fbpx

9.12.2019

”Nyt on työn aika Venäjällä – ovet ovat auki!”

Avainmedian toiminnanjohtaja Niilo Närhi (vas.) ja Venäjän Helluntaikirkon piispa Eduard Grabovenko puristivat kättä yhteistyön jatkumisen merkiksi lokakuussa pidetyssä Venäjän Helluntaikirkon vuosikokouksessa.

Toisin kuin julkisuudessa on jossain esitetty uhkakuvana, ei Venäjällä ole tiedossa uusia rajoituksia seurakuntien ja lähetysjärjestöjen tekemään evankeliointityöhön.

Näin totesivat Venäjän Helluntaikirkon piispa Eduard Grabovenko ja alaan perehtyneet venäläiset juristit suomalaisdelegaatiolle Moskovassa lokakuussa.

Grabovenkoa kiiteltiin
Suomalaiset oli kutsuttu Venäjän Helluntaikirkon vuosikokoukseen Moskovan Izmailovon hotellikompleksiin sekä kokouksen ensimmäisenä iltana 9.10. pidettyyn piispa Eduard Grabovenkon 50-vuotissyntymäpäiväjuhlaan.
Venäjän Helluntaikirkon ja Eduard Grabovenkon asemaa Venäjällä kuvastaa vaikuttava vieraslista, sillä juhlassa olivat edustettuina Venäjän presidentin hallinto, Duuma eli Venäjän parlamentti, Moskovan kaupunginhallitus ja kirkkokuntia mukaan lukien ortodoksikirkko ja Venäjällä vaikuttava toinen suuri helluntailiike, nk. Rjahovskin Helluntaiunioni. Kaikissa puheenvuoroissa kiitettiin Grabovenkoa hyvästä yhteistyöstä ja sen rakentamisesta.

Evankelioinnille ei estettä
Vuosikokouksessa Venäjän eri alueiden edustajat raportoivat evankelioimistyön edistymisestä.
– Yhteenvetona voi sanoa, että mitään merkkejä työn vaikeutumisesta ei ollut piispojen raporteissa, tarkkaan raportteja kuunnellut Venäjä-asiantuntija, pastori Pekka Ylenius kertoo.
– Vuoden 2016 voimaantulleen terrorisminvastaisen lain jälkeen on löytynyt uudet toimintatavat ja ilmapiiri on toiveikas. Rajoitukset eivät estä työtä, kun osataan toimia oikein.
Suomalaisille kerrottiin kokouksen yhteydessä, että tiedossa ei ole myöskään rajoituksia liittyen seurakuntien kirjallisuustyöhön. Esimerkiksi Raamattuja tai sen osia voi edelleenkin levittää Venäjällä, kertoivat paikalla olleet Venäjän lainsäädäntöön perehtyneet juristit.
Yhteistyö jatkuu hyvänä ja rakentavana Avainmedian ja Venäjän Helluntaikirkon välillä. Avainmedia tukee jatkossakin voimakkaasti Venäjän Kansat Jeesukselle -projektia antamalla vuosittain varoja kirjallisuuden hankkimiseen sekä Isi, tule kotiin! -hankkeeseen.
– Grabovenko oli todella kiitollinen Avainmedian tuesta ja avoimesta, hyvästä yhteistyöstä. Niilo Närhi ja Eduard Grabovenko puristivatkin kättä yhteistyön jatkumisen merkiksi, raportoi Ylenius.

Vahvaa kasvua seurakunnissa
Samalla matkalla oli mukana myös Kauhajoen helluntaiseurakunnan pastori, Venäjän vähemmistökansojen tuntija Petri Nurminen.
– Vierailtuani eri puolilla Venäjää kuluneen vuoden aikana eri seurakunnissa ja tavattuani myös eri uskonsuuntien edustajia sekä rekisteröidyistä että rekisteröimättömistä seurakunnista täytyy rehellisyyden nimissä todeta, että työ jatkuu mahtavalla tavalla eri puolilla maata.
– Tiettyjä sääntöjä on olemassa, jotka on otettava huomioon toiminnassa, ja jossain voi joku paikallisviranomainen omalla asenteellaan aiheuttaa hankaluuksia, mutta sitä ei voida yleistää koskemaan koko maata.
Nurmisen omien havaintojen ja tietojen mukaan evankeliointi Venäjällä jatkuu voimakkaana kodista kotiin tehtävän työn, katuevankelioinnin, telttakokousten, kristillisten radio- ja televisioasemien lähetysten, internetin, Raamattujen jakelun sekä monien muiden työmuotojen kautta.
– Seurakunnat kasvavat ja työtä tehdään kaikkialla, myös muslimialueilla sekä alkuperäiskansojen keskuudessa. Esimerkiksi Länsi-Siperian alueelle on perustettu vuoden aikana kahdeksan uutta helluntaiseurakuntaa, Nurminen iloitsee.
– Nyt on työn aika Venäjällä ja ovet ovat auki! hän innostaa ja rohkaisee:
– Käytetään nämä mahdollisuudet hyväksi yhteistyössä kansallisten seurakuntien ja työntekijöiden kanssa.

Venäjän helluntaikirkon vieraina Suomesta olivat pastori Pekka Ylenius, pastori Petri Nurminen, toiminnanjohtaja Niilo Närhi ja kielenkääntäjä Heikki Jäntti.

Haluatko auttaa työtämme?