fbpx

10.10.2019

Avainmedian työ vaikutti Tallinnan herätykseen

Rauli Lehtonen, Eestin Pipliaseuran johtaja Jaan Bärenson, Kiovan Raamattuinstituutin rehtori Serhei Manelyuk, Aino Yli-Vainio, Olevistekirkon pastori Ulo Niinemägi, Martti Kallionpää ja Olevistekirkon johtaja Siim Teekel.

Hengellinen liikehdintä oli voimakasta niin Virossa kuin Suomessa 40 vuotta sitten Niilo Yli-Vainion aikana.

Olevisten kirkko järjesti Tallinnan herätyksen muistoksi lähetyskonferenssin 13.–15.9.

Paikan päällä oli useita satoja ihmisiä. Lisäksi tapahtuma välitettiin Eestiin kristillisen tv:n Pildiraadion kautta arviolta 500–1000 katsojalle. Kokoukset televisioitiin viroksi ja suomeksi.

Konferenssissa tehtiin erikoismaininta Avainmedian Raamattutyöstä. Sen kerrottiin tukeneen herätyksen leviämistä Neuvostoliiton alueelle.

– Vuosina 1968–1987 Neuvostoliittoon vietiin 4,5 miljoonaa Raamattua, Uutta Testamenttia ja Raamatun osaa. Suurin osa kulki Tallinnan kautta, kertoi lähetyspastori Rauli Lehtonen konferenssiyleisölle.

Raamattuja vietiin Suomesta, Ruotsista, Hollannista ja Saksasta. Avainmedia (silloinen Avainsanoma ry) oli yksi Jumalan Sanaa kuljettaneista tahoista.

”Herätyksen jano meidän aikaamme”

– On hienoa, että kokoonnutaan, ei niinkään pelkästään muistelemaan joitain tapahtumia, vaan ennen muuta kunnioittamaan ja iloitsemaan Jumalan tekemistä suurista pelastusteoista lähihistoriassa, sanoo Avainmedian toiminnanjohtaja Niilo Närhi.

 – Aistin tapahtumassa aidon kaipuun ja janon siihen, että Jumala vuodattaisi herätyksen hengen myös meidän aikaamme. Useassa puheenvuorossa painotettiin, että tarvitsemme kipeästi Pyhän Hengen synnyttämää hengellistä läpimurtoa, Närhi kertoo.

Pastori Martti Kallionpää kuvailee, että tilaisuudessa oli ihana Pyhän Hengen läsnäolo.

– Aistittavissa oli syvää janoa ja Jumalan Hengen vaikutusta paikalla olleiden ihmisten kesken Marian kappelissa Olevisten kirkossa, Kallionpää kuvailee.

– Tilaisuuksissa kävi selväksi, että ainoastaan kansallinen herätys voi muuttaa yhä syvempään pimeyteen kulkevien kansojemme kohtalon, sanoo Närhi ja muistuttaa esirukouksen tärkeydestä.

Kuva: Uno Looris

Haluatko auttaa työtämme?