fbpx

27.4.2018

Pääsiäinen – historian suuri taitekohta

Niilo Närhi

Vaikka Jerusalem oli Jeesuksen päivinä juutalaisen uskonnon keskus, niin laajemmassa mielessä se ei ollut lainkaan samanlaisen huomion keskipisteenä kuin mitä se on meidän aikanamme. On erikoista, että muutaman päivän aikana koetut tapahtumat pari vuosituhatta sitten tuossa kaupungissa synnyttivät tapahtumaketjun, jonka seuraukset näkyvät tänään lähes kaikkialla.

Jeesuksen kärsimys, ristiinnaulitseminen ja voitokas ylösnousemus muuttivat ratkaisevalla tavalla historian kulkua. Jos ylösnousemusta ei olisi tapahtunut, olisi nasaretilaisen puusepän perustama liike sammunut ja haihtunut pois historian näyttämöltä sen johtajan kuoleman myötä.

Pääsiäinen on kristikunnan tärkein juhla ja sen sanoman tulisi ohjata meitä kristittyjäkin siihen, mikä on oikeasti tärkeää. Pääsiäinen auttaa meitä keskittymään kristinuskon ytimeen, siihen, että Kristus kuoli syntiemme tähden, nousi ylös kolmantena päivänä ja avasi ihmiskunnalle oven pelastukseen. Ilman tätä pelastustyötä eläisimme pimeyden voimien kontrollissa ja ilman toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Toivoa sopii, että armon vuonna 2018 pääsiäisen sanoma kokoaisi koteihin, rukoushuoneisiin ja kirkkoihin suuret joukot armahdettuja syntisiä iloitsemaan heitä kohdanneesta armosta. Pääsiäispäivän tyhjä hauta edustaa toivoa, uudistumista ja uutta elämää.

Ylösnoussut Kristus antoi seuraajilleen käskyn viedä viestin hänen suorittamastaan sovituksesta kaikille luoduille. Usko ei ole yksityisasia, vaan se on tarkoitettu jaettavaksi. Pääsiäisen ja helluntain jälkeen ilosanoma kuoleman voittajasta lähti kiirimään maailman ääriin ja sen etenemistä ei ole mikään tai kukaan pystynyt estämään vuosisatojen saatossa. Työ on kuitenkin vielä kesken, sillä planeetaltamme löytyy vieläkin miljoonia ihmisiä ja satoja etnisiä kansoja, jotka eivät tiedä pääsiäisen tapahtumista mitään.

Kun hiljattain Herransa luokse siirtynyt maailmankuulu evankelista Billy Graham käsitteli kerran puheessaan Jumalan rakkautta, niin hän totesi: ”Kertomus ei pääty ristille, sillä pääsiäinen näyttää meille ristin tragedian jälkeistä tyhjää hautaa. Se osoittaa meille, että koska Kristus voitti pahan, kuoleman ja helvetin, on ikuisen elämän toivo löydettävissä.” Kun epävarmuus tulevaisuudesta ja sitä seuraava epätoivo lisääntyvät, juuri toivoa tämä nykyinen ihmiskunta tarvitseekin kipeästi. Suurenmoisen pelastuksen lahjan saaneina meidän tehtävämme kristittyinä on kertoa lähelle ja kauas, mistä ajassa ja ikuisuudessa kestävä toivo löytyy. Siihen haluamme Avainmedianakin kaikin saatavilla olevin resurssein sitoutua.

”Ennen muuta annoin teille tiedoksi tämän, minkä itse olin saanut vastaanottaa: Kristus kuoli meidän syntiemme vuoksi, niin kuin oli kirjoitettu, hänet haudattiin,
hänet herätettiin kuolleista kolmantena päivänä, niin kuin oli kirjoitettu.”
1 Kor. 15:3,4