Ukrainan sota on lisännyt ihmisten ahdistusta ja epätoivoa.

Radio M tuo tukea ja turvaa ja kertoo Jumalasta

Jaa uutinen

Radio M studio on säilynyt ehjänä sodan aikana lukuunottamatta yhden lähetystornin hajottamista.

Ukrainassa on eletty sodan jaloissa jo yli puolitoista vuotta. Miljoonat ovat muuttaneet maasta pois ja vielä useammat miljoonat ovat joutuneet Ukrainan sisällä muuttamaan toiselle paikkakunnalle sotaa pakoon.

Tämä kaikki on lisännyt ihmisten ahdistusta ja epätoivoa. Radio M:n auttava puhelin on ollut ukrainalaisten tukena tarjoten lohdutusta ja hengellistä apua. Miesten ollessa rintamalla monet vaimot ja äidit soittavat, mutta myös miehet ovat turvautuneet sielunhoitopuhelimeen.

Monella soittajalla on epätietoisuutta tulevaisuudesta, itsetuhoisia ajatuksia ja yksinäisyyttä. Käytännössä kaikki soittajat kiittävät puhelun lopuksi saamastaan avusta. Osa soittajista on löytänyt Radio M:n puhelinnumeron netistä, joku sosiaalisen median kautta, kuten Instagramin tai TikTokin kautta. Onpa ollut sellainenkin tapaus, että poliisi on neuvonut soittamaan Radio M:n sielunhoitajille.

Olemme saaneet tuhansien soittojen joukosta koskettavia ja rohkaisevia palautteita:

Eräs mies sairastaa, joutuu olemaan kotona, koska ei voi kävellä. Hiljattain hän sai rukousvihkosen, jossa oli Radio M:n puhelinnumero. Hän kertoi soittaessaan, että rukouskirja on hänelle valtava tuki – hän on rukoillut sen mukaan ja kääntynyt Jeesuksen puoleen omana Vapahtajanaan.

Joitakin kuukausia sitten miehen vaimo kuoli, mitä hän murehtii kovasti. Olo on yksinäistä ja raskasta, mutta jokapäiväiset rukoukset saavat hänet tuntemaan Jumalan armon elämässään. Hän koki hyvin rohkaisevana, kun Radio M:n sielunhoitajat rukoilivat hänen kanssaan.

Yksi soittajista oli 13-vuotias tyttö. Hän on kotoisin Mariupolista ja hänellä on seitsemänvuotias pikkusisko. Molemmat vanhemmat kuolivat sodassa ja jonkin aikaa sen jälkeen tytöt asuivat edelleen Mariupolissa isoäitinsä hoivissa pommitusten keskellä. Sitten isoäitikin kuoli ja tädin onnistui viedä tytöt pois lähes täysin tuhoutuneesta kaupungista.

Nyt vanhempien kuolemasta on kulunut jo vuosi, ja vanhempi tyttö murehtii edelleen, mutta käy koulua ja on kavereiden seurassa ja yrittää sopeutua tilanteeseen. Mutta hänen pikkusiskonsa ei pääse surunsa yli. Ennen sotaa puhjennut sairaus on entistä vakavampi. Hän käy etäkoulua ja on käpertynyt itseensä.

Nyt isosisko kyseli, miten auttaa pikkusiskoa. Sielunhoitaja kuunteli ja myötäeli tytön kertomuksessa. Samalla hän antoi neuvoja, miten toimia, ja kehotti kääntymään myös psykologin puoleen, jotta ongelma ei kävisi liian vaikeaksi. Tyttöä myös varoiteltiin liikaa syyttämästä itseään, se ei auttaisi mitään. Keskustelu rohkaisi tyttöä jatkamaan eteenpäin.

Sodan kauhuja kokenut sotilas soitti ja halusi keskustella, koska ei pystynyt enää pitämään itseään kasassa:

– Olen ollut sotimassa ja haavoittunut. Oli vaikea tappaa ihmisiä. Menin vapaaehtoisena puolustaakseni maatani. Mutta nyt on hyvin vaikeaa, en tiedä miten selvitä kaikesta.

Ulkonaisesti miehellä on kaikki hyvin: työpaikka, kaksi tutkintoa, mutta viina on saanut otteen. Ennen rintamaa hän ei juonut lainkaan.

Mies kertoi ystäviensä kuolemasta ja sielunhoitaja kuunteli vuodatusta. Kun keskustelu kääntyi hengellisiin asioihin, selvisi, että miehellä oli uskovia ystäviä, jotka ovat puhuneet hänelle Jumalasta. Hän kertoi rukoilleensa kovasti aina tykistökeskitysten aikana. Nyt hän kiitti Jumalaa, että oli vielä hengissä. Luvan perästä hänen puolestaan saatiin rukoilla.

Epätoivoinen nuori nainen soitti ja kertoi:

– Kuluneen vuoden aikana on tapahtunut niin paljon, etten tiedä mitä tehdä ja miten päin olisin. En pysty nukkumaan enkä syömään.

Nainen oli ollut itse pitkään sairaalassa, hänen isänsä oli kuollut, miesystävä oli jättänyt hänet ja nyt hänen äitinsä oli joutunut sairaalaan.

– En usko enää ihmisiin enkä Jumalaan!

Naisen voimat olivat lopussa ja hän koki syyllisyyttä, että hänen takiaan äidille tuli kohtaus.

Sielunhoitaja keskusteli hänen kanssaan perusteettomasta syyllisyyden tunteesta. Keskustelua ohjattiin hengellisiin asioihin ja vakuutettiin, että kaikissa olosuhteissa Jumala on vierellä ja rakastaa meitä. Nainen kuunteli tarkkaavaisena ja halusi rukoilla syntisen rukouksen. Hän otti Jeesuksen vastaan sydämeensä. Lopuksi hän pyysi saada tietoa lähellä sijaitsevasta seurakunnasta. Hänelle kerrottiin myös Radio M:n ohjelmista.

Tue kohdetta – lahjoita