fbpx

26.10.2018

”Vainot ja painostus eivät ole koskaan pysäyttäneet Jumalan seurakuntaa”

Kiinalaisten valvonta on osittain hyvin näkyvää, mutta kaikkia valvontamenetelmiä ei pysty välttämään.

– Jumalan seurakuntaa on aina vainottu mitä erilaisimmin tavoin. Olemme sen vain lännessä unohtaneet, kiteyttää Kiinantyön asiantuntija Rauno Jalavisto Avainmedialta tämänhetkisen tilanteen Kiinassa.

– Kiinalaiset uskovat “kuuntelevat enemmän Jumalaa kuin ihmistä”, ja he jatkavat elämää siellä mihin Jumala heitä kulloinkin johdattaa, vaikka vankilassa.

Johtajat ”ojennukseen”
Uskonnonvapaus on heikentynyt Kiinassa järjestelmällisesti Kiinan presidentin Xi Jinpingin virkakaudella.
– Tavalliset kiinalaiset pitävät kansalaisten valvontaa hyvänä asiana, koska kokevat sen koskevan rikollisia, sanoo Rauno Jalavisto.
– Yhteiskunnassa on hyvät ulkonaiset menestymisen mahdollisuudet. Samalla hallinnolla on aivan uudenlaiset työkalut ahdistaa toisinajattelevia.
– Vaikka hallinto tietää, että uskovat rakentavat yhteiskuntaa, niin silti heitä ei hyväksytä. Hallinnon taholta painostusta tulee eri muodoissa. Varsinkin seurakuntien johtajat halutaan saada “ojennukseen”. Valtionyhtiöissä uskovia painostetaan, jopa erotetaan.
Digitaalisen tekniikan kehittyminen on antanut kansalaisten valvontaan aivan uusia ulottuvuuksia.
– Ennen seurakuntien johtajien tunnistaminen oli hankalaa, mutta nykyinen kasvojentunnistusohjelma mahdollistaa heidän löytämisensä kaikilla yleisillä paikoilla, varsinkin linja- ja rautatieasemilla. Tämä tekee heidän matkustamisensa eri seurakuntia rohkaisemaan paljon hankalammaksi. Yksityisautot ovat lähes ainoa vaihtoehto liikkumiseen, vaikka teillä ja tietulliasemillakin on tarkkailukamerat. Puhelimiakin kuunnellaan äänentunnistusohjelmilla, joten kaikessa kommunikoinnissa on monia haasteita, luettelee Jalavisto.

Uskovat luovia
– Siellä missä paikallishallinto aggressiivisesti valvoo uutta uskontolakia, uskovat kokoontuvat pienissä kymmenen hengen ryhmissä, sanoo Jalavisto ja jatkaa:
– Totta kai uudet tilanteet myös hankaloittavat ennen muuta kiinalaisten tekemää lähetystyötä. He ovat kuitenkin saaneet Jumalalta kutsun viedä lähetyskäsky päätökseen, ja sitä tehdään kaikin mahdollisin tavoin. He ovat tottuneet olemaan luovia.
– Jumala on eri lähetyskentillä avannut ainutlaatuisia vaikuttamismahdollisuuksia. Kaupankäynti Pohjois-Koreaan on kasvanut ja sitä myöten elektronisten Raamattujen salakuljetus helpottunut.
– Vainot ja painostus eivät ole koskaan pysäyttäneet Jumalan seurakuntaa. Muutenhan ei seurakunta olisi elänyt 2 000 vuotta ja “Kiinan herätys” pian 40 vuotta.
– Kulkekaamme Kiinan veljien ja sisarten rinnalla, niin opimme kohtaamaan vainot, jos ja kun ne eri muodoissa kohtaavat meidät.
Jalavisto kertoo, että vuosia sitten Kiinassa kotiseurakuntien johtajat kysyivät häneltä:
– Rauno, me tiedämme, miten rohkaista ja ohjata uskovia vainojen keskellä, mutta kerro, miten se tehdään hyvinvoinnin keskellä?
– Vastaukseni oli, että en tiedä, mutta Jumala tietää. Pyhä Henki on jatkanut työtään seurakunnan keskellä eikä ulkonainen hyvinvointi ole tukahduttanut uskovien rakkautta Jumalaan. Niin kuin vainoissa, myös hyvinvoinnin keskellä on vain tiedettävä missä on todellinen aarre, elämä. ”Missä on sinun aarteesi, siellä on sinun sydämesi.”

Vetoomus
Rauno Jalavisto vetoaa:
– Tarvitsemme sinun esirukoustasi ja taloudellista tukeasi. Kiinan seurakunnat vastaavat pitkälti omien lähettiensä kuluista, mutta tukiessamme ja auttaessamme heitä kohtaamaan uusia haasteita, Avainmedian henkilökunta ja yhteiset projektimme tarvitsevat tukeasi.
– Kiinalaisten lähettien kouluttamisesta ja toimintaedellytysten rakentamisesta heille koituu moninaisia kuluja. Sen mukaan kun saamme varoja voimme esimerkiksi toimittaa Pohjois-Koreaan enemmän elektronisia Raamattuja.

Haluatko auttaa työtämme?