fbpx

26.10.2018

Kiina pisteyttää kansalaisensa

Kristityt erityiskohteena

Maanalaisten seurakuntien johtajat joutuvat välttelemään julkista liikkumista, jotta kamerat eivät paljastaisi heidän olinpaikkaansa.

Tavallinen kiinalainen mies Chen, 34, on naimisissa ja hänellä on tytär. Hän tekee toimistotyötä. Joka torstai-ilta töiden jälkeen hänellä on tapana poiketa työkavereidensa kanssa baariin. Chenin toinen jalka on vammautunut.
Suurimman osan ajastaan Chen viettää kotona, töissä tai sukulaistensa luona. Kiinan valtio tietää tämän kaiken Chenistä, mutta paljon muutakin.

Isoveli valvoo
Kansalaisten tarkkailu kasvaa kasvamistaan Kiinassa. Kun tarkkailu ja sosiaalisen median tiedot yhdistetään, kyetään ihmisistä kokoamaan ennennäkemättömän paljon tietoja.
Kiinan vastine Googlelle, Facebookille ja Twitterille on kaiken kattava sovellus WeChat. Se on yksi suurimmista digitaalisista alustoista maailmassa. WeChat ei ole vain Facebookin tapainen yhteydenpitotapa ystäviin ja sukulaisiin, vaan sen avulla voi vaikkapa tehdä ostoksia ja osakekauppaa. Kiinan hallinto saa kaikki WeChatin kautta kulkeneet tiedot käyttöönsä, ja näin valtio voi tarkkailla kansalaisten ostokäyttäytymistä, verkostoitumista ja liikkumista.
Parhaillaan on menossa kokeilu, voisivatko kiinalaiset käyttää sovellusta henkilökortin vastineena.

Kunnon elämästä pisteitä
Kuten julkisuudessa on usein kerrottu, Kiinassa on jo käytössä kansalaisten kasvoja tunnistavat kamerat.
Kansalaisten tarkkailu ei pääty tähänkään. Parhaillaan Kiina kehittää ns. sosiaalista pisteytysjärjestelmää. Kuten kameratarkkailu, sekin on lanseerattu ajatuksella, että elämä olisi entistä helpompaa ja turvallisempaa.
Pisteitä saa, jos käyttäytyy hyvin ja menestyy elämässä. Pisteitä putoaa, jos on rikollisen tai tunnetun kristityn ystävä. Mitä vähemmän pisteitä ihmisellä on, sitä vaikeampaa on saada lainaa tai työpaikkaa.
Systeemiä käytetään jo, ja koko valtion laajuiseen käyttöön se on tulossa vuonna 2020.

Jeesuksen tilalle presidentti
Presidentti Xi Jinping on julistanut, että kaikki uskonnot pitää ”kiinalaistaa”. Hän on ilmoittanut ottavansa kovaan käsittelyyn ne uskonnot, jotka ”uhkaavat kansallista turvallisuutta tai johtavat separatismiin”.
Kiinan uskontolait eivät koske ainoastaan kristittyjä. Kuitenkaan koraani ja moskeijat eivät ole joutuneet yhtä tarkkaan syyniin kuin Raamattu ja kirkot.
Kristillisiä kirkkoja on käsketty vaihtaa Jeesuksen kuvan tilalle presidentin kuva. Uskonnollinen kokoontuminen on vaikeaa, sillä luvattoman kokouksen järjestäjä ja kokoustilojen omistaja voi saada tuntuvat sakot. Yrittäjät ovat alkaneet pelätä sopimusten tekemistä kristittyjen kanssa.

Chenin tulevaisuus
Kuvitellaan Chenin tulevaisuus. On maanantai-iltapäivä. Matkallaan töistä kotiin Chen törmää ihmiseen, joka kysyy Cheniltä tämän jalkavammasta ja pyytää lupaa rukoilla jalan parantumisen puolesta. Chen epäröi, mutta suostuu. Jalka parantuu. Loppuviikkoon mennessä Chen vastaanottaa Jeesuksen elämäänsä.
Chen ei ole ostanut Raamattua tai kirjoittanut Jeesuksesta WeChatissa, mutta silti turvallisuuspoliisi valpastuu. Chen on ryhtynyt liikkumaan eri paikoissa kuin ennen. Hän ei enää menee baariin töiden jälkeen torstaisin. Joka sunnuntai hän ostaa 60 kertakäyttölautasta. Turvallisuuspoliisi alkaa epäillä, että Chen kuuluu salaiseen kristilliseen ryhmään. Poliisi tekee rynnäkön, antaa pastorille sakot, valtaa paikan ja paljastuneiden ihmisten pisteet putoavat. Seuraavana päivänä yksi Chenin uusista kristityistä ystävistä saa potkut töistä.

Mukailtu käännös Ljus i Öster -lehdestä 4/2018.

Haluatko auttaa työtämme?