Tämänhetkisten maailmantapahtumien seurauksena saattaa lähetystyölle avautua aivan uusia mahdollisuuksia tavoittaa saavuttamattomia kansoja.

Uusia väyliä evankelioimiselle Keski-Aasiassa

Jaa uutinen

– Niin kummalliselta kuin se tuntuukin, niin tämänhetkisten maailmantapahtumien seurauksena saattaa lähetystyölle avautua aivan uusia mahdollisuuksia tavoittaa saavuttamattomia kansoja, arvioi lähetyssaarnaaja, idäntuntija Rauli Lehtonen.

 – Uzbekistanissa, Kirgisiassa ja Kazakstanissa on edelleen mahdollista julistaa evankeliumia, joskin rajoitetusti. Uzbekistanissa uskonnonvapaustilanne on jopa parantunut uuden presidentin aikana. Tämä avaa uusia ulottuvuuksia lähetystyölle esimerkiksi pakolaisten parissa ja antaa tulevaisuudessa aivan uusia mahdollisuuksia tavoittaa esimerkiksi Afganistanista tulleita kansoja ja järjestää jopa koulutusta lähetyskandidaateille, Lehtonen näkee. 

Uusia seurakuntia 

Avainmedia on Tukholman suomalaisen Filadelfian sekä Ruotsin helluntaiseurakuntien kanssa järjestänyt lähetysraamattukouluja Kiovan Raamattuinstituutissa Ukrainassa lähes kymmenen vuoden ajan. Yli 250 lähetyskandidaattia on käynyt lähetyskurssin.

– Kymmenet heistä ovat tälläkin hetkellä aktiivisesti istuttamassa seurakuntia Volgan, Kaukasian ja slaavilaisten kansojen alueelle, Keski-Aasiaan ja Siperiaan, listaa Lehtonen.

Rauli Lehtonen oli elokuun puolivälissä pitämässä Ukrainassa lähetyskurssia.

– Hämmästyksekseni sain todeta, että Kiovan lähetyskurssilla oli kolme Keski-Aasian helluntaiseurakuntien aktiivijäsentä, joiden sydämelle Herra on laskenut dargiinit, hazarat, paštut, turkmeenit ja uzbekit – Afganistanista!

Kurssilaiset suuren haasteen edessä

Kurssilla seurattiin päivittäin tapahtumia, kun talibanin joukot valtasivat Afganistanin.

– Koulun viimeisinä viikkoina seurasimme suurella pelolla talibanjoukkojen etenemistä ja Kabulin lentokentän tapahtumia. Samanaikaisesti kuulimme viestejä, että sadattuhannet pakolaiset olivat ylittäneet rajan Pakistaniin, Uzbekistaniin ja Kirgisiaan, jossa evankelisten seurakuntien auttavat kädet odottavat heitä.

Kiovan lähetyskoulun oppilaat tapaavat juuri näitä pakolaisia, kun he palaavat takaisin kotimaahansa. Siellä odottaa heidän elämänsä ehkä suurin lähetystyön haaste: köyhät pakolaiset, kotinsa menettäneet, loukkaantuneet, vainon kohteeksi joutuneet ja raajarikkoiset ihmiset, jotka eivät Jeesuksesta mitään tiedä.

– Meidän tulisi nyt erityisesti muistaa Afganistanin evankelioimattomia kansoja ja pakolaisia rukouksin ja saavuttaa heidät Jumalan Sanalla ennen kuin Jeesus tulee takaisin, kehottaa Lehtonen.

Profeetallisen Hengen johdatusta

Lehtonen kertoo, että jo ennen Afganistanin elokuisia tapahtumia Kazakstanin, Kirgisian ja Uzbekistanin seurakunnat olivat aloittaneet määrätietoisen rukouksen evankelioimattomien Afganistanin kansojen puolesta. Vuoden alusta seurakunnat olivat kastaneet yli 30 uskoon tullutta afgaania, jotka olivat ottaneet Jeesuksen vastaan pelastajanaan.

Kiovan lähetyskoulun oppilaat ovat kiitollisia siitä, että Suomen ja Ruotsin uskovat ovat uhreillaan mahdollistaneet Kiovan Raamattuinstituutin tärkeän työn valmistaessaan työntekijöitä evankelioimattomien kansojen pariin. Avainmedian painama kirjallisuus ja mediataito muodostuvat erityisen tärkeäksi, kun oppilaat menevät islamin ja kristillisyyden rintamalinjoille julistamaan evankeliumia.

– Ellei Suomen Siionissa olisi rukoiltu ja tehty mittavia uhrauksia Venäjän ja Ukrainan lähetysraamattukoulujen hyväksi, niin rauhan sanoma tuskin olisi voinut antaa uutta toivoa Jeesuksen kalliin sovitustyön kautta Afganistanista paenneiden ihmisten elämään.

Tue kohdetta – lahjoita