"Jokaisena sapattina olemme mahdollisuuksien mukaan kaikki koolla ja näin muodostamme suuren ja rakastavan perheen."

”Kerromme juutalaisille, että Jeesus on heidän Messiaansa”

Jaa somessa

– Seurakuntamme tarkoitus on julistaa juutalaisille, että Jeesus on heidän Messiaansa, toteaa Nazar Muzytšuk suomalaisille heidän käydessään ennen pandemiaa vierailulla Ukrainan Rovnossa sijaitsevassa messiaanisessa seurakunnassa.

– Ja sitä me teemme jatkuvasti eri tavoin, Nazar jatkaa.

– Yli 20 vuoden aikana pitkälti toistasataa juutalaista on löytänyt Messiaansa ja käynyt kasteella.

Vaikka uskoon tulleita on paljon, seurakunnan jäsenmäärä on tällä hetkellä vain kolmisenkymmentä, koska suurin osa heistä on vuosien varrella muuttanut pääasiassa Israeliin. Siellä monet ovat löytäneet itselleen kotiseurakunnan.

– Jotkut ovat jatkaneet aktiivista seurakuntatyötä pyhällä maalla, iloitsee Nazar. – Olemme Israeliin muuttaneisiin seurakuntalaisiimme yhteydessä ja rohkaisemme toisiamme.

Oma kutsumus

Nazar kertoo käyneensä jo lapsesta asti seurakunnan pyhäkoulussa ja lasten toiminnassa. Kun messiaaninen seurakunta syntyi, hän oli 11-vuotias.

– Huomasin silloin, että seurakunnan kokouksissa sain enemmän ja syvällisempiä vastauksia kysymyksiini, hän sanoo. – Rupesin itsekin tutkimaan Raamattua ja sitten 14-vuotiaana kävin kasteella. Näin sain kasvaa uskossani ja osallistua seurakunnan elämään.

Nazar valmistui yliopistosta psykologiksi ja työskenteli tutkintavankilassa. Siellä hän oppi ammattinsa kautta työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa.

– Kun isäni jäi eläkkeelle seurakuntamme pastorin virasta, hän sanoi, että pitää järjestää vaalit, Nazar kertoo. – Äänestys osoitti, että seurakuntalaiset halusivat minut pastorikseen.

– Mielestäni seurakunnan tärkein tehtävä on muodostaa iso perhe, Nazar sanoo.

– Monet muuten yksinäiset ja yksin elävät voivat kokoontua seurakuntaamme viettämään juutalaisia juhlia, joita Israelissa vietetään yleensä kodeissa. Jokaisena sapattina olemme mahdollisuuksien mukaan kaikki koolla ja näin muodostamme suuren ja rakastavan perheen. Olemme erilaisia ihmisiä ja meillä on erilaisia ajatuksia, mutta meitä yhdistää seurakunta.

– Haluamme, että ihmiset eivät vain tule tilaisuuksiin ja sitten lähde, vaan että olemme todellinen seurakunta, yksi organismi, jossa meillä on vuorovaikutus ja jokaisella mahdollisuus toteuttaa kutsumustaan.

Seurakunnan tarkoitus

Vuonna 2014 alkoi sota Itä-Ukrainassa. Monet juutalaiset muuttivat Israeliin, koska heidän asuinalueellaan syttyi sota. Myös Rovnosta ovat monet juutalaiset muuttaneet pois. Jäljellä ovat lähinnä ne, joilla on bisnestä tai jotka ovat iäkkäitä eivätkä enää jaksa lähteä.

Rovnon messiaanisessakin seurakunnassa pohdittiin seurakunnan tulevaisuutta.

– Totesimme, että on tärkeä toimia niin kauan kuin juutalaisia vielä on seudullamme, Nazar sanoo. – Onhan seurakunta turvapaikka Jeesukseen uskoville juutalaisille, joiden messiaanisuutta ei oikein ymmärretä evankelisissa seurakunnissa.

Myöskään rukous Israelin puolesta ei ole itsestään selvää Ukrainan evankelisissa seurakunnissa.

– Raamattu kehottaa rukoilemaan rauhaa Jerusalemille, ja se tulee nimenomaan Messiaan, Jeesuksen kautta, Nazar jatkaa.

Nazar iloitsee siitä, että Jumalan Sanaa voidaan jakaa erilaisissa yhteyksissä. Pari vuotta sitten paikallinen järjestö pyysi lukemaan Raamattua juutalaisille, joille järjestö tarjoaa ilmaisia aterioita useammalla paikkakunnalla. Itse juutalaiset ovat pyytäneet myös selittämään ja kertomaan pelkän lukemisen lisäksi.

Nazar toivookin, että kaikissa evankelisissa seurakunnissa ymmärrettäisiin Raamatun kehotus rukoilla juutalaisten puolesta. Eivät he itsekseen tule uskoon, vaan tarvitaan niitä, jotka rukoilevat ja jotka kertovat heille hyvän sanoman.

– Toivomukseni on, että jokainen, joka käy seurakunnassa missä maassa hyvänsä, ei vain istuisi ja kuuntelisi saarnoja, Nazar sanoo.

– Jokaisen tulisi nähdä vaivaa ja kantaa hedelmää. Meillä on naapureita, sukulaisia ja monia muita ihmisiä, joihin olemme yhteydessä. Me todistamme heille sanoillamme ja käytöksellämme.

Heikki Jäntti

Tue kohdetta – lahjoita