fbpx

8.3.2018

Onko Jumala hylännyt juutalaiset?

Niilo Närhi

Vaikka Raamattu selkeästi osoittaa, että juutalaisilla on keskeinen osa lopun aikoja käsittelevissä ennustuksissa, on erikoista, että sekä katoliset että protestantit ovat historian saatossa opettaneet juutalaisten joutuneen lopullisesti Jumalan hylkäämiksi.

Kirkkohistoriasta löytyy paljon merkittäviä henkilöitä, joiden lausunnot ovat muokanneet kristittyjen näkemyksiä juutalaisista ja Israelista. Justinos Marttyyri väitti, että Jumalan ja juutalaisten välinen liitto ei ollut enää voimassa, ja että pakanakristityt olivat korvanneet valitun kansan. Piispa Irenaeus sanoi, että Jumalan armo ei ollut enää voimassa juutalaisille. Tertullianus syytti juutalaisia Jeesuksen kuolemasta ja argumentoi, että Jumala oli hylännyt heidät. Kirkkoisä Augustinus oli sitä mieltä, että juutalaiset ansaitsevat kuoleman, mutta heidät oli määrätty kuljeksimaan maata voidakseen kaikkialla todistaa kirkon voittoa synagogasta.

Uskonpuhdistaja Luther ajatteli juutalaisten vastustavan kristinuskoa katolisen kirkon vääryyksien takia ja odotti heidän kääntyvän nähdessään aidon kristinuskon. Kun näin ei tapahtunut, Luther hyökkäsi ankarasti juutalaisten kimppuun ja ehdotti muun muassa, että heidän synagogansa piti polttaa, heidän talonsa tuli tuhota ja rahansa takavarikoida. Valitettava historiallinen tosiasia on se, että natsipropaganda käytti halukkaasti suuren uskonpuhdistajan lausuntoja kiihottaessaan kansaa juutalaisvainoihin. Sodan jälkeisessä kuuluisassa Nürnbergin oikeudenkäynnissä natsijohtaja Julius Streicher puolustautui sanomalla: ”En ole koskaan sanonut mitään sellaista, mitä Luther ei sanonut.”

Monet aikamme protestanttiset ja evankeliset kristityt väittävät, että Jumalan Aabrahamille antamat lupaukset kuuluvat Kristuksen seurakunnalle, joka on se oikea Israel. Väitteen mukaan sillä, että Israel saavutti itsenäisyyden vuonna 1948, ei ole mitään tekemistä Raamatun ennustusten kanssa.

On totta, että juutalaiset elävät tällä hetkellä paatumuksen tilassa ja että he ovat saaneet tottelemattomuutensa tähden läpikäydä järkyttäviä kärsimyksiä. Mutta se, että heidät olisi hylätty, ei ole totta. Sanoohan Paavali kirjeessään Roomalaisille: ”Jumala ei ole hylännyt kansaansa.” Room. 11:2. Jumala vakuuttaa uskollisuuttaan kansaansa kohtaan profeetta Jeremian kautta niin voimakkain sanankääntein, että epäselvyydelle ei jää sijaa: ”Näin sanoo Herra: Jos minun liittoni päivän ja yön kanssa on olematon, jos en ole säätänyt taivaan ja maan lakeja, niin minä myös hylkään Jaakobin ja palvelijani Daavidin jälkeläiset.” Jer. 33:25,26.

Kun antisemitismi ja juutalaisviha eri muodoissaan nostavat jälleen päätänsä, kutsuu Jumala Raamattua ohjenuoranaan pitäviä seisomaan Israelin rinnalla sekä rukoilemaan ja toimimaan juutalaisten pelastumisen puolesta. Tähän Avainmedia sitoutuu.

”Vaikka Herra antaa teille hädän leipää ja ahdistuksen vettä, niin ei sinun opettajasi sitten enää kätkeydy, vaan sinun silmäsi saavat nähdä sinun opettajasi.” Jes. 30:2.