fbpx

19.6.2018

Somen vaikutus kasvussa

Niilo Närhi

Sosiaalisen median käyttö Suomessa on ollut huimassa kasvussa viime vuosina. Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö –tutkimuksessa selvitetään, kuinka monet ovat käyttäneet yhteisöpalveluja viimeisen kolmen kuukauden aikana. Tutkimus kertoo, että yhteisöpalvelujen käyttö on vuonna 2017 kasvanut kaikissa ikäluokissa. Kaikista suomalaisista 16–89 vuotiaista noin 60 prosenttia käytti sosiaalista mediaa viime vuoden loppupuolella. Älypuhelin on päätelaitteista kaikkein suosituin internetin käytössä. Jo 77 prosentilla suomalaisista on sellainen käytössään. Blogien seuraaminen on myös kasvanut edellisestä vuodesta. Nyt noin 42 prosenttia kansalaisistamme lukee blogeja.

Toisessa, markkinatutkija Kantar TNS:n, suorittamassa tutkimuksessa paljastuu, että suomalaisten käyttämä aika eri medioiden parissa on edelleen kasvussa. Vuonna 2017 keskiverto suomalaisen mediapäivä oli jo noin kahdeksan tuntia.
Liikkuvaa kuvaa ja erilaisia nettipalveluja käytetään entistä enemmän, koska kuluttaja voi nyt aikaisempia aikoja paremmin päättää minkä ohjelmatarjonnan katsoo ja milloin media-annoksensa haukkaa. Toistaiseksi perinteinen radio ja televisio vievät edelleen suurimman osan suomalaisen mediapäivästä, mutta muutos tällekin asialle on tulossa, sillä alle 30-vuotiaiden nuorten mediakäyttäytyminen painottuu entistä vahvemmin liikkuvan kuvan ja netin eri käyttökohteisiin.

Ensiksi mainittu tutkimus paljastaa myös somen raadollisen puolen. Kun tutkimukseen osallistuvilta kysyttiin, kuinka moni oli havainnut sosiaalisessa mediassa vihamielisiä viestejä, joilla hyökättiin yksittäisiä henkilöitä tai ihmisryhmiä vastaan, niin peräti 39 prosentilla vastaajista oli havaintoja tällaisesta. Valitettavaa on, että myös kristittyjen käyttämillä keskustelufoorumeilla
mustamaalataan toisia kristittyjä ja käyttäydytään epäasiallisesti. Pelikentän laidalta on helppo huudella törkeyksiä niille, jotka pyrkivät asettamaan oman vajavaisen elämänsä kentälle ja palvelemaan siellä Jumalaa ja aikamme ihmisiä.

Mitä meidän tulisi kaikesta tästä ajatella? Ainakin se, että median valta lisääntyy kaiken aikaa ja jos haluamme tavoittaa aikalaisiamme, meidän täytyy olla hereillä ja panostaa sellaisiin sisältöihin ja kanaviin, jotka koskettavat ihmisiä. Olisi syytä myös pyytää Jumalalta sitä armoa, että osaisimme käyttäytyä kristillisesti sosiaalisen median eri foorumeilla. Elämää Kristuksen kirjeenä ei voida haudata avatessamme tietokoneen tai kännykän.
Rukoillaan kaikille kristillisille mediavaikuttajille viisautta ja johdatusta monien haasteiden, mutta myös mahdollisuuksien keskelle.

”Mutta kiitos olkoon Jumalan, joka aina kuljettaa meitä voittosaatossa Kristuksessa ja meidän kauttamme joka paikassa tuo ilmi hänen tuntemisensa tuoksun!” 2 Kor. 2:14