fbpx

11.12.2018

Ihmeiden aika

Lapsuudessani isämme liikeyritykset laajenivat, ja hänestä tuli niin kiireinen, että tuskin näimme häntä. Työpaineiden vuoksi hän oli kireä ja hermostunut. Sen vähän, minkä hän oli kotona, hän käytti nuhteisiin ja toruihin. Niistä sai oman osansa myös äiti, joka isän mielestä ei pitänyt riittävää kuria ja järjestystä meille lapsille.

Mutta kun joulu läheni, kotimme ilmapiiri muuttui.

Ehkä me lapsetkin olimme tavallista tottelevaisempia, mutta isästä tuli kuin toinen mies. Hän oli hyväntuulinen ja leppoisa ja saapui usein myhäillen kotiin auto täynnä isoja kantamuksia, jotka tietenkin arvasimme joululahjoiksi. Muistan vieläkin, miten isä loisti tyytyväisyyttä, kun hän jouluaattona seurasi pesueensa iloa avatessamme lahjapaketteja.

Aikuisena olen joskus pohdiskellut, mikä jouluna herkisti mielet kodissamme. Kun kristillisiä arvoja ei noina vuosina juuri mitenkään meillä huomioitu, niin mistä tulivat rakkaus ja ilo, mistä ystävällisyys ja itsehillintä? Uskon että me lapset imimme itseemme vanhempien tunnot, ja näiden muistoissa varmaan soivat heidän oman lapsuutensa joululaulut, ajatuksiin nousi koulun kuusijuhlassa ja ehkä kirkkomatkoilla koettu hartaus.

Mutta miksi joulu tuntuu koskettavan myös niitä, joilla ei ole kokemusta eikä edes tietoa juhlan perimmäisestä sanomasta? Eikö ihmisen mielen pohjalla sittenkin ole kaipaus puhtauteen, vilpittömyyteen ja iloon? Ja lopulta siihen, mihin meidät on luotu – Jumalan yhteyteen ja Hänen rakkautensa vastaanottamiseen lapsen tavoin. Eikö onnen ja hyvänolon tunteen etsiminen viime kädessä kerro kaipuusta Elämän Antajan luo?

Tahtomattani ajattelen, että joulussa on heijastus kadotetusta paratiisista. Siksi moni vastahakoinenkin sydän aavistaa, että Joulun Lapsi on tullut sillaksi Isän luo. Jeesus voi ja haluaa korjata sen, mikä elämässä on särkynyt. Ja jälleen tänä jouluna Jumala kutsuu meidät ihmeen äärelle: ”Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.”
On suuri ilo saada kuuluttaa tätä valtavaa sanomaa kaikelle kansalle – ja kaikille kansoille.

Siunattua joulua!
Nina/RKI

Haluatko auttaa työtämme?