Helluntaiseurakunnat tekivät digiloikan.

Avainmedian digiasiantuntemus on ollut kysyttyä korona-aikana

Jaa somessa

Kun koronapandemia alkoi, alkoivat myös Avainmedialla tavanomaista kiireemmät ajat kotimaan mediatyössä. Seurakunnat tarvitsivat apua toimintansa laajentamiseen digitaaliseen muotoon, Avainmedia aloitti Facebookissa suorat Rukousillat ja vastasi virtuaalisen Juhannuskonferenssin teknisistä järjestelyistä.

Helluntaiseurakunnat tekivät digiloikan

Yhä useammat ihmiset ovat löytäneet hengelliset ohjelmat pandemia-aikana, kun seurakunnat ovat laajentaneet näkyvyyttään sähköisissä välineissä.

Lisäksi seurakuntiin on tullut tutustumaan uusia ihmisiä, jotka ovat löytäneet paikallisseurakunnan UskoTV:n kautta.

Kolminkertaistuminen

Kun pandemia alkoi kevättalvella, heräsi useilla seurakunnilla halu jatkaa seurakunnan kokoontumisia, mutta fyysisen kokoontumisen sijaan netissä. Tähän tarvittiin ripeästi teknistä laitteistoa.

– Autoimme ja autamme edelleen mielellämme ja veloituksetta seurakuntia suoratoistamaan jumalanpalvelukset ja muut tapahtumat nettiin, lupaa tuotantopäällikkö Mika Ahonen Avainmedialta.

Avainmedian UskoTV:n lähetysjärjestelmässä on mukana jo 20 seurakuntaa. Määrä on kolminkertaistunut alkuvuodesta. Yhä uusien seurakuntien mukaantuloon varaudutaan hankkimalla ja suurentamalla kapasiteettia.

Apu ja tuki

– Nyt uusia laitteita saa taas tilattua, mutta aluksi lähetykset etenkin Kiinasta jumittuivat. Kasasimme välineitä eri puolilta ja lainasimme, muistelee Ahonen alkukevään tapahtumia.

– Seurakuntalaisiltakin löytyi esimerkiksi vanhoja kameroita, joita kyettiin käyttämään videokameroina. Se on edelleen toimiva ratkaisu etenkin seurakunnissa, jotka ovat nyt aloittelemassa omia lähetyksiään ja haluavat päästä alkuun edullisesti.

Merkittävä apu seurakunnille on UskoTV:n suoratoistoalusta. Alustan ansiosta ohjelmat saadaan haluttaessa helposti esitettyä samanaikaisesti UskoTV:llä, Facebookissa, YouTubessa ja muissa tarvittavissa palveluissa.

Tekninen laatu on kansainvälisestikin korkealaatuinen Avainmedian hankkiman uuden järjestelmän ansiosta. Avainmediaa takavuosina haitanneet kapasiteetin puutteesta johtuneet katkokset lähetyksissä ovat uuden alustan hankinnan myötä loppuneet.

Ammattilaistasoinen järjestelmä annetaan palveluun liittyneille seurakunnille käyttöön ilmaiseksi. Avainmedia vastaa alustan käyttämiseen liittyvistä teknisistä kuluista ja datapakettien maksuista.

Myös apu ja tuki tulee veloituksetta Avainmedialta.

Seurakuntaan tulevat laitteistot seurakunnat joutuvat maksamaan itse.

– Toivomme toki, että ihmiset, jotka kokevat tämän palvelun tärkeäksi, voisivat tukea työtämme taloudellisesti, pyytää Ahonen.

Rohkeasti syksyyn

Avainmedialaiset ovat tehneet pitkiä päiviä seurakuntien järjestelmien pystyttämisen parissa maaliskuusta alkaen.

– Yhtä lailla seurakuntien tekniset vastuuhenkilöt ja vapaaehtoiset ovat uurastaneet oman toimensa ohella saadakseen kuvaukset, editoinnit ja miksaukset tehtyä, on Ahonen huomannut.

Mika Ahonen varautuu jo mahdolliseen koranaviruksen toiseen aaltoon.

– Suosittelen, että seurakunnat suunnittelisivat rohkeasti edelleen tapahtumia loppuvuoteen eivätkä jättäisi niitä tekemättä koronaviruksen toisen aallon pelossa. Mikäli tapahtuma-aikaan tulisikin esteitä yhteiselle kokoontumiselle, voidaan tapahtumaan silti osallistua netissä ja saada suuri osallistujamäärä. Tämä mahdollisuus kannattaa ottaa huomioon jo tapahtumaa suunniteltaessa tekemällä tapahtumasta ”striimausystävällinen”. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että ohjelmassa on mahdollisuus osallistua keskusteluihin ja antaa reaaliaikaista palautetta. Myös tähän saa opastusta Avainmedialta.

Koulutusta

Kotimaan mediatyön koordinaattori Janne Maunumäen kokemuksen mukaan se pelko on turha, että seurakunnan kokoukseen tulisi vähemmän väkeä silloin, kun tilaisuus myös suoratoistetaan nettiin.

– Eräässä seurakunnassa testasimme, onko sillä vaikutusta, mutta paikan päälle ei tullut sen enempää väkeä, vaikka tilaisuuksia ei näytettykään netissä.

Maunumäki kertoo, että joillekin seurakunnille on tärkeää, että niiden ohjelmat löytyvät etenkin UskoTV.fi -sivustolta, joka on riippumaton alusta toisin kuin kaupalliset Facebook ja YouTube.

Myös löydettävyys on UskoTV:llä helpompaa kuin Facebookissa ja YouTubessa, joissa on oltava aktiivinen, jotta saa näkyvyyttä.

– Kannattaa pyytää Avainmediaa tulemaan maakuntaan tai paikkakunnalle pitämään koulutusta näistä asioista, Maunumäki rohkaisee.

Teksti Satu Rönkkö

Tue kohdetta – lahjoita