fbpx

20.4.2018

Oikeat odotukset avioliitosta

Joyce Meyer

Olen ollut naimisissa yli 50 vuotta. Rehellisesti arvioituna Davella ja minulla on hieno avioliitto, mutta niin ei ollut sen alkutaipaleella.

Monien muiden tavoin olen oppinut, että on ponnisteltava ja annettava Jumalan tehdä työtään meissä, jotta avioliittokin on toimiva ja terveellä pohjalla. On tärkeää tutkia odotuksiaan avioliitosta.

Epärealistiset odotukset voivat sabotoida avioliiton ennen kuin se edes on kunnolla alkanut.

Niin monet menevät naimisiin olettaen, että aviopuoliso on jotain aivan muuta kuin hän oikeasti on. Oletetaan myös, että puoliso pitää heidät koko ajan onnellisina.

Juuri naimisiin menneitä neuvoisin huomioimaan, että tunteet treffiaikoina ovat ihan erilaisia kuin sitten, kun on ollut naimisissa jonkin aikaa. Alussa kaikki on uutta ja jännittävää ja tunteet hipovat taivaita.

Mutta tulee hetki, jolloin noita tunteita ei välttämättä enää olekaan, ja se on ihan ok! Vaikka en enää ole kuin sulaa vahaa aina kun Dave ilmestyy paikalle, se ei tarkoita, että rakastaisin häntä vähemmän kuin seurusteluaikana tai avioliiton alussa. Oikeastaan rakastan häntä nyt enemmän. Rakkautemme on syvempää, koska se perustuu vuosien kokemukseen ja olemme oppineet tuntemaan toisiamme enemmän. Nyt meillä on laatusuhde, joka on niin paljon parempi kuin tavatessamme ensimmäisiä kertoja.

Avain terveellä pohjalla toimivaan avioliittoon on kytköksissä siihen, että elää niin lähellä Jumalaa kuin mahdollista.

Hengellinen kypsyminen Kristuksessa on muuttanut minua paljon, korjannut ja tervehdyttänyt sieluni vaurioita sekä täyttänyt sisimpäni Hänen rakkaudellaan. Apostoli Paavali rukoili Efeson seurakunnan puolesta, että Kristus asuisi uskon kautta heidän sydämissään ja he olisivat ”rakkauteen juurtuneita ja perustuneita”. Kun Jumalan rakkaus on muuttanut minua, olen kyennyt rakastamaan Davea niin kuin tulisi enkä niinkään odottanut hänen olevan kaikkea sitä, mitä Daven minun mielestäni pitäisi olla.

Erityisesti me naiset ajattelemme ennen avioliittoa, että ”minä voin muuttaa hänet”. Näin minäkin ajattelin liittomme alussa. Davella ja minulla on täysin päinvastaiset luonteet. Dave on rento ja leppoisa, joka aina näkee asioiden valoisan puolen. Minä olen hyvin motivoitunut ihminen, mutta saatan olla myös karkea ja tunteeton.

Vuosien ajan yritin muuttaa Daven käytöstä hyökkäävämmäksi niin kuin minulla, erityisesti kun palvelustyössä piti ottaa uusia askeleita. Aina hän totesi:

– Joyce, sinä olet aina edellä Jumalaa.

Tähän puuskahdin:

– Ja sinä olet aina monta kilometriä Hänen takanaan!

Kun kerran olin taas läksyttänyt häntä passiivisuudesta, Dave kimpaantui:

– Ole iloinen, että olen tällainen. Jos en olisi tällainen, sinä et tekisi sitä työtä mitä nyt teet.

Ymmärsin viestin täysin. Tämä kokemus auttoi minua huomaamaan vaarat, joita voisi seurata niuhottaessani Daven käytöksestä, jonka mielsin heikkoudeksi. Vaikka Daven tulisikin muuttua joissain asioissa, vain Jumala pystyy muuttamaan häntä. Minun mankumiseni vain pahentaa ja lyö kiilaa välillemme.

Ennen rukoilin, että Jumala muuttaisi Davea. Nyt rukoukseni on:

– Herra, haluaisin Daven muuttuvan tässä asiassa. Ehkä hän ei olekaan se ongelma vaan minun asenteeni. Siksi pyydän, että muutat minua asioissa, jotka kaipaavat muutosta. Jos Daven tulee muuttua, työstä Sinä hänen elämäänsä. Sillä välin auta minua keskittymään kaikkiin puolisoni hienoihin piirteisiin.

Jos koko ajan yrittää muuttaa aviopuolisoaan, huomio keskittyy hänen heikkouksiinsa ja piirteisiin, joista ei pidä. Dave on suurenmoinen aviomies eikä minulla ole mitään valittamista. Jos keskittyisin Daven kaikkiin pieniin, minua silloin tällöin häiritseviin piirteisiin, lopulta en huomaisi mitään muuta ja pian minä sekä Dave tuntisimme olomme viheliäisiksi. Kun painotan Davessa hänen hyvinä pitämiäni ominaisuuksiaan, minut valtaa kiitollisuus, rakkaus ja ilo. Pian huonot puolet näyttävät vähemmän tärkeiltä.

Rukoile aviopuolisosi puolesta. Pyydä, että Jumala auttaa kiinnittämään huomiosi niihin puoliin, joista pidät puolisossasi. Kukaan ei ole täydellinen, ja kun rakastat puolisoasi sellaisena kuin hän on, avaat oven Jumalalle toimia ja siunata avioliittoanne ihmeellisellä tavalla.

Joyce Meyer

Copyright©Joyce Meyer Ministries/Enjoying Everyday Life

Kaikki oikeudet pidätetään.