"Olemme saaneet kuulla uutisia uskoon tulleista päivittäin."

Venäjällä löytyi pandemian keskellä uusia tapoja evankelioida

Jaa uutinen

Kun uskovat kuuntelevat Jumalan ääntä herkällä korvalla, kaikissa tilanteissa, jopa pandemian keskellä, löytyy uusia tapoja välittää evankeliumia.Tämä on huomattu Avainmedian medialähetystyön kohteissa myös Venäjällä.

Menetelmät muuttuvat – sanoma pysyy samana

Internetin käyttäminen seurakuntien toiminnassa ei toki ole uutta Venäjällä, mutta nyt pandemian aikana se on vahvistunut entisestään. Ivan Boritševski, Venäjän helluntaikirkon hallintojohtaja, toimii myös pastorina Moskovassa ja sen ympäristössä.

Maaliskuusta lähtien seurakunta on järjestänyt joka ilta kokouksen netin kautta. Mukaan on tullut monia uusia ihmisiä, jotka ovat kuulleet evankeliumin sanoman ja luvanneet tulla seurakuntaan fyysisesti heti, kun rajoitukset poistuvat.

Samansuuntaisia uutisia olemme saaneet eri puolilta itänaapuriamme – Kaukoidästä Pietariin ja suomalais-ugrilaisiin tasavaltoihin.

Komin tasavallassa Syktyvkarissa kominkieliset jumalanpalvelukset ovat internetin kautta tavoittaneet uusia ihmisiä.

– Olemme saaneet viestejä komeilta, joilla ei ole aikaisemmin ollut kosketusta seurakuntaan, iloitsee raamatunkääntäjä Nina Vattuleva.

Venäjän helluntaikirkon johtaja Eduard Grabovenko kertoo, kuinka hänen kotikaupungissaan Permissä, miljoonakaupungissa, evankelioimistiimien jäsenet valjastettiin viemään elintarvikeapua niille ihmisille, jotka eivät nyt voineet tai uskaltaneet lähteä itse kaupassa käymään. Tällainen käytännön lähimmäisenrakkaus on johtanut siihen, että on saavutettu lukemattomia uusia ihmisiä, joihin ei todennäköisesti muuten olisi saatu yhteyttä.

Kymmenisen vuotta sitten Venäjän helluntaikirkon uudeksi johtajaksi valittu Eduard Grabovenko käynnisti evankelioimishankkeen nimeltä Venäjän kansat Jeesukselle. Hankkeeseen osallistuvat eri-ikäiset uskovat olivat valmiit uhraamaan vuoden elämästään aktiiviseen ja kokopäiväiseen evankeliumin levittämiseen.

Uskovista muodostettiin tiimejä, noin parikymmentä jäsentä kussakin, ja kuukauden koulutuksen jälkeen ne kiertelivät vähän evankelioiduilla seuduilla eri puolilla Venäjää.

– Tiimien jäsenet keskustelevat avunsaajien kanssa ja kertovat Jumalasta, Grabovenko sanoo.

Samansuuntaista toimintaa seurakunnat ovat toteuttaneet myös muissa kaupungeissa.

Tällaisen järjestelmällisen talo talolta -menetelmän tulokset olivat lähes päätähuimaavat. Parhaimmillaan kerrallaan viitisenkymmentä tiimiä kiersi kyliä ja taajamia ja raportoi toiminnastaan. Kun Moskovassa Helluntaikirkon keskustoimistossa tehtiin yhteenvetoa tuloksista, nähtiin, että kymmenessä vuodessa on saavutettu toistakymmentä miljoonaa ihmistä henkilökohtaisesti. Yli kolme miljoonaa on lausunut pelastusrukouksen. Ja hyvin monet heistä ovat tehneet sen koko sydämestään, josta kertoo tuhansien uusien rukousryhmien ja seurakuntien syntyminen.

– Tämänkin poikkeuksellisen alkuvuoden aikana olemme saaneet kuulla uutisia uskoon tulleista päivittäin.

Muuttuneessa tilanteessa

Edes terrorisminvastainen laki Venäjällä ei pystynyt pysäyttämään evankelioimistoimintaa, mutta tämän vuoden keväällä tämä työmuoto joutui uuden haasteen eteen: eri puolilla Venäjää tuli voimaan eriasteisia liikkumisrajoituksia. Vuosia jatkunut aktiivinen uusien alueiden valloittaminen evankeliumilla on toistaiseksi muuttanut muotoaan, ja näin ei jouduttu umpikujaan – tilanteeseen sopeutuminen johti jälleen hienoihin tuloksiin.

Rukousta tarvitaan

Vaikka pandemia on saanut aikaan myönteisiä muutoksia työssä, niin vaikeuksiltakaan ei ole vältytty. Kun tuhannet ja tuhannet ihmiset sairastuivat alkukeväästä, virus osui myös uskovien kohdalle. Joistakin seurakunnista on raportoitu kuolemantapauksistakin, mutta monet ovat parantuneet.

Toinen käytännön vaikeus on ollut varojen puute – nyt kun on ollut otollinen aika saavuttaa käytännön avun kautta ihmisiä, niin seurakunnilla on ollut taloudellisesti tiukkaa uhraamisen vaikeutuessa.

Lisäksi erityisesti pienten paikkakuntien seurakuntien on ollut vaikea pitää yhteyttä yllä jäsenistönsä kesken. Nettiyhteydet ovat usein puutteellisia ja päätelaitteitakaan ei ole kaikilla uskovilla.

Näiden vaikeuksien lisäksi Ivan Boritševski pyytää rukoilemaan, että Venäjän kansa ei katkeroituisi viranomaisia kohtaan kaiken keskellä vaan kääntyisi Jumalan puoleen.

– Ja että syttyisi herätys ensiksi seurakunnissa ja sitten koko maahan, Ivan jatkaa.

Vankilakäynnit keskeytetty

Yhteistyökumppanimme Jan Volkov, Isi, tule kotiin! -hankkeen vetäjä, kertoo Pietarista, että kevään vankilavierailuihin on tullut parin kuukauden katko.

– Olemme hyödyntäneet tämän ajan keskittymällä enemmän vankilatyöntekijöiden koulutukseen ja yhdessäoloon netin välityksellä, Volkov kertoo.

– Näin voimme vahvistaa joukkojamme, jotta sitten syksymmällä voisimme uusin, tuorein voimin käydä jälleen kohtaamassa vankeja.

Kuva: Permin helluntaiseurakunnan työntekijä kotikäynnillä tapaamassa venäläisvanhusta.

Tue kohdetta – lahjoita