Isi, tule kotiin! -kampanjalla on hyvin tärkeä merkitys vankien perheiden eheytymisessä.

Uusi kausi ”Isi, tule kotiin!” -kampanjassa

Jaa uutinen

Joka vuosi tuhannet vapaaehtoiset uhraavat voimansa ja aikansa auttaakseen vankilassa olevia vanhempia saamaan yhteyden lapsiinsa ja perheisiinsä sosiaalisen hyväntekeväisyyskampanjan ”Isi, tule kotiin!” kautta.

Uuden kauden valmistelut tehdään huolella ja uskoen siihen, että tänäkin jouluna vankien lapset voivat saada kauan odotetun lahjan ja viestin äidiltä tai isältä muurien sisältä.

– Jumala on rakkaus! Hän voi antaa anteeksi, siunata ja yhdistää, toteaa Jan Volkov, kampanjan johtaja. – Juuri Hänen vaikutuksestaan tässä paljon työtä vaativassa kampanjassa tapahtuu uskomattomia ihmeitä. Kun ajatellaan vankilaa, niin kenenkään mieleenkään ei juolahda, että siellä voisi tapahtua jotain hienoa ja valoisaa. Me saamme rakkauden ja myötäelämisen lahjan Herralta. On ilo todeta, että keskellämme on niin paljon ihmisiä, jotka eivät ole välinpitämättömiä toisia kohtaan, vaan valmiit auttamaan tässä kampanjassa. ”Isi, tule kotiin!” ei ole vain hyväntekeväisyyskampanja, vaan hengellinen tapahtuma, joka antaa mahdollisuuden välittää evankeliumi uudelle sukupolvelle ja katkaista noidankehä, jotta lapset eivät toistaisi vanhempiensa virheitä.

Vapaaehtoisten varassa

Vera Roganova on toiminut kampanjan koordinaattorina Pietarissa ja Leningradin läänissä noin 12 vuoden ajan.

– Kampanjaa ”Isi, tule kotiin!” on toteutettu vuodesta 2003 lähtien, hän kertoo. – Aloitamme jokavuotisen kampanjan jo kesällä ja varsinaiset vierailut lasten tykönä alkavat joulukuun alusta ja kestävät helmikuun puoleenväliin asti.

Kaiken tämän toteuttamiseen tarvitaan hyvää valmistautumista ja koulutettuja vapaaehtoisia. Jotkut vangit eivät halua antaa lapsilleen lahjoja sen tähden, jotta nämä eivät saisi tietää, että isä tai äiti on vankilassa. Joskus sukulaiset eivät halua, että lapset saisivat jotain vankilatuomiotaan istuvilta vanhemmiltaan.

– Tämän tähden on erittäin tärkeää kouluttaa vapaaehtoisia käymään keskustelua vanhempien ja sukulaisten kanssa, Vera jatkaa. – Joskus joutuu soittamaan perheille monta kertaa. Me toimimme rauhantekijän roolissa, me autamme perheitä löytämään keskinäisen sovun.

Vapaaehtoistyöntekijät ovatkin ottaneet motokseen raamatunpaikan: ”Katso, minä lähetän teille profeetta Elian, ennen kuin tulee Herran päivä, se suuri ja pelottava. Hän kääntää jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet heidän isiensä puoleen, etten minä tulisi ja löisi maata ja vihkisi sitä tuhon omaksi.” (Mal. 3:23–24)

Lapsille lahjoja

Vankiloissa vieraillessaan vapaaehtoiset tarjoavat vangeille täytettäväksi lomaketta, johon tuomiotaan kärsivä isä tai äiti voi kirjoittaa tietoja lapsestaan: ikä, osoite sekä lahjatoivomus.

– Tärkeintä on saada vanki ajattelemaan omaa lastaan, hänen harrastuksiaan ja mitä lapsi haluaisi lahjaksi, Vera sanoo. – Lahjojen hankinnassa pyrimme ottamaan nämä toivomukset huomioon.

Sitten vuodenvaihteen tienoilla vapaaehtoisposteljoonit toimittavat lahjat isien ja äitien nimissä kauniisti paketoituina ja heidän allekirjoittaman kortin kera perille. Lisäksi jokaiseen lahjaan lisätään Lastenraamattu. Vapaaehtoiset ovat huomanneet, että monet lapset saavat ensimmäisen Raamattunsa juuri ”Isi, tule kotiin!” -kampanjan kautta.

– Lastenraamatuissa on värikuvat, ja usein lapset ryhtyvät heti mielellään selailemaan kirjaa ja katsomaan kuvia, iloitsee Vera Roganova. – Siis lukemaan Jumalan Sanaa! Ja se on mahtavaa!

Missä nyt mennään?

