fbpx

14.10.2019

Antisemitismi ja kristittyjen vainot johtuvat samasta asiasta

Tohtori Susanna Kokkonen puhumassa perustamansa Hope for Persecuted People -järjestön avajaisissa Jerusalemissa, Israelissa. Niilo Närhi edusti paikan päällä Avainmediaa.

– Juutalaisten ja kristittyjen vainot eivät ole kaksi eri asiaa, vaan niissä on yhtymäkohtia, sanoo vainoihin perehtynyt tohtori Susanna Kokkonen.

Kokkosella on selvä näkemys, miksi niin juutalaisia kuin kristittyjä on vainottu eikä vainoamiselle näy loppua:
– Molemmat ryhmät edustavat Jumalan antamaa ilmoitusta ihmiskunnalle.

Rukousta ja
vaikuttamista
– Kaikkein tärkeintä on rukoilla vainottujen puolesta. Lisäksi valtionhallintaan ja poliitikkoihin pitää vaikuttaa, Kokkonen sanoo.
Tohtori Susanna Kokkonen on asunut pitkään Israelissa ja perehtynyt laajasti juutalaisvainoihin. Hän on tunnettu puhujavieras, ja matkustaa ympäri maailmaa opettamassa juutalaisvainoista, antisemitismistä ja vainojen kehittymisestä niin historiassa kuin omana aikanamme. Hän puhuu myös Israelin valtion merkityksestä sekä raamatullisista aiheista.
Susanna Kokkonen haluaa levittää tietoisuutta ja vaikuttaa aktiivisesti päättäjiin. Tätä tarkoitusta varten hän perusti viime vuoden marraskuussa Hope for Persecuted Peoples -järjestön Yhdysvalloissa. Järjestö antaa myös materiaalista apua vainotuille.
Susanna Kokkosen yhteistyökumppani Suomessa on Avainmedia. Avainmedia on järjestänyt tälle syksylle puhujavierailusarjan hänen kanssaan helluntaiseurakuntiin sekä seminaarin Toivakkaan, lähelle Jyväskylää.

Askeleet
kansanmurhaan
Kokkosen rakkaus Israeliin ja juutalaisia kohtaan juontuu hänen lapsuudestaan asti.
– Mummoni puhui paljon Israelista ja luki minulle Raamatusta profetioita. Hän sanoi, että monet ennustuksista tulevat toteutumaan 1948 perustetussa Israelin valtiossa, ja että Jesaja 66 selosti Israelin ihmeellisen jälleensyntymisen.
Kokkonen sai nuorena stipendin Jerusalemin heprealaiseen yliopistoon, meni sinne opiskelemaan sekä teki väitöskirjan holokaustista hengissä selvinneistä. Hän työskenteli Yad Vashemin vainojen museossa kymmenen vuotta. Kokkonen muistuttaa, että holokausti on maailman dokumentoiduin kansanmurha.
Susanna Kokkonen on kirjoittanut vuonna 2014 ilmestyneen kirjan Matka holokaustiin.
– Kirjassani kerrotaan, että kansanmurhiin ei päädytä saman tien, vaan sitä edeltää ”vihan kolmio” eli ensin asenteet muuttuvat jotain kansanryhmää kohtaan, sitten nähdään pieniä tekoja sitä vastaan ja syrjintää. Näiden askelien jälkeen alkavat väkivalta ja murhat. Yhteiskunta kyetään tempaamaan monin eri tavoin kansanmurhaan.

Euroopan ilmapiiri
muistuttaa 1930-lukua
– Israelin mediassa Euroopassa lisääntynyt vaino juutalaisia kohtaan on esillä joka päivä. Jokainen ymmärtää, että Eurooppa on muuttunut, Kokkonen raportoi.
– Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on sanonut Ranskassa asuville juutalaisille, että heidän olisi vakavasti harkittava muuttamista Israeliin. Monet Ranskan juutalaiset ovat jo hankkineet asunnon Israelista, käyvät muutamana päivänä kuukaudessa Ranskan puolella hoitamassa liikeasioitaan, mutta ovat järjestäneet asiansa niin, että pystyvät nopeasti muuttamaan lopullisesti Israeliin. Israelissa kaduilla kuulee jo paljon ohikulkijoiden puhuvan ranskaa.
Vainoa on muuallakin Euroopassa kuin Ranskassa. Jo neljä kymmenestä juutalaisesta harkitsee lähtöä Euroopasta.
– Suurin osa antisemitismistä tapahtuu työpaikoilla eivätkä tapahtumat päädy viranomaisten tietoon.
– Viranomaisetkaan eivät tiedä, miten hallita antisemitismiä. Synagogiin on asetettu tiukka vartiointi, mutta se ei aina auta.
Kokkonen on puhunut holokaustista selvinneiden vanhusten kanssa.
– Vanhukset kertovat, että Euroopan ilmapiiri muistuttaa 1930-lukua. Juutalaisvastaisuutta ei enää piiloteta.  

Tekstit Satu Rönkkö

Lähteet:
www.uskotv.fi, hae ”Juutalaisvastaisuus”.
Hope for Persecuted Peoples -järjestön esite.

Tohtori Susanna Kokkonen
– Työskenteli Suomen suurlähetystössä Tel Avivissa sekä Euroopan parlamentissa.
– Valmistui Jerusalemin Heprealaisesta yliopistosta vuonna 2004 pääaineena holokausti.
– Johti Yad Vashemin Vainojen museon ja koulutuskeskuksen kristillistä osastoa.
– Perusti 2018 Hope for Persecuted Peoples -järjestön Yhdysvalloissa.

Tule kuuntelemaan ja tapaamaan Susanna Kokkosta helluntaiseurakuntiin:
Ma 21.10.2019 klo 18 Helsingin Saalem
Ti 22.10.2019 klo 18 Helsingin Lähetysseurakunta
Ke 23.10.2019 klo 19 Malmi
To 24.10.2019 klo 19 Järvenpää
La 26.10.2019 klo 11–16 seminaari. Toivakka
La 26.10. 019 klo 18 Suonenjoki
Su 27.10.2019 klo 11 Lapinlahti

Haluatko auttaa työtämme?