fbpx

8.6.2020

Media – vaikuttamisen väline

Niilo Närhi

Ihmisten mediankäyttö on muuttunut merkittävästi historian saatossa. Joukkotiedottamisen ja vaikuttamisen keinoiksi voidaan mainita muun muassa huhujen ja viestien levittämiset, julkiset kuulutukset, kirjeiden lähettämiset, kirjapainotaito, lehdet, lennätin, elokuvat, radio, televisio, internet ja sosiaalinen media.

 

Hallitsijoille mediankäyttö on ollut erittäin tärkeää kautta aikojen. Esimerkkinä tästä voidaan mainita Rooman keisari Julius Caesar (100–44 eKr.), joka käytti päivittäisiin lyhyihin tiedonantoihinsa Rooman foorumille sijoitettua puutaulua.

Viime vuosina erityisesti sosiaalisen median viestimet ovat saaneet aikaan tiedonvälityksen vallankumouksen.

Huhtikuun loppupuolella 15 vuotta täyttänyt suosittu suoratoistovideopalvelu YouTube on osa ajassamme vaikuttavaa laajaa kulttuurin murrosta. Nyt kuka tahansa matti meikäläinen voi ladata sivustolle omia videoitaan sekä katsoa ja kommentoida muiden käyttäjien lataamia tuotteita. YouTubeen ladataan joka minuutti yli 300 tuntia videoita ja sillä on tänä päivänä jo yli kaksi miljardia käyttäjää kuukaudessa. Videopalvelun sisältöjä katsellaan päivittäin yhteensä miljardin tunnin edestä. 2,8 miljoonaa suomalaisista käytti YouTubea vuoden 2019 aikana.

YouTube ja Facebook ovat vuosien varrella kehittyneet myös yhdeksi aikamme voimakkaimmista propagandan välineistä. Niiden avulla on nostettu valtaan presidenttejä, syösty diktaattoreita ja kaadettu hallituksia. Aikaisemmin perinteinen valtamedia päätti, mitä uutisia saimme katseltaviksemme, mutta nykyään kuka tahansa voi olla uutisten luoja. Laajalle levinneeseen ihmisten omaehtoiseen verkkojulkaisemiseen ohi virallisten tiedotusvälineiden ei tarvita kuin kännykkä ja nettiyhteys. Tämä on mahdollistanut myös sen, että monet evankeliumin levittäjät ovat siirtyneet toreilta ja kaduilta netin äärelle.

Koronaviruspandemia on vaikuttanut viime aikoina siihen, että Avainmedia on alkanut entistä vahvemmin käyttää sosiaalista mediaa tuottamiensa ohjelmien jakelukanavana.

Arabiosasto lähettää tällä hetkellä viikoittain Facebookin kautta suuren määrän suoria ohjelmia. Eri puolilla maailmaa asuvat somalit katsovat kasvavassa määrin työntekijöidemme lataamia videoita YouTubesta. Meille lähetetyt palautteet osoittavat, että monet etsijät vastaanottavat lähetetyn sanoman ja kääntyvät seuraamaan Herraamme.

Ilonaihe on myös se, että viikoittaiset Rukousiltamme UskoTV:n ja Facebookin kautta kokoavat rukoilijoita päätelaitteidensa äärelle Suomessa ja ulkomailla.

Kun huonot uutiset pyrkivät työntymään joka soppeen, on juuri nyt oikea aika Ilosanoman levittämiselle!

”Vielä taivasten valtakunta on nuotan kaltainen, joka heitettiin mereen ja kokosi kaikkinaisia kaloja.” Matt. 13:47.

Niilo Närhi