fbpx

3.5.2018

Tellus 2018 kokosi lähtijöitä ja lähettäjiä

Minna Ilomäki.

Lähetyskenttä tuli lähelle.

Minna Ilomäki Tervakoskelta osallistui Tellus lähetyskonferenssiin Lahdessa maaliskuun lopulla. Hän kertoi olleensa aiemmin miehensä kanssa mm. teltantekijäkoulutuksessa Ryttylässä. Viime vuosina hän oli kokenut lähetystehtävän ja lähetyskentän saapuvan aivan kotiovelle. Riihimäen helluntaiseurakunnan järjestämässä arabi-illassa hän oli tutustunut tuoreisiin maahanmuuttajiin Afganistanista, Irakista ja Syyriasta.
– Olin alkanut rukoilla jo, kun pakolaisia saapui Suomeen alkuvuodesta 2015, kertoi Minna Ilomäki. – Olin myös tavannut paikkakunnan arabinaisia SPR:n leirikeskuksessa, missä olin tekemässä heille kasvohoitoja, kosmetologi Ilomäki kertoo.
– Koin, että ihan vain ystävällisyys, uteliaisuus ja rohkeus jutella olivat avaimia tuttavuuden ja ystävyyden synnylle. Muutamien perheiden kohdalla olemme nyt saaneet iloita heidän löydettyään Jeesuksen.

Ilomäki kertoo erikoisesta tapauksesta, jossa Suomeen tullut afgaanipakolainen kertoi olleensa kotimaassaan salakuljettaja, joka salakuljetti maahan Raamattuja, vaikka olikin itse muslimi. Hän jäi toimistaan kiinni ja hänet karkotettiin kotimaastaan. Monien maiden kautta hän etsiytyi Suomeen, mutta oli jo matkan aikana luvannut itselleen, että Suomeen päästyään hän ”ottaisi selvää siitä Jeesus-jutusta”. Hänen onnekseen Suomesta todella löytyi ihmisiä, jotka olivat valmiit kertomaan hänelle Jeesuksesta.

– Ei se maahanmuuttajien kohtaaminen välttämättä edellytä vieraan kulttuurin tuntemista; suomalaisilla naisilla on pakolaisten kanssa periaatteessa ihan samat huolet lasten kasvatuksesta, kynsien hoidosta ja hiusten laittamisesta, pohti Minna Ilomäki konferenssissa.
– Kun olemme sitten vieneet heille vaatteita ja muita välttämättömiä tarvikkeita ja kalusteita, he ovat usein vaikuttuneita siitä, että heitä sillä tavoin kohdellaan. Kun he sitten löytävät uuden uskon, heistä tulee usein hyvin rohkeita kristittyjä, iloitsi Minna Ilomäki.
Yhden maahanmuuttajilta kuulemansa ajatuksen Ilomäki haluaa jakaa muillekin. Usein he sanovat: ”Teillä on kellot, mutta meillä on aikaa.”
– Jos avaamme kotiemme ovet ja annamme heille aikaa ja aterioitsemme heidän kanssaan, pääsemme myös lähetystyössä alkuun.

”Lähdemme, koska meitä on siunattu”

Lahden helluntaiseurakunta isännöi Tino Varjolan johdolla tämänvuotista Tellus-lähetyskonferenssia, joka pidettiin 23.–24.3. Konferenssin pitopaikka oli muuttunut edellisvuoden suurehkosta Sibeliustalosta kodikkaaseen Lahden helluntaiseurakuntaan, joka osoittautui juuri sopivan kokoiseksi tämänkaltaiselle tilaisuudelle.
Lahden helluntaiseurakunnan vapaaehtoiset tekivät osallistujien olon kotoisaksi ja mukavaksi heti ulko-ovelta alkaen. Sisälle tulijoita oli toivottamassa tervetulleeksi mm. Sofia Pitkänen, Sanni Aro ja Saara Pynnönen, joiden iloinen tervehdys sai aikaan positiivisen ensivaikutelman.
Kaikkiaan Lahteen kokoontui noin 300 vierasta, jotka olivat ilmoittautuneet joko yhden tai kahden päivän ohjelmaan.
Koko konferenssin teemana oli nyt Lähetystyö seurakunnan ytimessä. Aihe jakaantui alaotsikoihin.
Ensimmäisen päivän puhujina olivat mm. IK-opiston rehtori Markku Ojaniemi, Saksassa toimiva lähetyskouluttaja Veera Hug, lähetyskandi Riina Happonen, romanien parissa työskentelevä Paula Blomerus, lähetysmentori Arto Heinonen sekä kehityspäällikkö Mika ja yhteyspäällikkö Timo Tikka Avainmedialta. Iltatilaisuudessa puhui Mika Yrjölä.
Markku Ojaniemi palautti kuulijat perusasioiden äärelle puhumalla 1. Mooseksen kirjan sanoilla: ”Katso minä teen sinusta suuren kansan…”. Ojaniemi sanoi, että kansojen rikkaus on ollut Jumalan suunnitelma ja siunaus alusta saakka
– Työ vain oman kansan parissa ei ole koskaan tarpeeksi, Ojaniemi sanoi ja jatkoi Paavalin sanoin: – ”…että syntyisi uskon kuuliaisuus hänen nimeänsä kohtaan kaikissa pakanakansoissa”.
Ojaniemi totesi, että jo profeetta Habakuk näki kuinka olisi tuleva aika, jolloin ”maa on oleva täynnä Herran voiman tuntemusta”. Ojaniemi rohkaisi kuulijoita lopuksi ajatuksella:
– Emme lähde tai lähetä saadaksemme siunauksen, vaan lähdemme, koska meitä on siunattu ja voimme olla toisille siunaukseksi.

Teksti ja kuva Eero Antturi

Haluatko auttaa työtämme?