"Jumala puhui minulle, että pitää julistaa evankeliumia juutalaisille."

Seurakunta syntyi sapattiaterioista

Jaa somessa

Aleksandr Muzytšuk perusti messiaanisen seurakunnan Ukrainan Rovnoon 1990-luvulla.

Ennen sitä hän oli ollut lähetystyössä Venäjän Kaukoidässä, mutta sitten Jumala puhui hänelle, että pitää julistaa evankeliumia juutalaisille.

”Helppoa hepreaa”

– En lainkaan tiennyt silloin, kuinka se tapahtuisi, Aleksandr muistelee. – Minulla oli paljon tuttuja juutalaisia, joten rupesin puhumaan heille.

Lisäksi Aleksandr osti Moskovasta oppikirjan ”Helppoa hepreaa”. Ohjeena siinä oli lukea sitä rinnan Tooran kanssa.

– Koska minulla oli hepreaksi vain Uusia testamentteja, menin niiden kanssa ulpaniin, heprean kielen kursseille, Aleksandr kertoo.

Mutta sielläpä nousi meteli! Rabbi tuli huutamaan, että häivy täältä kristillisen agitaatiosi kanssa! Aleksandr oli ihan ihmeissään, olihan hän tehnyt mielestään oikein.

Onneksi itse heprean kielen opettaja oli ymmärtäväisempi ja oppitunnin päätteeksi kehotti oppilaitaan halutessaan ottamaan Uuden testamentin. Ja kaikki halusivat!

Sapatin vietto oli avain

Hiljalleen Aleksandrin ja paikallisten juutalaisten tutustuminen ja yhdessäolo kehittyi. Aleksandr tajusi, että sapatin viettäminen oli avainasemassa juutalaisten luottamuksen voittamisessa. Käytännössä se edellytti lähinnä sitä, että perheenä kokoonnuttiin yhteen aterioimaan.

– Vaimoni Irinan kanssa päätimme kutsua kotiimme juutalaisia sapattia viettämään, Aleksandr sanoo. – Ei meillä silloin ollut mitään puhetta messiaanisen seurakunnan perustamisesta. Halusin vain jakaa Raamattuja juutalaisille ja keskustella heidän kanssaan sen sanomasta.

Jotkut tulivat uteliaisuudesta, osa ihmetteli, onko täällä uusi synagoga. Oltiin puolesta ja vastaan.

Exodus-laivalla Odessasta Israeliin

Myöhemmin Aleksandr pystyi yhteyksiensä kautta järjestämään apua Israeliin muuttoon liittyvissä käytännön asioissa. Eihän se ollut yksinkertainen juttu myydä asuntonsa, pakata kaikki tavaransa, tilata kontti, lähettää se Odessaan jne. 1990-luvullahan Exodus-laiva vei juutalaisia Odessasta Israeliin.

– Myöhemmin sain kuulla, että tämä oli ollut joidenkin motiivi tulla seurakuntaan, mutta olen iloinen, että he edes tällä verukkeella tulivat ja kuulivat Jumalan sanaa, Aleksandr iloitsee. – Näin toteutimme kutsumustamme: julistimme Messiasta ja puhuimme muutosta Israeliin.

Aleksandr on saanut vain vähän ymmärtämistä kutsumukselleen evankelisten seurakuntien taholta. Omassa helluntaiseurakunnassaan hän joutui valinnan eteen: jatkaakseen työtä juutalaisten evankelioimiseksi piti lähteä seurakunnasta.

Korvausteologia on vallalla monissa evankelisissa seurakunnissa, siksi on tärkeää pitää esillä selkeää raamatullista näkemystä juutalaisten asemasta. Ja juuri tämän tähden messiaaniset seurakunnat ovat tärkeässä roolissa. Yhteensä niitä on Ukrainassa satakunta.

Heikki Jäntti

Tue kohdetta – lahjoita