Israelin roolin käsittäminen on tärkeä osa Raamatun kokonaisilmoitusta.

Ohjelmasarja Israelin ja juutalaisten oikeasta asemasta

Jaa somessa

– Merkittävien kristittyjen vaikuttajien väärällä teologialla voi olla vakavia seurauksia, varoittaa toiminnanjohtaja Niilo Närhi.

Väärällä teologialla Närhi viittaa ns. korvausteologiaan.

– Haluan omalta puoleltani haastaa tämän historiassa paljon pahaa aiheuttaneen teologisen käsityksen.

Tästä syystä Niilo Närhi on käsikirjoittanut kuusiosaisen sarjan ”Korvausteologia ja sen vaikutukset historiassa”, joka alkaa 5. toukokuuta. Ohjelmasarjaa voi katsoa Avainmedian UskoTV:ssä osoitteessa uskotv.fi.

Tärkeä asia jokaiselle kristitylle

Korvausteologian mukaan Jumala on hylännyt Israelin ja juutalaiset ja siirtänyt heille kuuluneet lupaukset seurakunnalle.

– Näinhän ei ole. Israelilla ja juutalaisilla on keskeinen rooli Raamatun historiassa ja Jumala on valinnut heidät tiettyjä tärkeitä tehtäviä varten, muistuttaa Närhi.

Närhin mukaan jokaisen kristityn on oltava tietoinen korvausteologiasta.

– Israelin roolin käsittäminen on tärkeä osa Raamatun kokonaisilmoitusta. Jokaista pitäisi kiinnostaa kaikki se, mitä Jumala on nähnyt hyväksi laittaa Raamattuun meitä varten, koska sen kautta opimme myös hylkäämään epäraamatullisia virtauksia.

Näitä epäraamatullisia virtauksia ovat myös käsitykset korvatusta Israelista.

– Jos Israelin kutsumus, tehtävä ja tulevaisuus vääristyy teologiassa, niin silloin vääristyy myös väistämättömästi oppi lopun ajoista.

Myös Suomessa

– Korvausteologiaa ilmenee maailmalla seurakunnissa paikoin laajasti etenkin reformoiduissa kirkoissa. Iso-Britanniassa oppi on löytänyt paljon kannatusta, tietää Närhi.

– Suomalaisissa seurakunnissa oppia kannatetaan vasta vähän, mutta näyttää siltä, että erityisesti jotkut nuoremman polven teologit ovat omaksuneet korvausteologian.

– Tosin korvausteologiaakin esiintyy eri muodoissaan, mutta tietyt asiat yhdistävät useimpia tämän opin kannattajia. Kuten se, että seurakunta on uusi Israel ja Israelin valtion synty ei ollut Vanhan testamentin profetioiden täyttymys, listaa Närhi.

Närhi muistuttaa Israelin ja juutalaisten roolista Raamatussa.

– Valtaosa Raamatun keskeisistä henkilöistä oli juutalaisia, Israel mainitaan kirjoituksissa yli 2300 kertaa ja Jerusalemin kaupunkikin yli 800 kertaa. Myös lopun ajan tapahtumissa Israelilla ja juutalaisilla on selkeä rooli. Kun korvausteologia väittää seurakunnan korvanneen Israelin ja perineen juutalaisille kuuluvat lupaukset, niin silloin kielletään yksi tärkeä osa Jumalan suunnitelmista.

Lopun ajat ja Israel

Korvausteologiasta kertova uutuussarja on eräänlaista jatkoa viime vuoden lopulla valmistuneeseen ja esitettyyn lopun ajoista kertovaan Avainmedian sarjaan ”Raamattu ja ihmiskunnan tulevaisuus”, joka on edelleen nähtävissä UskoTV:ssä.

– Tehdessäni sarjaa ”Raamattu ja ihmiskunnan tulevaisuus” tajuntaani nousi, kuinka tärkeä rooli Israelilla on lopun aikojen tapahtumissa. Tutkin myös eri lähteistä seurakunnan häpeällisestä historiasta, joka liittyy juutalaisvastaisuuteen, taustoittaa Närhi.

– Avainmedia tekee työtä juutalaisten parissa eri puolilla maailmaa ja koemme tärkeänä, että voimme antaa oikean, raamatullisen kuvan Israelista ja juutalaisista. Haluamme sarjan kautta välittää myös messiaanisten uskovien näkemyksen asiassa.

Koronavuoden positiivisia vaikutuksia oli tämänkin ohjelmasarjan syntyminen.

– Voi olla, että Avainmedialla olisi normaalivuonna monet muut asiat ajaneet näiden ohjelmien  tekemisen ohi, joten siinä mielessä ainakin itselleni koronavuosi on ollut mahdollisuus syventyä taustalle jääneisiin aiheisiin, Närhi päättelee.

Teksti Satu Rönkkö

Kuvat ja ohjelmasarjan visuaalisuus Markus Kujala

Tue kohdetta – lahjoita