Monet ovat kertoneet nähneensä unen tai näyn, joka on ollut merkittävänä käännekohtana heidän kääntymisessään.

Marokon herätys jatkuu

Jaa somessa

​Marokossa toimii useita kasvavia kristillisiä ryhmiä ja kotiseurakuntia, jotka tekevät evankelioivaa työtä ja kastavat uusia jäseniäKerroimme vuoden 2019 alkupuolella Avainmedian Marokossa järjestämästä sosiaalisen median kurssista. Kurssi oli ensimmäinen laatuaan ja osanottajia oli useasta Pohjois-Afrikan maasta.

Avainmedian yhteyshenkilö kertoo nyt, että kurssi oli menestys ja kurssilla hankitut tiedot ja taidot on otettu tehokkaaseen käyttöön. Kurssin jälkeen marokkolaiset nuoret perustivat ”Elämän Sana” -nimisen Youtube-kanavan ja Facebook-sivun ja ovat rohkeasti tehneet sinne omia todistusohjelmiaan. Libyasta osallistunut pariskunta on lähtenyt yhteistyöhön Al Hayat -kanavan kanssa ja tuottaa ohjelmia.

Koronaepidemia pysäytti normaalin elämän Marokossa, kuten muuallakin maailmassa

– Ongelmana Marokossa on, että monet tavalliset työntekijät saavat päiväpalkkaa. Nyt kun töitä ei voi tehdä, ei tule palkkaa, eikä ole olemassa mitään sosiaaliturvaa, kertoi yhteyshenkilömme Marokosta huhtikuun alussa.

Myönteinen ilmapiiri voi muuttua hetkessä

Koronakriisiä edeltävä tilanne oli kuitenkin monella tapaa myönteinen, sillä yleinen ilmapiiri Marokossa on lieventynyt kymmenen vuoden takaisesta rajusta hyökkäyksestä kristinuskoa vastaan. Nyt on ilmassa ollut toiveikkuutta ja halua vuoropuheluun ja vapaamielisempään suhtautumiseen.

Alkuvuodesta 2020 pidettiin Marokossa suuret kirjamessut, jonka vetonauloiksi ja eniten myydyiksi kirjoiksi nousi yllättäen kolme islamiin kriittisesti suhtautuvaa teosta. Kolmanneksi eniten myydyksi sijoittui Avainmedian Al Hayatin -kirjaprojekti ”Koraanin ongelmia”, joka oli jo aiemmin esitelty Marokossa.

– Aluksi media kiinnostui tästä ilmiöstä ja lehdet alkoivat kirjoittaa artikkeleita esitellen näiden kirjojen sisältöä ja taustoja, kertoo Avainmedian yhteyshenkilö Marokosta.

– Pian seurasi kuitenkin vanhoillisten tahojen vastahyökkäys. Konservatiiviset islamin uskonoppineet eivät suvainneet näitä teoksia ja hyökkäsivät takaisin. Kaikki loput, myymättä jääneet kirjat takavarikoitiin, kertoo yhteyshenkilö.

– Kaiken kaikkiaan hyöty oli kuitenkin se, että etenkin monet nuoret kiinnostuivat ”kielletystä hedelmästä” ja halusivat heti ladata sähköisesti kirjan sisällön omalle tietokoneelleen. Kirjan leviäminen Marokossa moninkertaistui, vaikka painetun kirjan myynti pysähtyikin, yhteyshenkilömme kertoo.

Seurakunnat kasvavat ja kokoontuvat kodeissa

Yleisesti ottaen Marokossa jatkuu kristillinen herätys, jossa monet löytävät Kristuksen elämäänsä. Monet ovat kertoneet nähneensä unen tai näyn, joka on ollut merkittävänä käännekohtana heidän kääntymisessään. Varovainen arvio on, että vuoden 2019 aikana Marokossa kastettiin 500 uutta jäsentä kotiseurakuntiin. Mitään virallista asemaa seurakunnat eivät ole kuitenkaan saaneet.

– Kaikki kastetapahtumat pidetään yhä salassa, yleensä kodeissa tai kesäaikana meren äärellä, kertoo marokkolainen pastori.

Avainmedian Marokon murteella tehty sarja ”Marokkolainen ja kristitty” on saanut yhä uusia katsojia ja sarjaan tuotetaan uusia osia jatkuvasti. Jopa koronapandemian aikana on voitu uusia sisältöjä suunnitella.

– Uusin haasteemme on kolme erilaista katsojaryhmää, joita kaikkia toivomme voivamme palvella. Ensinnä ovat uskosta osattomat ja agnostikot, jotka ovat kääntäneet selkänsä islamille. Toisena ovat juuri uskoon tulleet, joille on tarpeen selostaa uskon alkeita ja antaa käytännönläheisiä vastauksia heidän kysymyksiinsä. Kolmantena ovat jo pitempään uskossa olleet, jotka toivovat saavansa syventävää Raamatun opetusta. Pyrimme tekemään ohjelmia ottaen huomioon kaikki nämä ryhmät, sanoo tv-sarjan suunnittelusta vastaava Avainmedian työntekijä.

– Halumme ja suunnitelmamme on, että jokainen uskoon tullut johdatetaan olemassa olevan seurakunnan yhteyteen. Usein se tapahtuu vaiheittain ja saattaa kestää pitkänkin aikaa, kertoo Al Hayatin jälkihoitotyön johtaja. – Lopulta kerrotaan hyvin selvästi, että jatkossa heidän elämänsä tulisi olla yhteydessä ennen kaikkea paikallisseurakuntaan. Tämän jälkeen yhteydenpitoa harvennetaan tietoisesti ja pyritään siihen, että uskova juurtuisi niin Jumalan Sanaan kuin omaan seurakuntaansakin.

– Näin voimme paremmin palvella jälleen uusia uskosta kiinnostuneita ja antaa heille sen ”ensiavun”, joka heille on tarpeen.

Uusi koko Raamattu tulossa

Marokkolaiset kristityt odottavat uuden, Marokon murteella tehdyn koko Raamatun valmistumista. Uusi testamentti on jo käytössä sen valmistuttua viisi vuotta sitten. Nykyinen Marokossa käytettävä koko Raamattu on klassista arabiaa eikä ole siinä mielessä marokkolaisten äidinkieltä. Käännöstöitä on tehty jo vuosia ja nyt koko Raamatun julkaiseminen lähestyy. Julkaisu oli suunniteltu syksylle 2021, mutta nyt koronakriisi saattaa siirtää valmistumisen vuoden 2022 puolelle. Joka tapauksessa ensipainos on tarkoitus tehdä 10 000 kappaleen suuruisena ja sitä tullaan jakamaan Marokon lisäksi mm. Espanjan, Ranskan ja Hollannin marokkolaisyhteisöille.

Rukoile Marokon kansan puolesta, että he löytäisivät elämäänsä Jeesuksen!

Teksti Eero Antturi

Tue kohdetta – lahjoita