Netin mahdollisuudet seurakunnille hyötykäyttöön.

Paimenuutta Zoomissa, Instagramissa ja UskoTV:llä

Jaa somessa

Helluntaiseurakuntien jumalanpalveluksia ja tapahtumia on striimattu eli lähetetty suorina lähetyksinä siitä lähtien, kun ne tulivat teknisesti mahdollisiksi. Äänilähetyksiä on tehty vuodesta 1998 ja kuvallisia vuodesta 2004. Nykyään helluntailiikkeen striimauksista kertynyt osaaminen löytyy Avainmedialta, joka pyörittää netissä myös UskoTV:tä. Vaikka seurakunnasta löytyisi kaikki osaaminen nettilähetyksiin, vinkkejä niiden tekemiseen kannattaa kysyä Avainmedialta, joka asentaa eri puolille maailmaa seurakuntiin ja studioihin eri hintaluokkien järjestelmiä.

Esimerkiksi koronaepidemian alkaessa Avainmedia niputti seurakuntien laitehankintoja isommiksi kokonaisuuksiksi ja sai kilpailutettua hintoja seurakunnille alemmas. Näin seurakunnat hyötyivät koordinoidusta yhteistyöstä.

Monet seurakunnat ovat valinneet striimausstrategiakseen monikanavaisuuden, jolloin niiden tilaisuudet näkyvät yhtä aikaa YouTubessa, Facebookissa ja UskoTV:llä. Tämän ratkaisun on mahdollistanut ammattitason striimausjärjestelmä, jota Avainmedia käyttää arabiankielisellä Al Hayat -kanavallaan mutta tarjoaa sen Suomen seurakunnille ilmaiseksi käyttöön.

Usein teknisten ratkaisujen ajatellaan sulkevan iäkkään väestön ulkopuolelle. Tosiasiassa monet mittarit kertovat, että yli 65-vuotiaat ovat nettistriimausten aktiivisin osallistujaryhmä. Nykypäivänä vanhusten ei tarvitse jäädä myöskään teknisten ongelmien kanssa yksin, kun tietokoneeseen tai älylaitteeseen voidaan ottaa etäyhteys ongelmien korjaamiseksi esimerkiksi Teamviewer-sovelluksen avulla.

Tekninen tuki voi olla myös osa tämän päivän seurakunnan diakoniapalvelua.

Vähän tähän tapaan toimi myös eräs pienehkö seurakunta, joka kehitti oman sovelluksen virusepidemian alla. Sen viimeisessä jumalanpalveluksessa ennen kokoontumisrajoituksia oli osio, jossa seurakuntalaisia kehotettiin kaivamaan puhelimet esiin ja asentamaan sovellus. Mikäli asentamisessa oli ongelmia, kädennostolla sai ympärillä olevalta nuoremmalta ja kokeneemmalta väeltä apua.

Seurakuntien avauduttua nettiin kenen tahansa on helppoa ja huomaamatonta seurata niiden nettilähetyksiä, mutta ovatko tilaisuutemme kuitenkin ensisijaisesti seurakuntalaisille? Pelastusrukous on varmasti hyvä olla jokaisessa tilaisuudessa, olipa sitten kyseessä jumalanpalvelus tai rukouskokous, mutta riittääkö se?

Olisiko ihmisten hädän keskellä nyt tilausta yksinkertaisille evankelioiville striimatuille tilaisuuksille, joissa olisi perusevankeliumin lisäksi tosikertomuksia siitä, miten elämä muuttui, kun antoi elämänsä Jeesukselle?

Kaikkien digimahdollisuuksien taustalla kulkee kuitenkin myös toisenlainen kehitys, eli sosiaalisessa mediassa tapahtuva sisältöjen seulominen. Niinpä esimerkiksi hengellistä sisältöä markkinoivien kampanjoiden läpimeno sosiaalisessa mediassa ja niiden näkyminen sosiaalisessa mediassa ei ole tulevaisuudessa itsestään selvää.

Avainmedian kansainvälisessä työssä mainittu kehitys on alkanut näkyä kuluneen vuoden aikana ja tänä talvena valitettavasti myös Suomessa. Kehityksen taustalla vaikuttavat sisältöä seulovat algoritmit, jotka pyrkivät estämään erilaisia vaikuttamisyrityksiä. Siksi seurakuntien olisi hyvä hyödyntää netin suomia avoimia mahdollisuuksia vielä kun se on mahdollista.

Mika Ahonen, Avainmedian tuotantopäällikkö

Tue kohdetta – lahjoita