Isoisäni antoi henkensä työtovereidensa puolesta

Kaksi tositarinaa, jotka auttavat ymmärtämään, mitä Jeesus teki puolestamme.

Jaa blogikirjoitus

Filippiläiskirjeessä kerrotaan Jeesuksesta:  ”…tyhjensi itsensä ja otti orjan muodon. Hän tuli ihmisten kaltaiseksi…” (Fil. 2:7). Martti Luther totesi: ”Ihmeellinen vaihtokauppa – Jumalasta tulee ihminen, jotta meistä voi tulla Jumalan lapsia!”Kuinka voimme ymmärtää, mitä Fil. 2:5–11 tarkoittaa, ja että Kristus vaihtoi paikkaa kanssamme? Ehkä seuraava tapaus auttaa:

Isoisäni kuoli ollessani taaperoikäinen. Pappani työskenteli palomiehenä kaasutehtaalla. Kerran useat laitoksen maanalaisten huoneiden työntekijät pyörtyivät putkivuodosta syntyneen kaasumyrkytyksen vuoksi. Heidät piti pelastaa.

Palokunta saapui paikalle. Tuolloin ei vielä käytetty happinaamareita. Kolme kertaa isoisäni pystyi laskeutumaan syvyyksiin ja kantamaan tajuttoman työtoverin selkänsä päällä päivänvaloon ja elämään. Kolmannen pelastusyrityksen aikana häneltä itseltään loppui happi. Juuri kun isoisäni ojensi tajuttoman miehen avustajille, hän kaatui portaissa taaksepäin alas kuolemaan.

Hän antoi henkensä, jotta työtoverit saisivat elää.

Isoisääni ympäröivä sankarillinen, mutta surullinen tapahtuma palautui mieleeni,  kun Saksan evankelisen liiton uskonnonvapautta koskevan työryhmän uutistyössä luin useita raportteja kahdesta pakistanilaisesta kristitystä, jotka menettivät henkensä samaan tapaan kuin isoisäni.

Monet pakistanilaiset kristityt työskentelevät roskien ja ulosteiden hävittäjinä. Koska muslimit eivät halua ”saastuttaa” itseään tällaisella työllä, hindujärjestelmän epäpuhtaiden kristittyjen ja kastittomien on tehtävä likainen työ. Vanhoissa kaupungeissa ei ole viemäröintiä. Ulosteet kannetaan ulos taloista näiden kadunlakaisijoiden ämpäreissä.  Siellä, missä on viemäröinti, he ovat myös vastuussa viemärien puhdistuksesta.

Nadeem, Faisal ja Michael olivat kadunlakaisijoita. Lokakuussa 2019 miehet saivat käskyn puhdistaa tukkeutunut viemäriputki Sargodhan kaupungin pääkadulla. Heidän piti laskeutua viemärikuiluun puolialastomina ilman suojavarusteita. Jos he kieltäytyisivät, heidät irtisanottaisiin.

Michael, ainoa eloonjäänyt, kertoi:

– Kiipesin alas pitkin mädäntyneitä puutikkaita, jotka sortuivat painoni alla. Pyörryin heti myrkyllisten kaasujen takia. Johtajat lähettivät Nadeemin ja Faisalin hakemaan minut ylös. He laskeutuivat kuiluun ja laittoivat köyden rintani ympärille, jotta muut voisivat vetää minut ylös. Sitten myrkylliset kaasut tainnuttivat heidätkin.

Paikalle hälytetyt pelastustyöntekijät kieltäytyivät menemästä kuiluun, vaikka heillä oli suojapuvut, kaasunaamarit ja happipullot. He jättivät nämä kaksi kristittyä kuolemaan.

Nämä tositapahtumat auttavat jossain määrin ymmärtämään, mitä tapahtui Jeesuksen syntyessä maailmaan.

Jumalan Poika tuli alas kuoleman syvyyksiin antaakseen meille elämän. Hän jätti taivaallisen kirkkauden ja laskeutui langenneen maailman kuolettavasti myrkytettyyn ilmapiiriin pelastaakseen meidät. Meidän pelastumisemme vuoksi Hänen täytyi antaa oma henkensä.

Paavali kirjoittaa tästä Filippin seurakuntalaisille, koska heidän tuli olla Kristuksen kaltaisia. Filippin, roomalaisen siirtokunnan, kristityt olivat vauraita. He kokoontuivat luksustuotteita myyvän purppurakauppiaan Lyydian luona. Heille Paavali siteeraa näitä kristikunnan vanhimpia ylistyslaulun säkeitä.

Jeesus oli kaikin tavoin mittaamattoman rikas, mutta luopui kaikesta loistostaan. Hän tyhjensi itsensä jumalallisista ominaisuuksistaan tullakseen orjaksi, köyhäksi ihmiseksi. Niinpä Golgatan ristillä Hän pystyi saamaan aikaan pelastuksen meille, jotka olemme iankaikkisessa erossa Jumalasta. Isä Jumala antaa Ylösnouseelle korkeimman kunniapaikan maailmankaikkeudessa.

Voimme tuskin ymmärtää, mistä Jumala luopui pelastaakseen meidät. Hänestä tuli yksi meistä ikuisesti!

Meidänkin tulisi olla Kristuksen kaltaisia ja laskeutua kadonneen maailman pimeyteen, jotta Kristus voisi kauttamme pelastaa ihmisiä.

Se, joka nöyrtyy tällä tavoin, hänet myös ylennetään (Matt. 23:12).

Jumalan Poika tuli luoksemme, tyhjensi itsensä, jotta me täyttyisimme! Hän luopui elämästään, jotta voisimme jakaa Hänen elämänsä. Hän laskeutuu saastaamme, jotta meidät puhdistettaisiin synneistämme. Tämä uusi elämä Jumalan lapsina täyttää meidät rauhalla, ilolla ja tarkoituksella.

Paul Murdoch on pastori, tohtori ja teologian opettaja sek Communio Messianican konsultti

Lisää lukemista

Avainblogi

Erilaisia ihmeitä arjen keskellä

Juri Kulakevich kertoo Juhannuskonferenssissa Jumalan ihmeistä, joita ukrainalaiset ovat saaneet kokea sodan aikana.