fbpx

3.9.2019

Ylivainiolaisuus ja Tallinnan herätys levisivät ympäri Neuvostoliittoa

Tallinnan Olevisten kirkko järjestää suuren juhlakonferenssin 13.–15.9.2019

40 vuotta sitten ylivainiolaisuus levisi Viroon ja Olevisten kirkon suuri herätys oli voimakkaimmillaan.
Koko Neuvostoliitosta matkustettiin Tallinnaan hakemaan uudistusta. Kymmenien tuhansien ihmisten hengellinen elämä muuttui. He saivat kokea syntien anteeksiannon ja terveyden riemua katedraalissa, joka vuosina 1549–1625 lienee ollut maailman korkein rakennus. Naapuritalosta KGB:n pääkonttorista seurattiin tarkoin tapahtumia, kunnes venäjänkieliset kokoukset kiellettiin kirkossa vuonna 1980.

Herätys vaikutti myös metodistiseurakuntaan ja levisi vaikuttavien pelastuskokemusten ja ihmeparantumisten kautta Virosta Venäjälle, Kaukasiaan ja Ukrainaan. Nykyään Yhdysvaltojen Atlantassa asuva Slavik Radtšuk, joka on työskennellyt evankelistana Reinhard Bonnken tiimissä slaavilaisilla alueilla, kertoo vierailustaan Tallinnaan 1970-luvulla:

– Pyhän Hengen kosketus vaikutti minuun hyvin voimakkaasti vierailuni yhteydessä ja koin, että Jumala puhui Neuvostoliiton evankelioimattomien kansojen haasteesta. Noin kolme vuotta Viron vierailuni jälkeen minut lähetettiin 20 muun nuoren kanssa Ukrainasta istuttamaan seurakuntia Siperiaan.

– Pelkästään USA:ssa tiedän lähemmäs 200 slaavilaista emigranttiseurakuntaa, joiden syntymiseen tällä herätyksellä on ollut vaikutusta. Suurin hengellinen vaikutus oli kuitenkin Neuvostoliiton alueella, varsinkin Baltiassa, Ukrainassa ja Venäjällä, jossa parisataa seurakuntaa perustettiin Tallinnan herätyksen seurauksena, kertoo pastori Radtšuk.

Kun kesällä tapasin Olevisten hengellisen herätyksen ”isähahmoa” Rein Uuemöisiä Tallinnassa, hän kertoi herätyksen alkuvaiheista mielenkiintoisia tapahtumia:
– Jo pidemmän aikaa ennen herätyksen alkamista seurakunnassamme oli uskollinen esirukoilijoiden ryhmä, joka säännöllisesti kokoontui rukouskokouksiin kodeissa.

– Muistan kuinka rukousryhmässämme vieraili ystäviä Suomesta. He rukoilivat Pyhän Hengen kastetta odottavien puolesta. Sinä iltana noin 20 täyttyi Pyhällä Hengellä. Tuli rupesi sitten leviämään niin, että nuoretkin antautuivat hengellisen herätyksen virtaan, muistelee Rein Uuemöis.

Niilo Yli-Vainion ajan herätys kasvatti monia unohdettuja sanansaattajia, jotka näin saivat luoda siltoja Suomenlahden eteläpuolelle. Sieltä Suomen hengellinen herätys epäsuorasti vaikutti Jumalan Sanan leviämiseen. Se sai näin vaikuttaa myös Neuvostoliiton alueelle, vaikkei kuuluisa sananjulistajamme koskaan käynytkään Venäjällä tai Virossa.

Muutamia vuosia myöhemmin toinen kuuluisa saarnaaja, Billy Graham, vieraili Olevisten kirkossa 1984. Silloin kokoukseen tulijoita oli yli 4 000, ja suuret määrät ihmisiä jäi kirkon ulkopuolelle. Temppeliin kun ei enää mahtunut enempää. Tallinnan herätyksen yksittäisissä tilaisuuksissa kävijöiden lukumäärä ei noussut aivan näihin lukuihin.
Kirjassaan ”The Great Soviet Awakening” (2012) kirjailija Tom Kraeuter kirjoittaa kuitenkin, miten monet vaikuttuivat syvästi näistä tapahtumista (”Ihme josta länsi ei tiennyt”, kust. Päivä Oy, 2016):

– Kymmenet tuhannet kokivat suoranaisen kosketuksen Olevisten herätyksen aikana. Sadat tuhannet vaikuttuivat sitä mukaa kuin uutiset ihmeistä rupesivat leviämään eri puolille Neuvostoliittoa. Näiden tuloksena aloitettiin satoja uusia seurakuntia. Ihmiset uudistuivat ja saivat kokea fyysisen terveyden Jumalan voimasta.

