fbpx

25.6.2019

Avainmedian Al Hayat -kanavaa tuetaan Australiassa

Pastori Nabil Zachary.

Yksi Avainmedian arabiankielisen Al Hayat -kanavan menestyksen avaimista on sen saama tuki ympäri maailmaa.

Australiassa, Sydneyssä, kristillinen arabiseurakunta Arabic Evangelical Presbyterian Church on rukoillut ja lahjoittanut varoja säännöllisesti vuosien ajan Al Hayatin toimintaa varten. Keväällä arabiseurakunnan pastori Nabil Zakhary tuli ensimmäistä kertaa Suomeen paikan päälle katsomaan kanavan kotia.

”Al Hayat on rohkea”
– Ymmärsin heti, kun näin vuosia sitten ensimmäistä kertaa Al Hayatin ohjelmia ja kuulin ohjelmien hedelmistä muslimien parissa, että nyt on keksitty oikea tapa lähestyä muslimeja, kertoo pastori Nabil Zakhary. Hänen seurakuntansa on Arabic Evangelical Presbyterian Church.
– Al Hayat on pioneeri. Se näytti ensimmäisenä mallin, miten islamin valheita vastustetaan rohkeasti.
– Monet ovat liian peloissaan kritisoidakseen islamia. He pelkäävät joutumista omiensa vihan kohteeksi. Mutta Al Hayat antaa heille upean esimerkin rohkeasta asenteesta.
Zakharyn seurakunnassa rukoillaan Al Hayatin puolesta vähintään kerran viikossa. Kerran kuukaudessa seurakunnasta lähtee tilisiirto Al Hayatin toiminnan tukemiseen. Lisäksi seurakunta järjestää kaksi kertaa vuodessa suuren evankelioimistapahtuman, jossa samalla kerätään varoja Al Hayatille.
Seurakuntalaiset saavat pian katsoa tutun pastorinsa opetuksia kanavalta, sillä Nabil Zakhary kuvasi Keravalla ohjelmia Al Hayatille.

”Jännittäviä aikoja”
– Arabitaustaisia ihmisiä on Australiassa, lähinnä Sydneyssä ja Melbournessa, jo puoli miljoonaa, Zakhary tietää.
Zakharyn kirkko kasvaa jatkuvasti. Mukana on maahanmuuttajia kahdeksasta kansasta sekä toisen polven arabitaustaisia australialaisia. Ovet on avattu myös muille etnisille ryhmille, kuten intialaisille, korealaisille ja kiinalaisille. Kaikki pastorit ovat keskenään yhteydessä sen edistämiseksi, että kirkko koettaisiin erilaisista taustoista huolimatta yhteiseksi seurakunnaksi.
– Elämme nyt jännittäviä aikoja. Kaikelle on aikansa, kuten Raamatussa sanotaan. Nyt on muslimien aika. Jumala tekee suurta sadonkorjuuta muslimien keskuudessa. Ihmiset löytävät Jeesuksen median, kuten Al Hayatin, avulla, mutta Jumalalla on omat tapansa saavuttaa myös ihmisiä, jotka ovat Raamatun, evankelistojen ja median tavoittamattomissa. Todella monia on tullut uskoon Iranissa, Saudi-Arabiassa, Libyassa, Sudanissa, Tunisiassa, jopa Pakistanissa, luettelee Zakhary.
Zakhary mainitsee erityisesti islamilaiset älyköt.
– Loogiset ajattelijat ja tutkijat eivät näe järkeä islamissa. Islam ei muutenkaan sovellu nykyaikaan. Tiedän, että monet älyköt etsivät toista vaihtoehtoa. Jotkut löytävät kristinuskon, mutta jotkut päätyvät ateisteiksi.

”Etsimme pastoria”
Zakhary on kotoisin Egyptistä, jossa hän asui 22-vuotiaaksi.
– Kuulin evankeliumin jo nuorena Egyptissä, mutta en silloin piitannut siitä.
– Tutustuin veljeni kautta tulevaan vaimooni. Veljeni asui Australiassa ja morsiameni oli syyrialainen. Asetuimme asumaan Australiaan. Vaimoni oli ennen minua uskossa. Tulin uskoon isossa evankelioimiskokouksessa.
– Työskentelin Egyptissä arkeologina, mutta Australiassa ryhdyin opettajaksi ja mainostin kielikursseja. Seurakuntani etsi eläkkeelle jäävän pastorimme tilalle uutta pastoria. Mieleeni ei juolahtanut, että voisin itse olla etsitty uusi pastori. Vaimonikin pisti hanttiin, mutta kolme vuotta kestäneen prosessin aikana kypsyimme molemmat ajatukseen, että siirtyisin nykyiseen tehtävääni, kertoo Zakhary taustastaan.

Teksti Satu Rönkkö ja kuva Eero Antturi

Haluatko auttaa työtämme?