2.12.2019
Kiinan uskovat elävät jälleen alkuseurakunnan olosuhteissa

Noin viidentoista rauhallisen vuoden jälkeen Kiinan uskovat elävät jälleen vainojen keskellä kuten 1980-1990 luvuilla. Nyt uusi teknologia tekee seurannan hallitukselle aiempaa helpommaksi.
2000-luvun alussa oli uskovilla yhteiskunnassa melko vapaata. Osa kotiseurakunnista jopa uskoi täyden vapauden mahdollisuuteen. Hallituksen kanssa käytiin neuvotteluja mahdollisuudesta rekisteröityä ja saada laillinen status. Yhteydenpitoa ulkomaalaisiin ei kuitenkaan pidetty suotavana, mutta julkista evankeliointia voi kuitenkin tehdä monin paikoin aika vapaastikin. Tämän tähden seurakunnat kasvoivat, eikä ollut harvinaista, että kokouksiin osallistui toistakin sataa henkilöä. Joillakin kaduilla kävellessä saattoi kuulla, miten seurakunta lauloi kodeissa hengellisiä lauluja. Lapsityö myös kasvoi siinä ohessa voimakkaasti.
Vuoden 2010 jälkeen tilanteet alkoivat asteittain vaikeutua monilla paikkakunnilla. Valtiojohtoisissa yrityksissä kysyttiin työntekijän uskosta. Kristityt joutuivat syrjinnän kohteiksi ja kokoustoimintaa alettiin häiritä eri muodoin. Hallitus lopetti kaikki neuvottelut kotiseurakuntaliikkeiden kanssa mahdollisesta rekisteröimisestä.
Kahden viime vuoden aikana uskovat ja kotiseurakunnat ovat joutuneet suoranaisen vainon kohteeksi. Seurakuntaliikkeiden johtoa on pidätetty. Kuulusteluissa kristittyjä on kidutettu ja heille on langetettu vankilatuomioita. Vastuunkantajien perheetkin ovat joutuneet vainon kohteeksi. Jotkut vastuunkantajat eivät voi palata sen tähden koteihinsa, vaan he ovat koko ajan matkan päällä kykenemättä palamaan koteihinsa. Paikalliset viranomaiset on määrätty valvomaan kristittyjen elämää ja toimintaa. Kotikokouksiin voi kokoontua vain 5–7 henkilöä kerrallaan.
Hallituksen tavoite on tuhota koko kristillisyys ja saada ihmiset “palvomaan” hallitusta. Ellei tottele hallituksen määräyksiä, menettää kotinsa, työpaikkansa, jopa vapautensa.
Maon palvonta on tuotu takaisin eikä hänen virheistään puhuta enää niin kuin 1980–1990-luvuilla. Uskovat ovat ajautuneet samaan tilanteeseen kuin niin usein vuosituhansien aikana. Ellet kumara “kuningasta”, sinut tuomitaan Kansan vihollisena. Jotkut kokevat, että seurakunta on joutunut samoihin vainoihin kuin 1980-luvun pahimpina vuosina.
Uskovat rukoilevat hallituksen puolesta, ovat hyviä ja rakentavia yhteiskunnan jäseniä, mutta sillä ei ole hallitsijoiden mielestä mitään merkitystä.
Uskovat ovat jälleen sen asian edessä, että “kumpaa tulee kuunnella enemmän, ihmistä vai Jumalaa?” Tähän vastaaminen on aina johdattanut uskovat lähemmäksi Jumalaa ja evankeliumin voittoon. Hinta vain on uskoville usein kova, kuten alkuseurakunnalla Rooman vainojen keskellä.
Vainot eivät ole koskaan sammuttaneet seurakuntaa ja Jumalan työtä. Niinpä saamme uutisia Kiinan sisarilta ja veljiltä, että he vievät evankeliumia eteenpäin vainojen ja vaikeuksien keskellä. Ihmisiä tulee uskoon, ja varsinkin muslimien parissa vaikuttaa olevan herätystä Kiinassa. Seurakunta evankelioi niin Kiinassa kuin lähetyskentillä Pyhän Hengen johdossa ja voimassa.
Muistakaamme siis veljiämme ja sisariamme Kiinassa rukouksin ja valmistautukaamme siihen, että vastaavanlainen tilanne voi kohdata myös meitä.
Avainmedian toimitus