fbpx

1.4.2019

”Kristinuskoa ei kyetä tukahduttamaan Kiinassa”

Phnom Penhissä, Kambodžassa, opetettiin pyhäkoulunopettajia vastavalmistuneella khmerinkielisellä Kyyhky-aineistolla viime lokakuussa. Kyyhky-projekti voimaannuttaa opettajia ja lapsia myös siksi, että kylät ovat täynnä lapsia eivätkä monen kylän lapset pääse muuhun kouluun köyhyyden takia.

– Rukoilkaa, että kiinalaiset uskovat kestäisivät kaiken, mitä on vielä tulossa.
Näin pyytää elämäntyönsä Kiinassa tehnyt Kyyhky-pyhäkoulutyön perustaja Pirkko Kauhanen.

– Arvelisin, että Kiinassa ei enää tule helppoja aikoja. Mutta vaikka kristittyjä valvotaan ja vainotaan, ei kristinuskoa kyetä tukahduttamaan Kiinassa. Se vain vahvistuu ja voimistuu. Jos joitakuita kristittyjä tippuu joukosta, ovat he niitä, jotka ovat olleet mukana vain muodon vuoksi, Kauhanen pohtii.

Pirkko Kauhanen aloitti 15 vuotta sitten Kiinassa pyhäkoulunopettajien koulutusohjelman ”Kyyhkyn” yhdessä kiinalaisten uskovien kanssa. Koulutetut opastettiin kouluttamaan toisia opettajia, he puolestaan opettivat toisia jne., jolloin opetus laajeni kulovalkean lailla.

– Oli hyvän Jumalan johdatusta ja ajoitusta, että sain tehdä Kiinassa työtä silloin, kun se oli mahdollista, ja että Kyyhky ehti lentää Kiinan joka kolkkaan. Me lähetystyöntekijät teimme työtä koko sen ajan hintaa kysymättä.

– Kun asuin Kiinassa, en olisi arvannut, että Maon Kiinan jälkeen tulisi jälleen tällainen aika, luulin, että uskovien elämä helpottuu. Mutta kiinalaiset uskovat itse tiesivät hyvinäkin aikoina koko ajan, mitä pinnan alla on, ja he ovat olleet valmistautuneita vainoihin ja vankeuteen. Kiinalaisten uskovien DNA:ssa on valmius kärsimykseen, myös ihan nuorilla, joiden kanssa tein työtä Kiinassa. Heille usko Jeesukseen on elämän ja kuoleman kysymys. Mitä tapahtuukin, he ottavat sen Jumalan kädestä.

Pirkko ei enää ole yhteydessä Kiinassa asuviin ihmisiin.
– Jos olisin, se olisi heille vaaraksi. En myöskään voi enää matkustaa Kiinaan ja aiheuttaa vaikeuksia paikallisille, jos heidät nähtäisiin ulkomaalaisen kanssa.

Rajoitukset Kiinassa ja eläkkeelle jääminen eivät pysäytä Pirkon sisäistä paloa jatkaa työtä.
– Olen saanut eri maista kutsuja aloittaa Kyyhky-opetus ihmeellisesti aina sitä mukaa, kun minulla on ollut voimavaroja.
Kyyhky on käännetty 14 eri kielelle ja neljä uutta kieltä on käännöstyön alla: espanja, turkki, venäjä ja telugu (Intia).
– Monissa maissa Pyhän Hengen työ on korvattu viihteellä ja muilla asioilla, jotka eivät johda lasta vastaanottamaan Jeesusta sydämeensä ja pelastusta sen myötä, Pirkko sanoo.

Suomessa on viime vuosina koulutettu yli 750 henkeä.
– Suomessa, kuten muissakin länsimaissa, opetus on otettu avosylin vastaan. Palautteissa kerrotaan, että opetuksen sisältö on tuttua, mutta koulutuksessa saa taas kiinni siitä, miksi lapsityötä tehdään.

Teksti Satu Rönkkö
Kuva Pirkko Kauhasen arkisto

Haluatko auttaa työtämme?