Avainmedian UskoTV:llä alkaa 23.2.2023 uusi ohjelmasarja Vanhan testamentin Joosefista.

Joosef – oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Jaa somessa

Avainmedian UskoTV:llä alkaa helmikuussa uusi ohjelmasarja, jossa paneudutaan Vanhan testamentin Joosefin elämäntarinaan.

Pastori Niilo Närhin käsikirjoittama sarja seuraa Joosefin ja hänen perheensä elämää 1. Moos. 37–50 lukujen mukaan. Jaksot käsittelevät Raamatun kertomusta luku luvulta.

– Sarja pohjautuu kirjoittamaani samannimiseen kirjaan. Tein käsikirjoitukset sen pohjalta ja toteutimme kuvaukset Avainmedian studiolla keskustelemalla kertomuksen eri vaiheista toiminnanjohtaja Marko Selkomaan kanssa, Närhi kertoo.

Närhi paneutui Joosefin elämään Raamatun aineiston pohjalta selvittämällä Joosefin ajan kulttuuria ja tapoja sekä tutkimalla muiden ihmisten näkökulmia Joosefin tarinaan.

Katsojia hän suosittelee lukemaan Raamatusta Joosefin koko tarinan kerralla, ”koska silloin tulee kokonaisuus näkyväksi ja jotkut yksityiskohdatkin loksahtavat paremmin paikalleen”.

Luota Jumalaan

– Sarjan tarkoitus on avata Joosefin kertomusta, tuoda hänet ja hänen perheensä vaiheet lähelle tätä päivää ja välittää rohkaisevia kokemuksia Jumalan huolenpidosta, Närhi kuvailee.

– Odotan, että sarja synnyttää uskoa ja luottamusta Jumalaan sekä antaa myös näkökulman kärsimyksen ongelmaan.

Joosef on erityisen ajankohtainen nyt.

– Elämme epävarmoja ja paikoitellen synkkiäkin aikoja. Joosefin kertomus auttaa luottamaan siihen, että suvereenilla Jumalalla on kaikki kontrollissaan.

Jumala johdattaa

Närhin mukaan sarjan tavoitteena on ”nostaa esille Jumalan suvereeni johdatus pienen ihmisen elämässä”.

– Joosef on yksi lempihahmojani Raamatun henkilögalleriassa, ja hänen tarinansa on kaikkina aikoina koskettanut ihmisiä. Kertomus sisältää hyvin rikkaita esikuvia Kristuksesta ja opettaa myös joitain seikkoja juutalaisten tulevaisuudesta.

Nykypäivän ihmisellä on muutakin opittavaa Joosefin elämästä.

– Joosefin kertomus osoittaa, että ihminen, joka ei ymmärrä mitä hänelle tietyissä tilanteissa tapahtuu, on kaiken aikaa Jumalan huolenpidon kohteena. Siinä mielessä Joosefin kertomus on myös sielunhoidollinen.

– Kärsimys ei tarkoita sitä, että Jumala on hylännyt kärsivän, vaan se on osa jokaisen ihmisen elämää. On mahdotonta mitata Jumalan siunausta ulkonaisilla mittareilla, kuten terveydellä ja taloudellisella menestyksellä. Joosef oppi luottamaan Jumalaan käsittämättömien tapahtumien keskellä ja sitä Jumala haluaa opettaa meillekin.

Rakkaus Raamattuun

Marko Selkomaan mukaan uutuussarja antaa hyvän kokonaiskuvan ja tietopaketin Joosefista.

– Vaikka olen ollut 40 vuotta uskossa ja 32 vuotta kokopäiväisenä julistajana, niin itsekin juontajana aivan uppouduin opetustuokioihin ja sain niistä todella paljon hengellistä rakentumista ja siunausta.

– Väistämättä katsojalle syntyy rakkaus Raamattuun: halu tutkia ja lukea Raamattua.

Selkomaa sanoo, että sarjan tuottaminen on Avainmedian kolmiosaisen ydinmission mukaista: evankelioida, opettaa ja varustaa.

– Tämä on opetusta suomenkielisille katsojille. Ja kotimaan työ on merkittävä osa medialähetystyötämme.

Kirja

Niilo Närhin samanniminen kirja, jonka pohjalta nyt kuvattu tv-sarja on tehty, tulee myyntiin helmi-maaliskuun vaihteessa 2023. Kirjan julkistamistilaisuus on 5.3. klo 11 Keravan helluntaiseurakunnassa.

Aikamedian kustantaman kirjan voi tilata osoitteessa avainmedia.org/kauppa maaliskuusta alkaen.

Teksti Satu Rönkkö

Tue kohdetta – lahjoita