fbpx

30.6.2017

Komin kieli koskettaa ja vetää Jeesuksen luo

Mika.

Komin ryhmässä raamatunkääntäjänä toimiva Nadežda Gabova oli äskettäin Helsingissä lyhyellä työjaksolla. Haastattelutuokion tuloksena hän kertoo itsestään, tiestään raamatunkääntäjäksi ja Sanan merkityksestä komeille. Tähän mennessä komiksi on julkaistu Uusi testamentti, Psalmit ja Joonan kirja. Vanhan testamentin käännöksen tarkistaminen jatkuu.

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Nadežda Gabova Komista. Asun Syktyvkarissa, Komin tasavallan pääkaupungissa.

Synnyin Podjelskin komikylässä suuren perheen kuopuksena. Nyt minulla on oma perhe. Miehelläni Igorilla ja minulla on kolme lasta. Vanhin tyttäremme, 21-vuotias Olga, on valmistunut musiikinopettajaksi ja muuttanut kotoa. Keskimmäinen lapsemme, Anna, on kolmentoista ja nuorimmainen, Ilja, yhdentoista ikäinen.

Miten löysit Jumalan?

Opetin 2000-luvulla komin kieltä Syktyvkarin yliopistossa ja erään opiskelijan esseetekstiä tarkistaessani hätkähdin sanaa evankeliumi. Minua alkoi vaivata se, etten ollut perillä sanan merkityksestä. En saanut rauhaa ja koetin selvittää, mitä evankeliumi oikein merkitsi. Eikö se ollut jotain puhdasta, valoisaa ja hyvää?

Muutamien vuosien kuluttua tutustuin komia puhuviin uskoviin ja menin kerran heidän mukanaan Komiseurakunnan kokoukseen. Kun alettiin laulaa komiksi Jeesus rakastaa sinua, aloin itkeä hillittömästi. Julistus ja laulu, kaikki kuulemani vakuutti minulle, että Jumala kutsui rakkautensa kautta minua, syntistä ja epätäydellistä ihmistä. Murruin käsittäessäni, että Hän rakastaa minua sellaisena kuin olen. Kun sitten kysyttiin, kuka tahtoo pyytää Jeesusta tulemaan sydämeensä, olin heti valmis seuraamaan Vapahtajaani.

Miten sinusta tuli raamatunkääntäjä?

Kun kominkielisen Uuden testamentin käännöstä valmisteltiin, minua pyydettiin kokoamaan siitä lukijapalautetta. Tein sen mielelläni ja innostuin tehtävästä kovasti. Myöhemmin minulle annettiin mahdollisuus liittyä käännöstiimiin, ja tulinkin työhön sen jälkeen, kun olin saanut varmuuden siitä, että Jumala ohjasi minua tähän tehtävään.

Mikä työssäsi on parasta?

Parasta on se, että saan olla mukana kääntämässä Jumalan elävää ja voimallista sanaa omalle kansalleni.

Millaisia vaikutuksia omakielisellä Sanalla on komeille?

Ensinnäkin omakielinen Sana kiinnostaa ihmisiä niin, että he alkavat lukea sitä. Ja kun he lukevat, Jumala vaikuttaa uskon. Tiedän sen omasta perheestäni. Kun kominkielinen Uusi testamentti julkaistiin vuonna 2008, äitinikin sai kirjan, alkoi lukea – ja tuli uskoon. Sitten hän luki sitä isälleni – ja isä tuli uskoon. Myös veljeni ja hänen vaimonsa ryhtyivät lukemaan Sanaa sillä seurauksella, että molemmat lähtivät seuraamaan Jeesusta! Ja näin on tapahtunut monen monen muunkin elämässä. Omakielisen Sanan merkitystä ei voi kylliksi korostaa. Kun ihminen todella ymmärtää, mitä Jumala meille sanoo, tulee halu oppia tuntemaan Häntä entistä enemmän. Nyt uskovat odottavat kovasti Vanhan testamentin, koko Raamatun valmistumista.

Teksti ja kuvat: Raamatunkäännösinstituutti (RKI)

 

 

Haluatko auttaa työtämme?