fbpx

1.6.2020

Room. 8:28 -mies

Niilo Närhi

”Mutta me tiedämme, että kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat, niiden, jotka hänen aivoituksensa mukaan ovat kutsutut.”

 

Room. 8:28 on yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmista Pyhän kirjan jakeista. Ehkä enemmän kuin mikään muu jae Raamatussa, juuri tämä jae on auttanut ihmisiä säilyttämään luottamuksensa Jumalaan keskellä tilanteiden, jotka ovat asettaneet heidän uskonsa koetukselle.

On huomioitava, että Paavali ei sano Jumalan aiheuttavan kaikkia omiensa kokemuksia, mutta hän sanoo kaiken vaikuttavan niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ennemmin tai myöhemmin kaikki vastenmielisimmätkin asiat  tulevat tavalla tai toisella kääntymään uskovan elämässä parhain päin. Usein jo täällä ajassa, mutta varmuudella viimeistään ikuisuudessa.

Yksi henkilö, joka luotti täysin Paavalin julkituomaan lupaukseen, oli brittiläinen tohtori Bernard Gilpin, joka eli ja toimi 1500-luvulla. Gilpin vei evankeliumin vapauttavaa sanomaa erityisesti saarivaltion syrjäisille seuduille. Hänen lähellään eläneet kutsuivat häntä Room. 8:28 -mieheksi. Tämä siitä syystä, että tapahtuipa hänelle mitä tahansa, hän siteerasi aina mainittua jaetta.

Eräänä päivänä Gilpinin ollessa matkalla Lontooseen sattui pieni onnettomuus ja hän mursi jalkansa. Joku seurueen jäsenistä ilkkui hänelle: ”Katsos nyt, jalkasi on murtunut etkä pysty jatkamaan matkaasi. Koituuko tämäkin sinun parhaaksesi?” Gilpin vastasi tähän silmää räpäyttämättä: ”Kyllä, Raamattu sanoo KAIKKI yhdessä!”

Ja niinhän siinä kävi. Englannin katolinen kuningatar Maria Verinen, joka oli uskonnollisessa kiihkossaan poltattanut lähes 300 toisuskoista roviolla, oli päättänyt vangita Gilpinin hänen toimintansa tähden.

Gilpin olisi todennäköisesti myös päätynyt roviolle harhaoppisena, mutta kokemansa onnettomuuden tähden hänen matkansa Lontooseen viivästyi sen verran, että kuningatar ehti kuolla (v. 1558). Jumalan sanaan turvautunut Gilpin jatkoi toimintaansa ja palveli Herraa vielä 25 vuoden ajan.

Löydämme toki myös Raamatun henkilögalleriasta useita henkilöitä, joiden elämässä Room. 8:28 realisoitui kirjaimellisesti. Joosef, Ester, Daniel ja Paavali kohtasivat kaikki outoja käänteitä ja kärsimyksiä, mutta säilyttivät silti luottamuksensa Jumalaan. He ovat meille malliesimerkkejä henkilöistä, jotka päättivät palvella Jumalaa silloinkin, kun eivät ymmärtäneet hänen aivoituksiaan.

Tänään, kun koronaepidemia tuo mukanaan kaikille erilaisia haasteita ja kärsimyksiä, on hyvä muistaa, että Raamatun lupaukset eivät ole kliseitä, joita puolihuolimattomasti lausumme toisillemme.

Kohtaamme Jumalan sanan lupauksissa kaikkivaltiaan, kaikkitietävän ja kaikkialla läsnä olevan Herran, joka seisoo vieläkin sanojensa takana. Koska elämämme kaikki päivät ovat Jumalan käsissä, häneen turvaavalle mikään ei ole sattumaa.

Tulkoon myös meistä, Bernard Gilpinin esimerkkiä seuraten, Room. 8:28 miehiä ja naisia!