fbpx

18.12.2018

Evankeliumin riemuvuosi 2019

Niilo Närhi

Vanhan testamentin aikana Jumala käski juutalaisia viettämään riemuvuotta joka 50. vuosi. Tämä erityinen vuosi alkoi suurena sovituspäivänä ja sen merkiksi puhallettiin oinaansarviin eri puolilla maata. Riemuvuonna myydyt perintömaat palautettiin omistajilleen, orjuuteen joutuneet israelilaiset vapautettiin ja maa pääsi lepoon.

Kun Jeesus aloitti julkisen toimintansa, hän luki Jesajan kirjan ennustuksen todellisesta riemuvuodesta, joka alkaisi Messiaan ilmestyttyä näyttämölle: ”Hän avasi kirjakäärön ja löysi sen kohdan, jossa sanotaan: Herran Henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista ja päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta… Tänään, teidän kuultenne, on tämä kirjoitus käynyt toteen.” (Luuk. 4:17–21).

Profeetta Jesajan ennustama vapautuksen aikakausi käynnistyi Jeesuksen toiminnasta, sovituskuolemasta ja ylösnousemuksesta. Tänään synnin kahleissa ja vankiloissa eläville tarjotaan vapautta kaikkialla missä ilosanomaa julistetaan. Tämä uusitestamentillinen riemuvuosi ei kosketa vain jotain tiettyä vuotta, vaan se tulee jokaisen Kristukseen uskovan ikuiseksi oikeudeksi. Se vapaus, jonka Raamattu lupaa Jeesuksen löytäneille, alkaa täällä ajassa ja täydellistyy ajan rajan tuolla puolen.

Tietoisuus siitä, että Jeesuksen seuraajien toiminta ja julistus vaikuttaa orjuuttavien ismien ja uskontojen alla elävien lähimmäistemme kohtaloon, pitäisi saada uskovien elämässä arvo- ja tärkeysjärjestykset kohdalleen. Uuden lähetysajan isäksi kutsuttu Intian lähetyssaarnaaja William Carey (1761–1834) kysyi: ”Eikö Herramme antama lähetyskäsky ole vieläkin meitä sitova? Emmekö voisi tehdä enempää kuin mitä nyt teemme?” Hän totesi myös: ”En pelkää epäonnistumisia, mutta pelkään menestystä sellaisissa asioissa, joilla ei ole merkitystä.” Careyn esimerkki haastaa meitä arvioimaan, mihin käytämme Jumalan meille uskomat lahjat ja resurssit. Kun punnitsemme tekemisiämme ikuisuuden näkökulmasta, niin ei voi löytyä mitään tärkeämpää kuin olla eri tavoin mukana Kristuksen ja apostolien aloittamassa pelastusoperaatiossa.

Koska ilosanoman eteenpäin vieminen on ydintehtävämme, julistamme Avainmediana alkavan vuoden 2019 kylvön ja sadonkorjuun riemuvuodeksi. Synkkien varjojen kasaantuessa maailman kansojen ylle on vapautuksen sanoman levittämisellä ja sadon talteenotolla kiire. On hyvä muistuttaa toisiamme siitä, että evankeliumi on hyvä uutinen vain, jos se ehtii perille ajoissa.

”Ja tämä valtakunnan evankeliumi pitää saarnattaman kaikessa maailmassa todistukseksi kaikille kansoille; ja sitten tulee loppu.” Matt. 24:14