fbpx

20.12.2019

Avainmedia lahjoitti Raamattuja Azerbaidžaniin

Timo Pellinen opettamassa georgialaisia ja azereita raamattukoulussa Tbilisissä medialähetystyön kanavassa.

Kesällä 2019 Avainmedia sai yllättävän mahdollisuuden välittää azeriseurakunnille suuren määrän omakielistä Jumalan Sanaa, mikä merkitsi paljon kristityille, koska Raamatuista ja Uusista testamenteista on ollut suuri pula maassa.

Avainmedia on ollut tukemassa myös Kanal Hayatin azerinkielisiä televisio-ohjelmia sekä järjestämässä raamattukouluja Azerbaidžanin ja Georgian uskoville.

Viime aikoina monet koulun oppilaista ovat perustaneet uusia seurakuntia. Jotkut heistä ovat tehneet lähetystyötä jopa Turkin ja Iranin azerialueille.

Kristillinen historia

Jerusalemin alkuseurakunta lähetti apostoleja nykyisen Azerbaidžanin alueelle. Silti kristittyjen määrä on maassa niin alhainen, että azerikansa lasketaan mantereemme tavoittamattomien kansojen joukkoon.

Kristinuskon varhainen vaikutus ilmenee siitä, etteivät ensimmäisten apostolien joukkoon kuuluneet Andreas ja Pyhä Taddeus vierailleet ainoastaan Armeniassa, vaan myös nykyisen Azerbaidžanin alueella. Löytyy todisteita siitä, että Taddeus olisi tehnyt julistusmatkoja myös nykyisen Iranin azerinkielisille alueille ja käännyttänyt siellä suuren osan väestöstä kristinuskoon. Palattuaan Armeniaan hänet kuitenkin tapettiin vihamielisten asukkaiden aloitteesta, mutta hänen Elisej-nimisen seuralaisensa onnistui kuitenkin palata hengissä takaisin Jerusalemiin.

Jatkossa Elisej vältteli armeniankielisiä alueita, mutta teki kuitenkin lähetysmatkoja sekä Kaspian- että Mustanmeren alueille. Hänen työnsä kautta nykyisen Azerbaidžanin alueet evankelioitiin ja maa, jota silloin kutsuttiin Kaukasian Albaniaksi, julistautui kristilliseksi valtioksi vuonna 325.

Arabit tunkeutuivat maahan vuonna 639 ja rupesivat islamisoimaan miehittämiään alueita.

Neuvostoaikana azerinkielisiä kristillisiä seurakuntia ei juuri ollut Azerbaidžanissa. Slaavilaisia rekisteröityjä baptistiseurakuntia löytyi suurimmista kaupungeista. Pienemmillä paikkakunnilla evankeliset yhteisöt olivat maanalaisia. Kristittyjä oli prosentuaalisesti lähes yhtä vähän kuin Keski-Aasian tasavalloissa ja azerikansa kuului Kaukasian vähiten evankelioitujen kansojen joukkoon.

Herätystä ja kasvua

Kahdenkymmenen viime vuoden aikana kristittyjen määrä on kasvanut. Azerinkielinen työ on kuitenkin edelleen monien rajoitusten kohteena ja suurin osa seurakunnista on maanalaisia, koska uskonnon vaihtaminen on laissa kielletty.

Azerit lasketaan syntymästään muslimeiksi. Jos joku valitsee Kristuksen pelastajakseen, hänen katsotaan vaihtaneen isiensä uskon toiseksi. Azeriseurakunnat ovat joutuneet toimimaan venäjänkielisten seurakuntien rekisteröinnin alaisuudessa.

Rauli Lehtonen

Haluatko auttaa työtämme?