fbpx

 

20.6.2017

 

Media – kommunikoinnin mahdollistaja

Niilo Närhi

Toiminnanjohtaja

 

Luodessaan ensimmäisen ihmisparin Eedenin puutarhaan Jumala istutti heihin kommunikoinnin kyvyn ja tarpeen. Tämä tarve ohjasi ihmiset jo varhain kehittämään itsellensä puheen lisäksi kirjoitetun kielen. Mediajulkaisujen aamunkoitossa esi-isämme raapustivat kuvia ja tekstejä kiviin, savitauluihin ja kirjakääröihin.

 

Johann Gutenbergin keksimä painokone 1400-luvulla avasi ensimmäistä kertaa historiassa mahdollisuuden informaation laajempaan levitykseen. Varsinainen joukkotiedotus käynnistyi sanomalehtien myötä 1800–1900-lukujen taitteessa. Yli sata vuotta sitten ääni- ja kuvaviestimet saivat aikaan vallankumouksen kommunikoinnin ja informaation levittämisen saralla. Internet, maailmanlaajuinen toisiinsa kytkettyjen tietoverkkojen järjestelmä, ja siinä toimiva sosiaalinen media ovat tänä päivänä avanneet lähes jokaiselle mahdollisuuden levittää tietoa ja ajatuksia niin, että niitä voidaan lukea tai katsella missä tahansa.

Niin kuin lähes kaikkea muutakin myös sähköistä mediaa voidaan käyttää sekä pahaan että hyvään. On valitettavaa, että internetissä liikkuu paljon ihmiselämää tuhoavaa aineistoa. Pornoteollisuuden kauppamiehet ja erilaisten väkivaltaa ihannoivien ryhmien edustajat hyödyntävät internetiä tehokkaasti omiin pyrkimyksiinsä. Sosiaalinen media on myös avannut sulkuportit ihmisten katkeruuden, kateuden ja pahansuopaisuuden purkauksille. Sääliksi käy niitä, jotka joutuvat somessa ylimitoitetun kritiikin, häpäisyn ja suoranaisen vihapuheen kohteiksi.

 

On kuitenkin hienoa, että meille kristityille on tässä ajassa avautunut historiallinen mahdollisuus tavoittaa median työkaluilla evankeliumin ulottumattomissa olleita ihmisiä. Avainmediana emme keskity voivottelemaan ajassamme vaikuttavaa valhetta ja pimeyttä, vaan pyrimme kaikin tavoin hyödyntämään tarjolla olevia mahdollisuuksia avata median avulla ihmisten silmät totuudelle. Tietoomme on tullut, että lukematon määrä lähimmäisiämme on päässyt kosketuksiin ilosanoman kanssa radion, television, netin ja sosiaalisen median kautta. Yli 180 maasta tulevat palautteet osoittavat selvästi, että mediatyö tavoittaa ihmiset.

 

 

Seuraava Turkista tullut viesti on esimerkki siitä, mitä mediatyö saa aikaan: ”Kiinnostuimme vaimoni kanssa evankeliumista kanavanne kautta. Meidät kytkettiin yhteyteen erään kristityn kanssa alueellamme ja tulimme pian uskoon. Kävimme hiljattain kasteella ja olemme nyt yhteydessä rakkaisiin uusiin ystäviimme paikallisessa seurakunnassa.

Kiitos Jumalalle sähköisestä mediasta!

”Kaikille minä olen ollut kaikkea, pelastaakseni edes muutamia.”
1. Kor. 9:22