fbpx

20.2.2018

Koraanista onkin useita versioita

Akateemisen tason Koraanin analysointia -kirja paljastaa hätkähdyttäviä tietoja muslimimaailmalle.

Muhammed on uskoon tullut muslimi, paleografian asiantuntija ja maailmassa yksi niitä harvoja, jotka osaavat lukea koraanin alkuperäiskäsikirjoituksia ja kirjakääröjä. Muhammed kuuluu kansainväliseen koraania tutkivaan akateemiseen tutkijaryhmään. Hän tutki yhdeksää koraanin käsikirjoitusta ja tuo esille ”Koraanin analysointia” -kirjassaan, miten erilaisia versiot ovat keskenään.

Muhammed kertoo, miksi ”Koraanin analysointia” on uraauurtava ja tärkeä:

 – Muslimeille on aina opetettu ja edelleen imaamit tähdentävät, että Allah antoi koraanin suoraan taivaasta profeetta Muhammadille. Maailmalta löytyy kuitenkin tällä hetkellä 14 eri koraanin versiota ja eri lukutapoja on jopa 1459 riippuen siitä, miten tulkitsee kirjainmerkkejä.

Eri versiot eivät pelkästään poikkea toisistaan tietyin osin vaan esimerkiksi niin sanottuun Sanaa Manuscriptiin perustuva koraani on täysin erilainen kuin nykyisin käytössä oleva muslimien pyhä kirja.

Muhammed selvittää, miksi erilaisia koraanin versioita on useita:

– Eri versioiden syntyä selittää lähinnä se, että ennen nykyistä tekniikkaa kuulomuistin varassa tehtyihin kopioihin tuli paljon virheitä. Myös kirjoitustavat pikkumerkkeineen, niiden lukutulkinta ja suoranaiset huolimattomuusvirheet ovat synnyttäneet eri versiot.

Kirjan sisältö on kaikille muslimeille, mutta erityisesti muslimiopettajille ja imaameille, mullistava uutinen. Koraani on islamin perusta. Pelkästään jo se tieto, että ei olekaan olemassa yhtä ainoaa koraanin versiota, vie muslimilta hänen uskonsa tärkeimmän perustan. Muhammedin kirjaa voi syystä verrata eräänlaiseksi pommiksi muslimimaailmassa.

Muhammed ei ole säästänyt voimiaan saadakseen ainutlaatuiset tietonsa koottua kirjaksi. Jopa satoja vuosia vanhojen käsikirjoitusten löytyminen ja saaminen eri puolilta maailmaa olivat aikaa vieviä ja kuin salapoliisityötä. Normaalisti vastaavien akateemisten teosten arvo on vähintään 250 euroa kappale. Koska ”Koraanin analysointia” kirjan päätarkoitus on saada muslimien ja muslimioppineiden tietoon totuus koraanista, hintataso on pyritty pitämään mahdollisimman alhaisena, jotta kirja leviäisi laajalti.

– Rukoilen, että kirjani räväyttää auki muslimien silmät ja sysää totuuden etsintään sekä tutkimaan koraanin sijasta Raamattua ja sen ihmeellistä historiaa ja paikkansapitävyyttä, Muhammed toteaa.

Suomessa Muhammedin arabiankielistä kirjaa on saatavana Avainmedian Materiaalivarastosta erikoishintaan 30 €/kpl + postituskulut.

Tilaukset Avainmedian nettikaupasta kauppa.avainmedia.org tai puhelimitse 020 7414 530 (puhelinvaihde ma–ke klo 10–12 ja 13–15).

 

 

Haluatko auttaa työtämme?