Kolme vuotta sitten suomalaisten tuella aloitettu mediakeskus Thaimaassa on saanut tuulta siipiensä alle.

”Työn laajentamiselle on tarve”

Jaa somessa

Kolme vuotta sitten suomalaisten tuella aloitettu mediakeskus Thaimaassa on saanut tuulta siipiensä alle. Myös työn laajentamiselle on tarvetta. Juuri ennen kesää Thaimaassa alkoi sadekausi, joka kestää loka-marraskuulle. Bangkokissa asuvat medialähetit Mika ja Ruut Ahonen tuumaavat, että tämä on taas yksi uusi kokemus suomalaiselle.

– Emme ole koskaan nähneet samanlaisia ukkosia kuin täällä. Myräkkä voi jyllätä tunteja kerrallaan, ja välillä rytisee kovastikin. Myös vettä tulee paljon. Kerran ajoimme tulvivien teiden takia 12 minuutin matkaa kaksi tuntia.

Toisenlaista voimaa pariskunta koki toukokuun lopulla, kun Entrance Broadcasting, mediakeskus, jonka parissa he tekevät töitä, tarttui uuteen musiikkiprojektiin. Se kokoaa eri seurakuntien nuoria aikuisia ylistämään yhdessä, ja tilanne taltioidaan.

– Tunnen monia nuoria ystäviä eri seurakunnista. Palvelemme sunnuntaisin omissa seurakunnissamme, joten meillä ei ole mahdollisuutta tavata toisiamme usein. Käytämme yhteistä kieltä, ylistyksen ja palvonnan kieltä. Haluamme, että tämä aika on voimallinen ja keskittyy Jeesukseen Kristukseen, projektin äiti Biu kertoo.

Ahoset olivat mukana lähes 20 henkilön voimin tehtävän videoprojektin harjoituksissa.

– Totesimme, että siinä ei enää vain laulettu, vaan nuoret eri seurakunnista ylistivät yhdessä sydämestään Jeesusta. Tämä on puhuttelevaa buddhalaisessa Thaimaassa, jossa on kaikkialla hieman toisenlaisia palvontapaikkoja. Mutta Jeesuksen nimessä on erityinen voima, ja tämä maa tarvitsee sen ilmenemistä.

Varoja kaupallisista tuotannoista

Kulttuurisyistä Thaimaan seurakunnissakin mennään yleensä vanhempien ehdoilla, eikä nuorilla ei ole tekemisen palosta ja potentiaalistaan huolimatta juuri tilaa vaikuttaa.

– Oma työmme tähtää nimenomaan nuoren sukupolven voimaannuttamiseen. Varustamme heitä ja opetamme heitä tekemään kristillisen median sisältöjä yhä laadukkaammin ja laajemmin, Mika kertoo.

Työhön kuuluu myös kristitylle toimijalle sopivia kaupallisia projekteja, jotta mediakeskus ei ole jatkuvan ulkopuolisen tuen varassa. Kevään aikana Entrancen tiimi toteutti muun muassa ensimmäisen urheiluvideokuvauksensa, joka striimattiin ympäri Aasiaa. Kyseessä oli Aasian kristillisten koulujen tyttöjen jalkapalloturnaus. Bangkokissa toimiva Entrance-mediakeskus syntyi kolme vuotta sitten suomalaisten tuella.

– Nyt tämä ensimmäinen mediakeskus kannattaa itse itsensä. Rukouksissamme on toisen mediakeskuksen perustaminen. Se kannattaisi viedä mediaa opiskelevien yliopisto-opiskelijoiden läheisyyteen. Jos heitä saataisiin tavoitettua evankeliumilla, niin kun he kasvavat omiin tehtäviinsä Thaimaan mediaan, sinne saataisiin myös kristittyjä. Ajatus liittyy siihen, että isot arvomuutokset yhteiskunnissa lähtevät median kautta, Mika avaa.

Koulutusta kädestä pitäen

Työhön kuuluva nuorten kouluttaminen on keväällä tapahtunut ennen muuta yhdessä tehden.

– Täällä ihmiset oppivat parhaiten käytännön kautta, joten luennointi ei ole tehokkain tapa opastaa heitä. Niinpä tyypillisesti osallistumme kuvausprojekteihin ja niiden valmisteluun, mutta pyrimme antamaan nuorille tilaa. Olemme heille tukena, annamme vinkkejä ja kehotamme korjausliikkeisiin tarvittaessa, Mika kuvailee.

– Vaikka kulttuurierot myös haastavat tekemistä, tiimissämme on pari hienoa piirrettä: he ovat todella ahkeria, he kokeilevat erilaisia asioita matalalla kynnyksellä ja tekevät videot myös valmiiksi aika nopeasti. Niinpä asioita saadaan myös aikaan, Ruut lisää.

Hiljattain muutaman tiimiläisen kotiseurakuntaan oli ilmaantunut puolisen vuotta uskossa ollut aviopari. Heillä oli vaikuttava uskoontulotarina, ja Ahoset kävivät kuvaustiimin mukana tämän pikkulapsiperheen kotona kuvaamassa vanhempien todistusvideot. Nämäkin tarinat päätyivät YouTubeen jo muutaman päivän päästä.

– Perheen isä oli kärsinyt unettomuudesta ja pariskunnan välit olivat riitaisat. Mies kävi usein juhlimassa kavereiden kanssa. Kerran hän luki uskonnoista ja pysähtyi kristinuskon kohdalle. Mies päätti rukoilla, että saisi nukkua, ja Jumala vastasi hänen pyyntöönsä. Lopullisesti Jumala pysäytti hänet autokolarin kautta, ja mies alkoi seurata Jeesusta. Nähtyään miehensä muutoksen myös hyvin buddhalaisessa perheessä kasvanut vaimo tuli uskoon, Ruut tiivistää.

Tue kohdetta – lahjoita