fbpx

5.4.2019

Kuollut vai elävä Jumala?

Niilo Närhi

Perimmäisiä kysymyksiä pohtinut ja usein siteerattu saksalainen filosofi Friedrich Nietzche (1844–1900) väitti aikanaan, että Jumala on kuollut ja kuopattu. Tätä samaa väitettä toistettiin myös Mao Zedongin aikaisessa Kiinassa ja kommunismin vallassa eläneessä Neuvostoliitossa.

Arvio Jumalan kuolemasta on kuitenkin historian saatossa tuottanut kaikille sitä näkemystä edustaville karvaan pettymyksen.

Nietzche, Mao ja Stalin ovat kauan sitten lakanneet esittämästä näkemyksiään, mutta Jumala elää ja häneen uskovien määrä on ollut nopeassa kasvussa sadan viime vuoden aikana.

Huhtikuussa saamme Avainmedian kutsumana kolme mielenkiintoista vierasta Suomeen. Yksi heistä on Taivaalliseksi mieheksi kutsuttu kiinalainen veli Yun. Hänen elämästään kertova kirja Taivaallinen mies avaa lukijan nähtäväksi kertomuksen Kiinan kotiseurakuntaliikkeen kokemuksista kulttuurivallankumouksen keskellä ja sen jälkimainingeissa. Kirja on voimakas dokumentti siitä mitä tapahtuu, kun pienet ihmiset alkavat uskoa suureen Jumalaan ja heistä tulee välikappaleita ihmeiden ja tunnustekojen sävyttämän evankeliumin levittämisessä. Noina aikoina Kiinan uskovat kohtasivat kommunistien taholta kovaa painostusta ja vainoa, mutta ilosanoman voittokulkua eivät orjatyö suolakaivoksilla tai vuosikausia kestäneet vankilatuomiot kyenneet pysäyttämään. Kun Kiinan viranomaiset ovat muutamia vuosikymmeniä kestäneen vapaamman ajanjakson jälkeen uudelleen kohdentaneet painostusta ja vainoa maan kristittyjä kohtaan, täytyy todeta, että he ovat lukeneet omasta historiastaan nousevat opetukset erittäin huonosti.

Pääsiäisen jälkeen maahamme saapuu somalipariskunta Shania ja Shino Gabo. Heidän todistuksensa siitä, miten Jumala pysäyttää ja ravistelee kristinuskolle täysin vieraan perheen hereille ja tekee itsensä tunnetuksi heille, on aitoudessaan ja koskettavuudessaan ainutlaatuinen.

Se, mitä kääntymyksen jälkeen on heidän kauttaan tapahtunut vaikeasti tavoitettavien somalien parissa, on kappale tämän päivän lähetyshistoriaa.

Jo sadat eri puolilla maapalloamme asuvat somalimuslimit ovat Gabojen mediatyön kautta löytäneet yhteyden elämän antajaan Jeesukseen.

Yunin ja Gabojen seurakuntavierailuilla odotamme, että vieraidemme palava julistus ja heidän puhuttelevat elämäntarinansa tuovat tuulahduksen Jumalan todellisuudesta keskellemme. Uusateistisen ja Raamatun sanomasta vieraantuneen arvohuuhtelun keskellä tarvitsemme pitkäjänteisen älyllisen uskon lisäksi myös Pyhän Hengen välittämiä kokemuksia Jumalan läsnäolosta. Antakoon taivas niitä runsaana keskellemme!

Niilo Närhi

”Ja kansa otti yksimielisesti vaarin siitä, mitä Filippus puhui, kun he kuulivat hänen sanansa ja näkivät ne tunnusteot, jotka hän teki… Ja syntyi suuri ilo siinä kaupungissa.” Apt. 8:6,8.