fbpx

 

7.8.2017

 

Raamattu – elämää suurempi kirja

Niilo Närhi

Toiminnanjohtaja

 

Maailmassa on liki 7000 kieltä, joita puhuu yli seitsemän miljardia ihmistä. Raamattu, joka on Jumalan ilmoitus ihmiskunnalle, on käännetty yli 560 kielelle. Uutta testamenttia voidaan lukea jo yli 1300 eri kielellä. Ihmiset ovat aikojen saatossa ihastuneet moniin erilaisiin kirjoihin, mutta on kuitenkin vain yksi kirja, jota voidaan kutsua kirjojen kirjaksi.

 

Raamattu on kaikista vähättely- ja mitätöintiyrityksistä huolimatta edelleenkin maailman käännetyin ja levinnein kirja. Olen elämäni varrella lukenut suuren määrän kirjoja, mutta yhtäkään niistä en voi verrata Raamattuun. Kun haluan tietää, mitä Jumala ajattelee jostain asiasta, en mene etsimään kirjastosta kreikkalaisen Diogeneen antiikin filosofien opetuksia esittelevää teosta tai hindujen Veda-kirjoja, vaan haen käsiini Raamatun.

Suuri pakanoiden apostoli Paavali alleviivasi kirjeessään Timoteukselle Pyhien kirjoituksien elävöittäviä vaikutuksia. Oman kokemuksensa perusteella Paavali kykeni sanomaan, että Kirjoitukset voivat antaa Timoteukselle viisautta, ja että ne ovat hyödylliset opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään (2. Tim. 3:15–17). Kirjoituksissa Jumalan sanaa verrataan joskus eri esineisiin tai ruokiin, kuten vasaraan ja leipään.

Heprealaiskirjeen kirjoittaja vertasi Raamattua kaksiteräiseen miekkaan, joka työntyy ihmisen näkymättömiin osiin ja muodostuu siellä kehittyvien ajatuksien ja aikeiden arvioijaksi. Kokemus osoittaa, että tarvitsemme langenneina ja turmeltuneina ihmisinä itsemme ulkopuolelta tulevaa ehdotonta auktoriteettia, sellaista, joka kykenee kertomaan meille totuuden pyrkimyksistämme ja teoistamme. On selvää, että jos emme vietä aikaa Pyhien kirjoituksien seurassa, jäämme ilman sitä ainoata absoluuttista ohjenuoraa, jonka avulla voimme säilyttää sisimpämme terveenä ja ehyenä. Jos ei Sana, niin sitten jokin muu, kuten itsekkyys ja aikamme pinnalliset arvot, alkavat ohjata elämäämme. Kristitty, jonka sisäinen ihminen jää pinnallisen kulttuurin ja ajan hengen manipuloitavaksi, on säälittävässä tilassa.

Yhdysvaltojen neljäskymmenes presidentti Ronald Reagan (1911-2004) totesi: ”Raamatun kansien sisältä löydämme vastaukset kaikkiin ihmisten kohtaamiin ongelmiin.”
Tunnettu amerikkalainen herätyssaarnaaja D. L. Moody (1837-1899) lausui omana kokemuksenaan: ”Tiedän Raamatun olevan innoitettu, koska se innoittaa minua.”

Raamattuun uskovina kristittyinä meidän ei tule pelkästään antautua tutkimaan Pyhiä kirjoituksia, vaan antaa myös Kirjoituksien tutkia meitä. Silloin Jumalan sana ei jää kohdallamme teoriaksi, vaan se kanavoituu olemuksemme kautta siunaukseksi monille!

 ”Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka Jumalan suusta lähtee.” Matt. 4:4