fbpx

8.3.2018

Jumala ei ole unohtanut pientä Kuwaitin alkuperäisväestöä

Kuwaitilaispariskunnan erikoinen tie evankelistoiksi

Kuwaitilainen aviopari Adel ja Layla Masoud nautti aiemmin yltäkylläisestä elämästä muiden vauraiden maanmiestensä tavoin. Nuoren perheen isällä Adelilla oli yritys, joka myi loistoautoja. Maallinen hyvinvointi oli mallillaan, perhe ja suku yhdessä, elämä kaikin puolin järjestyksessä.

Ferrarikauppiaasta rutiköyhäksi
Masoudien elämä muuttui, kun Irak hyökkäsi Kuwaitiin elokuussa 1990. Yhdysvaltojen johtama liittouma aloitti ensin ilmahyökkäykset, myöhemmin maasodan ja valtasi Kuwaitin helmikuussa 1991.
Perhe joutui muuttamaan pakolaisena Jordaniaan.
– Jäimme täysin tyhjän päälle. Muutuimme rikkaista rutiköyhiksi. Ja meillä oli neljä lasta, joista nuorin vasta puolivuotias.
Jumala alkoi vetää perheen vanhempia voimakkaasti puoleensa maanpakolaisuudessa. Laittomina pakolaisina lapsilla ei ollut asiaa tavalliseen kouluun, joten heidät ”jouduttiin” laittamaan kristilliseen kouluun.
– Koulun kokouksessa kuulimme, että Jeesus on Jumalan poika. Hämmästyimme. Nämä uudet tuttavamme vaikuttivat meistä kuitenkin niin mukavilta, että meitä alkoi harmittaa, etteivät he pääse taivaaseen, joten päätimme käännyttää heidät.
Kävikin aivan toisin.

Ihmeet puhuttelivat
Ensimmäisenä tuli uskoon perheen pää, Adel.
– Näin jatkuvasti ihmeitä, jotka puhuttelivat minua. Kerran tarvitsin 50 dinaaria vuokraan. Menin epätoivoissani kysymään summaa kaveriltani. Hänelläkään ei ollut rahaa. Hän siirsi tuolin rakennuksen eteen. Minulle tuli tunne, että minun on katsottava tuolin alle. Löysin sieltä puuristin. Nostin sen käteeni ja ajattelin: ”Jeesus, jos olet Jumala ja autat minua, annan elämäni sinulle.”
Samalla hetkellä tuttavani ehdotti, että menisimme käymään hänen naapurinsa luona.
– Tuntematon naapuri antoi minulle muitta mutkitta sata dinaaria (siihen aikaan kuukauden palkka Jordaniassa)!
Ihmeelliset tapahtumat ja Raamatun tutkiminen vakuuttivat Adelin siitä, että Jeesus on Jumala.
Layla raivostui, kun kuuli Adelin ottaneen Jeesuksen Herrakseen.
– Olin vihainen. Huusin, että sinut on aivopesty.
Mutta Adel ei vihastunut eikä edes korottanut ääntään, vaan meni ulos.
– Ripustin huovan makuuhuoneemme poikki ja kielsin häntä tulemasta minun puolelleni ja koskemasta lapsiimme. Painostin häntä kovasti palaamaan islaminuskoon. En hyväksynyt sitä, että hän rukoili ääneen Jeesusta. Se oli vaikeaa aikaa, kertoo Layla.

Ohjelmia kuwaitin murteella
Avainmedian arabiosaston johtaja Aaron tutustui pariskuntaan reilu vuosi sitten ja kutsui heidät Suomeen, jossa heidän kanssaan kuvattaisiin ohjelmia kuwaitin murteella Al Hayat -kanavalle.
Suomessa Avainmedian studiolla pariskunta teki vuodenvaihteessa seitsemän jaksoa ”Valoa Kuwaitiin”, joissa he evankelioivat, puhuvat ja rukoilevat. Jaksoja esitetään maaliskuusta alkaen. Lisää jaksoja kuvataan myöhemmin.

Rukous ja uni
Layla oli sekasortoisessa mielentilassa. Toisaalta hän ihmetteli, että ovatko kaikki muslimimaat ja sukulaiset väärässä ja turhaanko he ovat opetelleet ulkoa koraania. Toisaalta hän rakasti miestään ja perhettään.
Adel antoi epätietoiselle Laylalla ohjeen: ”Rukoile sydämestäsi Luojaasi – älä islamin tai kristinuskon Jumalaa.”
Layla rukoili Luojaa ja pyysi: ”Näytä minulle kumpi on oikea tie.”
– Sinä yönä näin unen. Olin siinä mustissa vaatteissa ja kuollut. Neljä ihmistä tuli luokseni. He lähtivät viemään minua hautaan. Pitkän matkan päässä näkyi hyvin kirkasta vettä. Minulta kysyttiin: ”Layla, laitammeko sinut veteen?” Minut upotettiin veteen ja kun nousin ylös, olin elossa, vaatteeni olivat valkoiset, olin ilman hijab-huntua, ja koin ennen kokematonta rauhaa ja iloa.
– Herätessäni aamulla olin edelleen onnellinen. Menin kysymään Adelilta, mitä uneni mahtoi merkitä.
– Ilman Jeesusta olemme kuolleita ja syntisiä ikään kuin tummissa vaatteissa. Jeesuksessa olemme puhtaita. Hijabin häviäminen tarkoittaa vapautta, Adel vastasi.
– En enää tapellut vastaan vaan halusin kiihkeästi kuulla lisää kristinuskosta. Ja kun Adel alkoi selittää minulle lisää alkaen Aatamista ja Eevasta, ymmärsin kaiken hänen sanomansa.
Layla sai myös kuulla, että hänen lapsensa olivat jo aiemmin kääntyneet kristityiksi.

Kuwaitilaispariskunta pääsi pakolaisstatuksella Kanadaan Vancouveriin asumaan. Siellä heillä on nyt oma seurakunta, jossa on 44 muslimitaustaista jäsentä ja yksi entinen ateisti. He auttavat maahan muuttaneita muslimeja käytännön asioissa, järjestävät tapahtumia ja kertovat Kristuksesta.
Muita kuwaitilaisia ei ole heidän seurakunnassaan. Kuwaitistakin he tietävät vain kaksi uskovaista.
Seurakunta on heille kuin uusi suku.
– Kuwaitilaiset ovat sydämellämme. Olemme niin onnellisia, että pystymme nyt kertomaan heille, että Jumala on hyvä. Haluaisimme suorastaan tanssia ilosta, Masoudit riemuitsevat.

Teksti Satu Rönkkö
Kuva Eero Antturi

Haluatko auttaa työtämme?