fbpx

26.4.2018

Medialähetystyö voi hyötyä median muutoksista

Eero Antturi

Satelliittilähetyksistään tunnettu Sky TV ilmoitti tammikuussa 2018, että se aloittaa ohjelmiensa välittämisen internetissä niille, jotka haluavat katsoa ohjelmia ilman satelliittiyhteyttä.
Yhtiö ei vielä tässä vaiheessa luovu satelliittien käytöstä, mutta alaa seuraavat asiantuntijat ennakoivat, että yhtiön on sopeuduttava erilaisten päätelaitteiden kehitykseen ja katsojien käyttäytymisen muutoksiin.

Satelliitit ovat pitkään tarjonneet langattoman mahdollisuuden ottaa vastaan tv-lähetyksiä. Vielä nykyäänkin se on tärkeä väline alueilla, joissa tietoverkot eivät ole kehittyneet.
Viime vuosikymmenet ovat muuttaneet tilannetta huomattavasti. Useimmissa maissa mobiiliverkon peitto ja käytettävyystaso ovat jo yli 75 %. Suomessa on tarjolla vähintään 3G-tasoinen signaali 94-prosenttisesti, joka tekee maastamme seitsemänneksi kehittyneimmän maan tässä suhteessa.

Avainmedia tuottaa arabiankielisiä hengellisiä ohjelmia Al Hayat -kanavalleen. Kanavan katsojat ovat pääosin arabi- ja muslimimaista, mutta ohjelmat näkyvät myös Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. Al Hayat -kanavan signaalia on välitetty satelliittien välityksellä neljälle mantereelle. Tähän tehtävään on tarvittu jopa viisi eri satelliittia. Nyt satelliittien määrää on vähennetty kahteen. Suuntaus on selvästi kohti ohjelmien välitystä internetin kautta.
Kehitys on lähetysjärjestön näkökulmasta tervetullut siksi, että nyt voidaan satelliittien lähetys- ja aikamaksuihin varattuja varoja suunnata sisällöntuotantoon.

Al Hayat -kanavan katsojapalaute on viime vuosina ollut kasvussa. Palautteista valtaosa tulee sosiaalisen median kautta. Myös suoraa palautetta tulee. Esim. ”Box of Islam” -ohjelmasarjan kautta tulleita palautesähköposteja oli vuonna 2017 yli 18 000.
Al Hayat -kanavan ohjelmista naisille suunnatut ohjelmat ovat nostaneet suosiotaan. ”The Muslim Women” -ohjelmasarja on yksi niistä.
Arviomme on, että arabiankielisten naisten kasvava osuus palautteita antavien joukossa johtuu paljolti siitä, että nyt naisilla arabimaissa on vihdoin mahdollisuus katsoa ohjelmia yksityisesti. Aiemmin heillä ei ole ollut sitä mahdollisuutta monissa ankaran islamin maissa. Nyt he voivat sekä katsoa että kommentoida ohjelmia ilman pelkoa toisten mielipiteistä tai valvonnasta.

On sekä ilahduttavaa että rohkaisevaa huomata, että Avainmedian tuottamat ohjelmat tavoittavat uusia katsojia. Katsojat myös vastaavat, kommentoivat ja kysyvät lisää kysymyksiä uskosta ja evankeliumista.

Eero Antturi

”Minkä minä sanon teille pimeässä, se puhukaa päivän valossa. Ja minkä kuulette kuiskattavan korvaanne, se julistakaa katoilta.”
Matt 10:27