– Tällä hetkellä olemme jo painattaneet ensi vuoden kalenterin ja joulukortit, Roganova kertoo. – Samoin varainkeruu on käynnissä kampanjan toteuttamiseksi. Yksi suuri kuluerä on Lastenraamattujen painattaminen. Uskomme, että Herra puhuu uskovien sydämille ja saamme kaikki tarvittavat varat.

– Tietysti kampanjalla on hyvin tärkeä merkitys vankien perheiden eheytymisessä, Roganova korostaa. – Mutta myös vapaaehtoiset saavat siitä itse paljon, perustuuhan se pitkälti heidän innokkuuteensa ja sisäiseen haluunsa auttaa lähimmäisiään. Herra tekee työtään meidän sydämissämme, jotta voisimme saada aikaan saman vaikutuksen myös toisten sydämissä!

Suoraan kotiin!

Kerran kampanjan vapaaehtoistyöntekijä kävi äidin luona, jonka tytär oli vankilassa suorittamassa tuomiotaan. Äiti kertoi, että tyttärelle oli luvattu mahdollisuus suorittaa lopputuomio ehdollisena, mikäli hänet otetaan jonnekin töihin ja häntä luvataan tukea vapautumisen jälkeen.

– Vapaaehtoistyöntekijämme meni tyttären kanssa oikeudenistuntoon, jossa kyseisestä asiasta piti päättää, ja auttoi hankkimaan kaikki tarvittavat asiakirjat, Vera Roganova kertoo. – Tytär pääsi kotiin suoraan oikeudenistunnosta. Vapaudessa häntä odotti kaksi lasta, jotka olivat onnessaan saadessaan äitinsä kotiin. Se oli todella Jumalan ihme!

Vaikka tuhannet avustajat ovat vapaaehtoisia, he suhtautuvat tehtäväänsä vastuullisesti. He ovat valmiit viemään evankeliumin ja viestin vanhemmilta vaikka lumituiskussa, ilman kulkuneuvoa, kantaen käsissään lahjat. Rohkeasti ja Jumalan siunauksen saattelemana he vievät lahjat perille kaikkiin osoitteisiin, jotta lapset saisivat kokea kauan odotetun ilon ja joulun.

– Aina se ei ole helppoa, mutta tähän asti Herra on aina antanut viisautta ja voimia, Vera toteaa.

Ei aina eka kerralla

Olga-niminen vapaaehtoinen sai kerran kohteekseen 15-vuotiaan vammaisen tytön. Olga joutui käymään monta kertaa oven takana, mutta kukaan ei avannut, koska tämä tyttö asui yksin eikä pystynyt omin avuin liikkumaan. Mutta Olga ei luovuttanut ja vihdoin erään kerran ovi avautui. Tyttö oli äärettömän kiitollinen ja onnellinen saadessaan lahjan ja tullessaan huomioiduksi.

– Useinkaan ei pysty sanoin kuvaamaan sitä iloa ja onnea, jota lapset silmin nähden kokevat saadessaan lahjan ja viestin isältään tai äidiltään, Vera iloitsee itsekin.

Myös henkilökohtainen projekti

Vera Roganova sanoo ”Isi, tule kotiin!” -kampanjan olevan osa hänen elämäänsä.

– Kerran, kun elämässäni oli perheongelmia, Herra sanoi: ”Mene vankilaan palvelemaan!” Kahteen vuoteen en onnistunut pääsemään sinne, mutta sitten tutustuin Jan Volkoviin. Olen kiitollinen, että hän järjesti minulle tämän palvelustehtävän ja on opettanut siinä.

– Vankilatyöni alkoikin juuri ”Isi, tule kotiin!” -kampanjalla. Tutustuin siihen silloin ensimmäistä kertaa. Aluksi se oli vaikeaa, avustajia oli vähän, mutta nyt näen selvästi tämän työn tulokset. Varsinkin silloin, kun pystymme järjestämään vuosia erossa olleiden lasten ja vanhempien tapaamisen vankilassa, heidän reaktionsa ovat mieleenpainuvia.

– Vaikka aikuiset tekevätkin joskus elämässään vääriä valintoja, se ei ole syy olla tekemättä heitä onnellisiksi. ”Isi, tule kotiin!” -kampanjaan on uhrattu paljon voimia ja työtä. Olemme iloisia, että näemme kampanjan kehittyvän koko ajan paremmaksi.

– Kaikki nämä vuodet kampanjan parissa ovat jättäneet syvän jäljen omaan sydämeeni, Vera Roganova tunnustaa. – Aina vankilan portista sisälle astuessani haluaisin halata kaikkia vankeja. Sillä kun kuuntelee kaikkein kurjimmankin roiston elämäntarinan, se saa kokemaan myötätuntoa. Sillä rikolliseksi ei synnytä, vaan tullaan. Ja me tiedämme, että Herra on armahtavainen ja voi eheyttää kenet hyvänsä!

Tekstit Heikki Jäntti
Kuvat Isi, tule kotiin! -hanke

Tue kohdetta – lahjoita