Opetukselle armolahjoista ja Pyhästä Hengestä on suuri tarve.

Avainmedian uutuussarja opettaa käytännönläheisesti Pyhästä Hengestä

Jaa somessa

Lähetyspastori Matti Niemelä ja toiminnanjohtaja Niilo Närhi ovat tehneet uuden ohjelmasarjan Pyhän Hengen toiminnasta ja armolahjoista. Kuvaukset tehtiin vuodenvaihteen molemmin puolin Avainmedian studiolla Keravalla.

Ohjelmasarjaa ”Pyhä Henki ja me” voi katsella helmikuun alusta lähtien osoitteessa www.uskotv.fi. Uusia jaksoja näytetään viikoittain. Sarja on osa Avainmedian Raamattuaiheisia ohjelmia.

Ohjelmasarjan opettaja Matti Niemelä toimii nykyään koulutus- ja lähetystehtävissä. Hän on toiminut pastorina Nummelan, Hämeenlinnan, Nurmijärven ja Joensuun helluntaiseurakunnissa.

”Pyhä Henki ja me” -sarjassa Niilo Närhi kyselee ja esittää näkökantoja, joihin Matti Niemelä vastaa Raamatun ja käytännön esimerkkien avulla.

– Käytännön esimerkit ja kokemukset ovat pääsääntöisesti omasta ajastamme, kertoo Niemelä.

”Kärsimme anemiasta”

– Opetukselle armolahjoista ja Pyhästä Hengestä on suuri tarve, taustoittaa Niemelä.

– Helluntailaisuus on ollut tunnettu Pyhän Hengen toiminnasta ja armolahjoista. Viime aikoina kuitenkin on ollut puhetta siitä, että kärsimme jonkin asteisesta anemiasta tällä alueella. On pohdittu myös sitä, onko helluntai-identiteetti kadoksissa joillakin tavoin. Onko profeetallinen ääni vaiennut?

– Tähän tahdomme vastata. Tahdomme vilpittömästi nähdä evankeliumin herätyksen, jossa Jumalan Sana ja Pyhän Hengen toiminta ovat rikkaasti läsnä. Herätyksen, jossa Jumalan Henki johtaa niin rakkauden tekoihin kuin ihmeparantumisiinkin. Tahdomme tuoda esille Jeesuksen, joka tänään kulkee Hengen kautta keskellämme sairaita parantaen ja tuoden toivon toivottomille.

– Halusimme toteuttaa tämän sarjan, koska huomattava osa uskoon tulleista ei ole kokenut Pyhän Hengen kastetta ja armolahjojen toiminta on vähentynyt verrattuna siihen mitä alkuhelluntailaisuudessa oli, arvioi Niilo Närhi.

– Tervettä ja hyvillä henkilökohtaisilla esimerkeillä maustettua opetusta Pyhän Hengen toiminnasta ja lahjoista tarvitaan rohkaisuksi ja janon synnyttäjäksi aikanamme. Matilla on kyky opettaa tästä aiheesta uskottavasti ja maanläheisesti, lisää Närhi.

Tarvetta korona-aikana

Matti Niemelällä syttyi jo nuorena halu kirjoittamiseen.  Hiljattain ilmestynyt ”Pyhä Henki ja me – vuorovaikutusta arjessa” -kirja on hänen ensimmäisensä.

– Kirjan opetukset ovat muovautuneet 20 vuoden aikana opettaessani näistä teemoista, rukoillessani ja kohdatessani ihmisiä kodeissa, kaduilla ja kokouksissa. Varsinainen kirjoitustyö tapahtui ensin artikkelien muodossa RV-lehteen.

– Olen opettanut aiheesta eri puolilla Suomea ja ulkopuolella. Nyt koronarajoituksista johtuen monet kokouksista ja seminaareista on jouduttu siirtämään edemmäksi tai perumaan.

Ohjelmasarjalle oli pandemian aiheuttama tilaus.

– Opetuksen ja käytäntöön ohjauksen tarve on selkeästi olemassa. Asiaan on janoa ja nälkää. Tarvitsemme ja janoamme vuorovaikutusta Pyhän Hengen kanssa.

– Lisäksi korona-aikana muutenkin on kasvanutta tarvetta Raamatun opetukselle.

Suuri seikkailu

– Pyhän Hengen kaste nuorena oli itselleni elämän mullistava kokemus. Raamattu heräsi eloon, kuvailee Niemelä alkutaivaltaan Pyhän Hengen tuntemisessa.

– Tiesin Jumalasta. Nyt tuntui, että Jumalan henkilökohtainen tunteminen otti suuria harppauksia eteenpäin. Syntyi valtava halu kertoa Pyhästä Hengestä toisille ja rukoilla, että muutkin täyttyisivät Hengellä. Tämä vahva Hengen liikkeelle panema pyrkimys koski myös lähimmäisten pelastusta ja opetuslapseutta. Se oli kokonaisvaltaista.

Pyhää Henkeä janoavia hän neuvoo:

– Satsaa vuorovaikutukseen Pyhän Hengen seurassa. Hän kirkastaa Jeesuksen ja todistaa Jeesuksesta yhdessä kanssasi. Tutustu Jumalan sydämeen ja anna hänen myötätuntonsa muuttaa sinut ja koskettaa ympärilläsi olevia ihmisiä.

– Raamatun tunteminen avaa suuret mahdollisuudet Jumalan syvempään tuntemiseen. Se pitää tiellä. Saamme olla mukana siinä, mitä Jeesus tekee tänään.

– Elämä Pyhän Hengen seurassa on suuri seikkailu. Jokainen Jeesukseen uskova on kutsuttu siihen. Vaikka tapa, jolla Henki toimii, voi olla erilainen kuin naapurilla, periaatteet ovat samat. Saamme kukin omalta osaltamme olla osallistumassa Jumalan suunnitelmiin ja tekoihin. Tunnista Raamatun periaatteet ja Jumalan toimintatavat omalla kohdallasi. Mihin Jeesus haastaa sinua tänään? kysyy Niemelä.

Rohkaiseva kirja

Ohjelmasarja perustuu Matti Niemelän vuoden 2020 lopulla ilmestyneeseen kirjaan ”Pyhä Henki ja me – vuorovaikutusta arjessa”. Kirjan on kustantanut Aikamedia.

Avainmedian apulaistoiminnanjohtaja Marko Selkomaa arvioi teosta:

– Kirjassa Niemelä määrittelee jokaisen lahjan Raamattuun viitaten sekä avaa kreikankieliset ilmaisut. Hän tuo esille Raamatusta nousevan esimerkin sekä omakohtaisen arkielämän kokemuksen, joka päättyy sovellukseen lukijan omaan elämään.

– Niemelän perusteesi on, että henkilahjat ovat ennen muuta läheisen vuorovaikutussuhteen seurausta Herran kanssa. Näin painopiste ei ole siinä, että uskova ”omistaa” jonkin lahjan vaan hänessä asuva Pyhä Henki, joka omistaa ihmisen, antaa lahjojen ilmetä tilanteen ja tarpeen mukaan.

Tue kohdetta – lahjoita