fbpx

14.11.2019

”Juuri nyt on rukoiltava Kiinan kristittyjen puolesta”

Kuvassa Rauno ja edesmennyt Eeva-puoliso (vas.) keskustelemassa lähetysveteraani Anna Ekroosin kanssa. Jalavistot työskentelivät Taiwanissa samaan aikaan Ekroosin kanssa. Ekroos oli aikanaan ollut Mao Zedongin Kiinassa kuuden vuoden ajan niin, ettei hänen tilanteestaan tiedetty Suomessa mitään.

Rauno Jalavisto, mikä on Kiinan kotiseurakuntaliikkeen tilanne juuri nyt?
– Tällä hetkellä tilanteet vaihtelevat eri puolilla Kiinaa, jopa maakuntien sisällä. Joissakin maakunnissa, kuten Hunanissa, Henanissa ja Anhweissa vaino ja painostus on ollut erittäin voimakasta.
– Samoin joihinkin kotiseurakuntiin ja ulkomaisten toimintaan on suunnattu selvää vainoa. Tästä syystä monet ulkomaiset järjestöt ovat lopettaneet toiminnan Kiinassa. Monet kotiseurakuntien johtajat on vangittu tai ovat kotiarestissa.

Mitä meidän täällä Suomessa tulisi nyt tehdä?
– Nyt tulee todella rukoilla Kiinan uskovien puolesta, että he uudessa tilanteessa tietäisivät Pyhän Hengen opastamina miten toimia ja elää. Nuoriso ei ole oikeastaan koskaan kokenut näin voimakasta vainoa, lähinnä vain heidän vanhempiensa ja isovanhempiensa sukupolvi.
– Vanhemmillekin tilanne on siinä mielessä uusi, että yhteiskunta on rakenteeltaan tänään aivan erilainen kuin 80–90 -luvulla. Silloin elettiin maataloudessa, nyt kaupungeissa, tehtaissa ja toimistoissa. Samoin virkavallalla on käytössään uusi teknologia, jota käytetään niin etsintään ja valvontaan kuin erilaiseen painostukseen.

Mikä on mielestäsi ajanut tilanteen tähän?
– On nähdäkseni jonkinlainen inhimillinen perusomaisuus, että ihminen kaipaa itselleen palvonnan kohdetta. Jo israelilaiset huusivat: ”Anna meille kuningas”.  Näin ihmiset luovuttavat itseltään vallan jollekin toiselle, jolloin myös vastuu siirtyy tälle toiselle. Siinä kuitenkin sitten joutuu siirtymään toisen vallan alle.
– Tätä sitten yksinvaltiaat käyttävät hyväkseen. Otetaan Jumalan asema, koska silloin saadaan ihmiseen totaalinen valta ja kuuliaisuus. Se palvelee vallassa olevien intressejä ja monet alistuvat siihen. Heidät, jotka eivät alistu, leimataan yhteiskunnan vihollisiksi.

Mikä on Kiinan kristittyjen hengellinen tulevaisuus?
– Vastaus ei ole yhteiskunnan poliittinen muuttuminen vaan katseen nostaminen Kristukseen.
– Pyhä Henki on yhä sama ja hän kykenee vaikuttamaan niin kuin ennenkin, kunhan häntä etsitään ja ollaan hänelle kuuliaisia. Tarvitsemme niin Suomessa kuin Kiinassa aina tuoretta Pyhän Hengen vaikutusta, jotta voimme ensin tiedostaa ja toiseksi olla mukana Hänen työssään. Tämän vuoksi koen tarpeelliseksi rukoilla juuri nyt kiinalaisten puolesta.

Teksti Eero Antturi
Kuvat Rauno Jalaviston albumista

Rauno Jalaviston kirja Onnellinen – Rauno Jalaviston elämä ja työ Kiinan vainotun seurakunnan keskellä julkaistiin 10.11.2019.  Kirjan on kirjoittanut toimittaja ja teologian maisteri Danielle Miettinen. Kirjan voi ostaa täältä.

Haluatko auttaa työtämme?