fbpx

19.8.2019

Psalmit kääntyvät hantiksi

Omalla äidinkielellä rukoileminen hoitaa koko ihmistä.

Kaikissa kansoissa, joissa on nuoria kristittyjä, rukoilemaan oppiminen ja omakohtaisen rukouselämän tukeminen on tärkeää.
Siperialaisten sukulaistemme hantien elämäntavassa pakanuus on vielä tuoreessa muistissa, ja osalla heistä on vielä paljonkin pakanallisia uskomuksia ja pelkoja. Niinpä uusilla uskovilla saattaa olla epävarmuutta siitä, missä ja miten voi rukoilla. Voiko Jumalaa rukoilla esimerkiksi metsässä, jossa erilaisten luonnonhenkien on ajateltu majailevan.

Raamatunkäännösinstituutin hantin kielen käännöshanke on edennyt Psalmeihin, joista nyt käännetään valikoima. Sellainen on kätevä uskovien jokapäiväiseen käyttöön ja sellaista uskovat hantit ovat toivoneet.

Hantin raamatuntekstien kääntäjä Valentina kertoo, kuinka hän muiden kansojen uskovien antaman esimerkin innostamana lopultakin rohkaistui rukoilemaan omalla kielellään. Hän sanoo, että Jumalan läsnäolo on tuntunut omalla kielellä rukoillessa todellisemmalta ja voimakkaammalta. Valentinaa katsellessaan ulkopuolinenkin saattaa huomata, kuinka onnellinen ja elävä hän on nyt rukoillessaan.

Äidinkielellä rukoileminen voi hoitaa ihmisen sisäisiä juuria uudella ja kokonaisvaltaisemmalla tavalla erityisesti niissä tapauksissa, joissa yhteiskunnan valtakieli on opittu vasta koulussa. Jos henkilökohtainen kristillinen usko on sitten omaksuttu tällä valtakielellä, tämän kielen kautta ei kenties ole päästy kosketuksiin kaikkein syvimpien tunnemuistojen kanssa. Oman äidinkielen käyttö rukouselämässä on luonnollinen kanava sille, että ihmisestä tulee kokonaisempi ja eheämpi, että Jumalan armo ja hyvyys pääsevät helpommin syvimpiin juuriin asti.

Psalmeissa kuvataan, kuinka ihminen voi olla useinkin ahdistunut, neuvoton ja peloissaan. Silti hän saa psalmien mukaan olla vakuuttunut, että Jumala on voimakkaasti läsnä kaikenlaisten tuntemusten ja tilanteiden keskellä. Ihminen saa turvallisesti vuodattaa koko sydämensä Jumalalle, ja Hänen apunsa on jo valmiina.

Psalmit antavat myös paljon sanoja Jumalan kiittämiseen ja ylistämiseen. Ja paljon voimakkaita vakuutuksia Jumalan luotettavuudesta ja halusta suojella omiaan. Jumala kuvataan Isänä, joka on rakastava ja armollinen lapsiaan kohtaan. Tätä vakuutusta tarvitsevat monet pienet kansat, jotka ovat epävarmoja arvostaan ja elävän Jumalan todellisesta läsnäolosta! Samaa vahvistusta tarvitsevat näiden kansojen yksityiset uskovat.

Kaiken kaikkiaan Psalmeissa on paljon sitä käytännöllistä ravintoa, millä ihminen voi hoitaa omaa jumalasuhdettaan ja rohkaista seurakuntaa. Rukoillaan, että nyt käännettäviin hantin psalmeihin välittyisi mahdollisimman luonnollisella tavalla se, miten hyvä on kääntyä Taivaallisen Isän puoleen!

Juhani Makkonen/RKI

Haluatko auttaa työtämme?