fbpx

9.11.2017

Ikävä isää

Niilo Närhi

Eräässä suomalaisessa blogissa vangin lapsi purkaa tuntojaan: ”Tänään mietin taas isää. Mitä hänelle mahtaa kuulua? Hän on vankilassa, ollut jo monta vuotta. Isäni on oikeudenmukainen, rehellinen, hyvin älykäs. Ja vanki. Vasta kun isä joutui vankilaan, olen saanut katsoa isää silmiin yhtäjaksoisesti 45 minuuttia. 45 minuuttia kerran viikossa tai kerran kuussa. Isällä on jo vangin katse: valpas, vähän varuillaan oleva, laitostunut katse.”

Venäläisissä vankiloissa ei yleensä ole sallittu Suomen tapaan perhevierailuja eikä monestikaan edes kirjeenvaihtoa vankien ja heidän perheenjäsentensä kesken. Usein käy niin, että perhe on vieraantunut toisistaan vuosia kestäneen erillään olon jälkeen. Venäjällä perheiden yhdistämiseen tähtäävä vapaaehtoistyö on siksi ensiarvoisen tärkeä.  Avainmedia tukee ympärivuotisesta ”Isi, tule kotiin!” -hankketta, jonka avulla tuhannet venäläiset vangit ja heidän perheensä ovat yhdistyneet.

Saamamme palautteet kertovat hankkeen tarpeellisuudesta ja sen tuottamista tuloksista. On koskettavaa, että erityisesti joulun aikaan monet kovien elämänolosuhteiden haavoittamat tytöt ja pojat ovat saaneet uuden kontaktin isiinsä ja äiteihinsä. Pienten joululahjapakettien lisäksi vapaaehtoiset vierailijat vievät mukanaan jotain paljon tärkeämpää kuin paketeista paljastuvat lahjat. He vievät äitejänsä ja isiään kaipaaville kadoksissa ollutta toivoa. Viime jouluna hankkeessa työskentelevät vierailivat taas vankiloissa ja kodeissa ja tavoittivat yli 21 000 lasta.

Ufan kaupungissa Venäjällä ”Isi tule kotiin!” -tiimi tutustui perheeseen, jonka isä istui vankilassa. Äiti oli päättänyt pyyhkiä mielestään muistot miehestään ja hän oli polttanut kaikki hänestä otetut valokuvat. Perheen pojalle hän oli kertonut, että isää ei ole enää olemassa. Useiden ”Isi tule kotiin! -tiimiläisten suostutteluyritysten jälkeen nainen lopulta antoi periksi ja niin pikkumies sai vankilasta isän lähettämän lahjan. Kun Sergei-poika löysi paketista pehmolelun, hän ilahtui suuresti ja puristi nallea joka ilta nukahtaessaan tiukasti syliinsä. Havaitessaan pojan kaipuun äiti heltyi ja antoi miehelleen anteeksi. Isän vapauduttua perhe yhdistyi ja aloitti uudelta pohjalta yhteisen elämän.

Perin kylmien tuulten puhallellessa aikamme haavoittuneet ihmiset etsivät toivoa. ”Isi tule kotiin!” -hanke tarjoaa toivoa ja uutta mahdollisuutta rikki menneille perheille.

”Ja hän on kääntävä jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet heidän isiensä puoleen.” Mal. 4:6