fbpx

22.5.2020

Jumalaa ja käsidesiä

Niilo Närhi

Ateistina tunnettu kosmologian emeritusprofessori ja tietokirjailija Kari Enqvist kirjoitti Ylen uutissivulla 8.4 päivätyn kolumnin koronaviruspandemian synnyttämistä ilmiöistä otsikolla: ”Huuhaa-väki on siirtynyt vähin äänin hopeavedestä käsidesiin.”

 

Sujuvasti ja taidokkaasti kyhäillystä jutusta pisti silmään, ja vähän sydämeenkin, arvon professorin tietämättömyys siitä, miten ihmiset eri puolilla maailmaa reagoivat koronan synnyttämään poikkeustilaan. Ettei vain olisi niin, että ”huuhaa-porukat” eivät ole ainoita joiden ylläpitämät arvot saattavat tehokkaasti sulkea mielet tunnustamasta tosiasioita.

Enqvist kirjoitti: ”Kun lokakuussa 1939 kansakunnan olemassaolo oli uhattuna, Paasikivi saateltiin Moskovan junaan virren ”Jumala ompi linnamme” tahdissa. Nyt kirkot ovat kiinni. Jopa Vatikaani on lukinnut ovensa. Pappien sijasta luotamme infektiolääkäreihin. Maailma tuntuu aavistavan, että jumalat ovat vaienneet tai kuolleet, jos ovat koskaan eläneetkään. Että rukoukset eivät nyt auta.”

Minulla on medialähetysjärjestön toiminnanjohtajana etuoikeus valistaa Enqvistiä ja hänen hengenheimolaisiaan, että vaikka kirkot ja rukoushuoneet ovatkin kiinni, niin näinä aikoina ihmiset kuuntelevat saarnamiehiä nettiin striimatuissa jumalanpalveluksissa ja opetusohjelmissa enemmän kuin pitkiin aikoihin. Jostain on kuulunut sellaisiakin huhuja, että kokousväen päätelaitteiden äärellä veisataan virsiä ja hengellisiä lauluja suurella hartaudella. Tiedoksi myös, että Avainmedian viime kuukausina tuottamat evankelioivat videot kokoavat someen satoja tuhansia seuraajia eri puolilta maailmaa ja joka päivä joku elämäänsä vankkaa kalliopohjaa hakenut lähimmäisemme kruunaa ”hihhuleiden” päämiehen Jeesuksen elämänsä Herraksi.

Se, että korona-ajan ihminen pyrkii luottamaan infektiolääkäreihin, ei näköjään estä häntä pyrkimästä myös pappien ja evankelistojen vastaanotolle. Tosin, näinä aikoina tietysti pääasiallisesti etänä.

Itse asiassa tuoreet kyselytutkimukset Yhdysvalloista osoittavat, että Enqvist on käsittänyt ympärillämme jylläävän epidemian vaikutukset totaalisen väärin. Tutkimukset kertovat, että noin 25 prosenttia itseään maallistuneina pitävistä amerikkalaisista koki koronaepidemian olevan kutsu palata takasin Jumalan luo ja 23 prosenttia niistä, jotka sanoivat olevansa uskonnottomia, kertoi alkaneensa lukea Raamattua ja katselevansa kristittyjen nettilähetyksiä. Peräti 29 prosenttia kaikista amerikkalaisista sanoi uskovansa, että elämme nyt Raamatun kuvaamissa lopun ajoissa.

Eikä tässä kaikki. Yhdysvaltojen ja useiden Etelä-Amerikan maiden presidentit ovat julistaneet maihinsa kansallisia rukouspäiviä. Teksasilainen kongressiedustaja Randy Weber rukoili taannoin kongressitalossa televisiokameroiden edessä ja pyysi Jumalaa antamaan anteeksi kansansa synnit ja parantamaan maan.
Enqvist on oikeassa siinä, että kirkkojen ovet on laitettu kiinni, mutta hän ei ole tainnut käydä YouTubessa katsomassa kuinka monet eteläamerikkalaiset ovat levittäytyneet katukäytäville polvirukoukseen rukoushuoneiden ulkopuolelle.

Joten, näyttää siis loppupeleissä siltä, että Jumala ei olekaan vaiennut ja rukouksetkin tuntuvat auttavan!