Anteliaisuuden haaste

"Rakkaus ei näy vain sanoina tai ajatuksina, vaan myös tekoina toisten hyväksi."

Jaa blogikirjoitus

Seurakuntapiireissä puhutaan siitä, miten raha on helposti esteenä Jumalan palvelemiseen. Kun elämme varakkaassa hyvinvointivaltiossa, emme usein näe maailmassa olevaa köyhyyttä ja kärsimystä. Me huomaamattamme turrumme maailman köyhyyteen ja ihmisten tarpeisiin, kun kaikki ongelmat vaikuttavat olevan kaukana ja vaikutusvaltamme ulkopuolella. Voi ehkä sanoa, että olemme jopa apaattisia.

Lähetyslapsina asuimme maissa, jossa näimme köyhyyttä lähietäisyydeltä. Opimme, että perheemme länsimainen toimeentulo ei ollut mikään itsestäänselvyys.

Oli helppo antaa omastamme muiden hyväksi, koska näimme, miten moni eli paljon vähemmällä. Kun muutimme lukion jälkeen takaisin Suomeen, totuimme yllättävän nopeasti ympärillä olevaan varakkaaseen, länsimaiseen elämäntyyliin. Unohdimme vähitellen sen, miten paljon meillä oikeasti oli, ja keskityimme sen sijaan varojemme rajallisuuteen. Vaikka olimme eläneet suurimman osan lapsuudestamme köyhissä maissa ja vanhempamme olivat näyttäneet mallia anteliaasta elämäntavasta, jouduimme kuitenkin siihen ansaan, että keskityimme siihen, mitä meiltä puuttui. Emme enää osanneet antaa omastamme samalla asenteella kuin aiemmin.

Jeesus ei ollut apaattinen maailman tarpeita kohtaan. Hän näki ihmisten tarpeet sekä hengellisessä että fyysisessä mielessä ja opetti opetuslapsiaan elämään esimerkkinsä mukaan.

Lähettäessään heidät kyliin julistamaan taivasten valtakunnasta ja palvelemaan ihmisiä hän sanoi: “lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa” (Matt. 9:35–38 ja Matt. 10). Kun tajuamme sen, miten paljon Jumala on meille antanut, näemme myös sen, miten paljon voimme antaa muille. Ei Jumala lakkaa antamasta meille kaikkea sitä, mitä tarvitsemme. Miksi emme antaisi eteenpäin muille? Voit kuvitella ketjun, jossa Taivaallinen Isäsi ojentaa sinulle lahjapaketteja, ja sinä ojennat ne lahjapaketit vierelläsi seisovalle ihmiselle. Kun lahjapaketteja aina tulee lisää, voit aina antaa niitä eteenpäin. Jos kuitenkin jossain vaiheessa keskityt omiin puutteisiisi, etkä huomaa kädessäsi olevaa lahjapakettia, ketju katkeaa. Anteliaisuuden perustana onkin sen tunnistaminen, miten paljon Jumala on meille antanut.

Jumala pitää huolta jokaisesta lapsestaan, ja niin meillä jokaisella on jotain, mistä antaa muille.

Raamattu kertoo siitä, miten Jeesuksen osoittama rakkaus näkyy konkreettisesti. “Siitä me olemme oppineet tuntemaan rakkauden, että Jeesus antoi henkensä meidän puolestamme. Samoin olemme me velvolliset panemaan henkemme alttiiksi veljiemme puolesta. Jos joku, jonka toimeentulo on turvattu, näkee veljensä kärsivän puutetta mutta sulkee häneltä sydämensä, kuinka Jumalan rakkaus voisi pysyä hänessä?” (1 Joh. 3:16–17). Rakkaus ei näy vain sanoina tai ajatuksina, vaan myös tekoina toisten hyväksi. Miten Jumalan rakkaus näyttäytyy elämässäsi? Mitä lahjapaketteja olet Isältäsi saanut? Mitä lahjapaketteja voit antaa ympärilläsi oleville sekä kauempana eläville lähimmäisillesi?

Blogin kirjoittajat Emilia ja Amanda Dafoe ovat kasvaneet lähetyslapsina. He opiskelevat tällä hetkellä Suomessa yliopistossa.

Lisää lukemista

Avainblogi

Anteliaisuuden haaste

”Rakkaus ei näy vain sanoina tai ajatuksina, vaan myös tekoina toisten hyväksi.”