– Tämä oli todella valtavaa. Niiden ihmisten lukumäärä, jotka ottivat vastaan Jeesuksen elämäänsä, oli ehkä tusinan verran kokousta kohti herätyksen alkuvuosina. Vuoden 1977 lopulla luku nousi kuitenkin yli 50:een joka kokouksessa. Se tarkoitti sitä, että tuhannet ihmiset kokivat uudestisyntymisen vuoden 1980 lokakuuhun mennessä, jolloin KGB kielsi venäjänkieliset jumalanpalvelukset Olevisten kirkossa.

Kun tapasin Rein Uuemöisin Tallinnassa, hän kertoi, miten he kokoontuivat pienessä rukousryhmässä lauantai-illan herätyskokousta edeltävinä aamuina. Erään kerran vuoden 1977 lopulla puhelin soi rukouskokouksen aikana. Hänelle kerrottiin, että venäjänkielisiä oli kokoontunut sadoittain kirkon ulkopuolelle Neuvostoliiton eri alueilta. Jonkun pitäisi tulla heti aukaisemaan kirkon ovet…

Sen jälkeen vierailijoiden määrä lisääntyi viikko viikolta. Joskus ihmisiä tuli useita päiviä ennen tilaisuuksia Latviasta, Liettuasta, Valko-Venäjältä… He yöpyivät joskus ulkona saadakseen varmasti paikan kirkossa, kun kokoukset alkoivat. Kun uutiset ihmeparantumisista rupesivat leviämään, ihmisiä tuli Mustanmeren alueen kylistä, Kamtšatkan niemimaalta, Armeniasta, Vladivostokista… Vieläkin monet muistelevat Tallinnan herätystä Neuvostoliiton suurimpana hengellisenä herätyksenä. Pastori Uuemöis muistaa erityisesti yhden tapahtuman:

– Eräs isä tuli ukrainalaisesta kylästä saadakseen esirukousta kuuromykän poikansa puolesta. Koska ensimmäinen esirukous ei auttanut, he jonottivat toisen kerran ja sitten vielä kolmannenkin. Jonotukseen saattoi kulua tunti, ennen kuin pääsi esirukoilijoiden palveltavaksi. Muistan, kun ensin tulin hiukan happamaksi, koska he ottivat muiden esirukoiltavien aikaa – olimmehan jo rukoilleet heidän puolestaan.

– Rukoilimme sitten kolmannen kerran – mutta mitään ei tapahtunut, ennen kuin isä tuli ulko-ovelle. Silloin kuuromykkä poika yhtäkkiä sanoi: ”Isä, nyt mennään kotiin!” Uutinen levisi viikon sisällä kotikylällä ja kahden viikon päästä melkein koko kylä tuli Olevisten kokoukseen. Monet heistä ottivat Jeesuksen vastaan, päättää Rein Uuemöis.

Kun 1990-luvulla matkustin Ruotsissa Uuemöisin tulkkina, kysyin, mitä hän piti Tallinnan herätyksen salaisuutena. Miksi niin paljon syöpäsairaita, sokeita, kuuroja ja rampoja parani noina vuosina? Ihmisiähän parantui Herran kosketuksesta jopa hemangioomasta ja elefanttitaudista.

Vastauksessaan Uuemöis korosti ihmisten johdattamista pisteeseen, jolloin he ensin tunnustavat syntinsä. Vasta sen jälkeen rukoiltiin terveyden puolesta. ”Tunnustakaa sen tähden syntinne toisillenne ja rukoilkaa toistenne puolesta, että saisitte terveyden” (Jaak. 5:16). Saarnaajien nöyrä tapa ja heidän halunsa korostaa palvelemisen merkitystä ovat tärkeitä. Omahyväisyys ja pastorin jalustalle nostaminen sai jäädä taka-alalle. Oli luonnollista, että itserakkautta ei suvaittu.

Rauli Lehtonen

Veli Taivaallinen rukoilee ja tutkii Raamattua monta tuntia joka päivä.

Olevisten evankelioimiskokoukset herättivät nuortenkin mielenkiintoa. Monet ulkomaalaiset turistit kävivät jumalanpalveluksissa.

Haluatko auttaa työtämme?