fbpx

15.10.2019

Älkäämme unohtako vainottuja

Niilo Närhi

Iltalehti kirjoitti elokuussa julkaistussa artikkelissa, että kristittyjen vaino lähentelee osassa maailmaa YK:n määritelmää kansanmurhasta. Arvio perustuu heinäkuun alussa julkaistuun Britannian silloisen ulkoministerin Jeremy Huntin tilaamaan selvitykseen kristittyjen vainoista. Kristinusko on raportin mukaan globaalisti vainotuin uskonnollinen ryhmä ja vaarassa kadota kokonaan osista maailmaa. Eri puolilla maapalloamme asuvista kristityistä noin 245 miljoonaa on vakavan vainon kohteena.

Myös vainot juutalaisia kohtaan eri puolilla maailmaa ovat lisääntyneet viime vuosina. Kasvun taustalta löytyy Israelin ja palestiinalaisten välinen loputon konflikti ja radikaalin islamin sekä erilaisten äärivasemmisto- ja äärioikeistoliikkeiden lisääntyminen. Tänään juutalaisia uhkaillaan, heidän omaisuuttaan tuhotaan ja heidän kimppuunsa hyökätään. Turvattomuuden tunne ajaa monet juutalaiset muuttamaan Israeliin Euroopan monista maista, kuten Ranskasta, Saksasta, Tanskasta ja Ruotsista. On järkyttävää, että antisemitismi on kasvussa omalla mantereellamme kaiken sen jälkeen mitä Euroopassa on koettu lähihistorian aikana.

Monet Avainmedian työn kautta uskoon tulleet joutuvat kokemaan painostusta, hylkäämistä ja henkeä uhkaavaa vainoa. Useissa maissa kristityt ovat kokonaan tai lähes ilman yhteiskunnallisten turvaverkkojen tarjoamaa suojaa ja usein vapaata riistaa erilaisille muita uskontoja tai ismejä tunnustaville fanaattisille ryhmille. On sydäntä särkevää vastaanottaa hätähuutoja sisältäviä viestejä uskonsa tähden pakomatkalle joutuneilta tai jonkun tapetun omaiselta. Joskus voimme tarjota taloudellista apua kaikkensa menettäneille ja joskus voimme ohjata pakenevia johonkin turvataloon. Usein käy kuitenkin niin, että rukous Jumalan puoleen on ainoa, mitä voimme tehdä.

Kun vainot juutalaisia ja kristittyjä kohtaan lisääntyvät maailmalla, pyrimme Avainmediana entistä paremmin nostamaan esille heidän tilanteitaan ja tarpeitaan. Siksi olemme aloittaneet yhteistyön tohtori Susanna Kokkosen johtaman Hope for Persecuted People -järjestön kanssa. Olemme yhdessä eri seurakuntien kanssa järjestäneet lokakuun lopulle kokouskierroksen ja seminaarin juutalaisiin ja kristittyihin kohdentuneista vainoista. On tärkeää, että saamme seurakuntiimme ajankohtaista ja oikeaa tietoa, mitä maailmalla tänään tapahtuu. Kokouksien päämääränä on herätellä meitä omien mukavuusvyöhykkeiden sisälle jämähtäneitä kristittyjä rukoukseen ja käytännön tekoihin.

Niilo Närhi

Kuningas vastaa heille: ”Totisesti, kaiken minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.” Matt. 25:40.