fbpx

27.12.2019

 Suomalaisten tuen hedelmät näkyvät tänä päivänä Karjalassa

Karjalan helluntailiittoon kuuluvat 33 seurakuntaa kattavat lähes koko Karjalan tasavallan. Monet seurakunnat tekevät työtä useilla paikkakunnilla. Kuvassa näkyy kunkin seurakunnan sijainti.

Avainmedia on jo vuosia tukenut ja tukee edelleen lähetys- ja seurakuntatyötä Karjalassa tuottamalla ja lahjoittamalla kipeästi tarvittua kirjallisuutta lehtisistä Raamattuihin.
Karjalan helluntaiyhteisö vietti 20-vuotisjuhlia 12.–13.10.2019. Onnittelijoiden joukossa olivat entiset Karjalan lähetit Petri Nurminen, Kai Partti ja Kari Pölönen sekä suomalaiset yhteistyötahot Avainmedia ja Fida.

Aktiivinen 1990-luku
Venäjän Karjalan nykyisten helluntaiseurakuntien perustamisen vuodet ajoittuvat enimmäkseen 1990-luvun alkuvuosille.
Avainmedian (silloinen Avainsanoma) koordinoima Raamattujen levitystyö ja laaja rukouskampanja Neuvostoliiton ja sen osavaltioiden puolesta tuotti tulosta.

Ovet evankeliselle julistustyölle avautuivat. Karjalaan tuli evankelistoja, lähetystyöntekijöitä ja aktioryhmiä erityisesti Ukrainasta ja Suomesta.
Vuosikymmeniä jatkuneen valtiollisen ateismin autioittamat sydämet olivat avoimia vastaanottamaan evankeliumin. Kaikenikäisiä ihmisiä tuli uskoon. Uskovia kastettiin, opetettiin, johdettiin Pyhän Hengen täyteyteen ja ohjattiin seurakunnallisiin palvelustehtäviin.

1996 perustettu Karjalan raamattuinstituutti on ollut näihin päiviin saakka suureksi avuksi työntekijöiden varustamisessa ja siellä on pidetty lukuisia leirejä lapsille, perheille ja vammaisille.
Pastori Kari Pölönen mainitsi puheessaan, että Fidan lähettejä oli 1990-luvulla Karjalassa ja Leningradin läänissä hämmästyttävän paljon, ainakin 25.

Jumalan kunniaksi
Piispa Fjodor Akimenko kiitti suomalaisia työstä ja toivotti vastavuoroisesti suomalaisille lähetysjärjestöille ”Jumalan antamaa ymmärrystä ja viisautta niin, että lähetystuli, halu kuljettaa evankeliumin Sanaa maan ääriin, ei koskaan katoaisi!”

Helluntaiyhteisön sihteeri, Karjala-konferenssin koordinaattori Anatoli Saveljev kannusti:
– Kiitän suomalaisia helluntaiherätyksen uskovia, jotka ovat palvelleet Karjalan kylissä, taajamissa ja kaupungeissa. Ette ole työssänne etsineet ihmisten suosiota vaan Jumalan kunniaa! Kiitos uskollisuudestanne Jumalan sanalle. Olette aina tervetulleita yhteistyöhön Venäjän Karjalassa.

Myös seurakunnan ulkopuoliset ovat huomanneet seurakunnan vaikutuksen alueella.
– Petroskoin Uusi elämä -seurakunta ja Karjalan helluntaiyhteisö tunnetaan siitä, että te haluatte edistää ihmisten välistä sopua, kiitteli ministeriön edustaja Roman Ljubimov kannustavassa onnittelupuheenvuorossaan.

Ei vain historiaa
Karjalan 33 seurakunnassa kokoontuu nykyään joka sunnuntai yhteensä yli tuhat aikuista uskovaa. Lähes kaikilla seurakunnilla on oma rukoushuone. Pyhäkoulutoimintaa on 27 seurakunnassa. Yhteisön johdossa on ollut alusta saakka arvostettu paimen, Fjodor Akimenko.

– Uskon, että 20 vuoden kuluttua emme mahdu tähän saliin, sanoi Akimenko noin 500 kuulijalleen.

– Nykyisen Karjalan alueella oli voimakas helluntaiseurakuntien toiminta jo yli 100 vuotta sitten. Esimerkiksi Impilahdessa järjestetyille kesäjuhlille osallistui historian kirjojen mukaan yli 3000 osallistujaa, kertoi Harlun seurakunnan pastori ja KAN-kodin johtaja Viktor Komarnitski.
– Hengellisiä läpimurtoja vaikuttava evankeliumin työ Venäjällä ei ole vain historiaa, muistutti Anatoli Saveljev ja kertoi Venäjän kansat Jeesukselle -työstä. Avainmedia on mukana tässä liikekannallepanossa, jossa evankeliumi on jaettu yli 11,5 miljoonalle ihmiselle. Näistä 3 miljoonaa on lausunut pelastusrukouksen.

Teksti: Kari Pölönen

Petroskoin kulttuuritalolla pidettiin huhtikuussa 1991 evankelioimistilaisuus, jossa Viktor Klimenko lauloi. Vasemmalta Kari Pölönen, Viktor Klimenko, Anatoli Nikutjev (”Minskin Toivo”) ja Karjalan apostoliksi kutsuttu Pekka Mustonen.

Haluatko auttaa työtämme?