fbpx

20.12.2019

Joulun sanoma koskettaa

Niilo Närhi

Lääkäri Luukkaan kertomus Jeesuksen syntymästä osoittaa, että evankeliumin kirjoittaja oli tarkasti ankkuroitunut historiaan. Hän nimesi Rooman keisarin ja valtiaan, joka hallitsi aluetta, jonne Kristus syntyi. Hän kertoi, missä Joosef asui ja mihin sukuun hän kuului. Tämä kertoo meille sen, että toisin kuin mytologioiden jumalahahmot, jotka jättäneet ihmiset oman onnensa nojaan, Raamatun Jumala toimii historiassa ja ihmisten maailmassa.

Laittaessaan toimeen verollepanon keisari Augustus ei tiennyt toteuttavansa Jumalan ennalta ilmoittamaa suunnitelmaa. Hän oli täysin tietämätön siitä, että profeetta Miika oli vuosisatoja aikaisemmin ennustanut Messiaan syntyvän pienessä Betlehemin kaupungissa. Verollepano ohjasi Joosefin ja Marian juuri sinne, missä heidän piti olla Kristuksen syntymän hetkellä. Tämä on todistus suvereenin Jumalan toimintatavoista!

Joulukertomus esittelee meille ne odottamattomat henkilöt, jotka ensiksi saivat kuulla Messiaan syntymästä. Valinta ei osunut Herodekseen tai ylipappeihin vaan laumojansa kaitseviin paimeniin. Ne, joita pidettiin epäluotettavina ja jotka olivat aikalaistensa keskellä halveksittuja, saivat kuulla kauan odotetun ilosanoman: ”Teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja.” Tämä kertoo meille, että Jumala on yllätyksien Jumala, joka usein nostaa kunniaan ne, jotka eivät ihmisten arvoasteikoissa ole mitään. Katsellessamme joulukortteja ei tarvitse olla edes kovin tarkkasilmäinen havaitessaan, että niissä ei juurikaan kuvata Herodesta tai ylipappeja. Betlehemin paimenet ovat sitä vastoin edelleenkin joulukorttien suosikkihahmoja.

”Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus, ja hänen nimensä on: Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas.” Jes. 9:5.

Jouluyön suurenmoiset tapahtumat vaikuttivat paimeniin niin syvästi, että he eivät voineet vaieta kokemastaan. He veivät viestin Betlehemiin: ”Ja kun he tämän olivat nähneet, ilmoittivat he sen sanan, joka oli puhuttu heille tästä lapsesta.” Tässä toteutui sananlasku, joka sanoo: ”Sydämen kyllyydestä suu puhuu.”

Jumala, joka on lahjoittanut meille suurimman joululahjan, kutsuu tänä jouluna meitä liittymään siihen ketjuun, joka kertoo maailmalle valon juhlan mahtavaa sanomaa. Paimenet sen aloittivat ja heidän esimerkkinsä haastaa meitä toimimaan. Ottakaamme joulupyhien aikana syntyvistä tilaisuuksista vaarin, sillä joulun sanoma puhuttelee edelleen myös aikamme ihmistä.

Toivotan kaikille lehtemme lukijoille siunattua ja levollista joulunaikaa!

Niilo Närhi