Me julistamme ristiinnaulittua Kristusta

Ei mikään toinen tapahtuma ajassa ja iankaikkisuudessa vedä vertoja Jeesuksen ristinkuoleman merkitykselle.

Jaa blogikirjoitus

Jeesus Nasaretilainen kuoli ristillä roomalaisten toimesta noin 30 jKr. Tuhannet ovat kuolleet samalla tavalla. Monet ihmiset ennen ja jälkeen tuota tapahtumaa ovat kokeneet hirvittäviä kidutuskuolemia. Miksi sitten Jeesus muistetaan ainutlaatuisesti ja maailmanlaajuisesti juuri hänen ristinkuolemansa tähden?

​Risti on historian käännekohta. Ei mikään toinen tapahtuma ajassa ja iankaikkisuudessa vedä vertoja Jeesuksen ristinkuoleman merkitykselle. Muut tärkeät asiat, jotka Jumala on tehnyt, olisivat merkityksettömiä, jos Kristus ei olisi kuollut.

Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus antoivat sisällön varhaisten kristittyjen julistukselle ja oikeuttivat sen.

Jeesuksen kuolemalla ja kuolleista heräämisellä oli ensimmäisten kristittyjen keskuudessa jo aivan alusta alkaen kivijalan asema.

Neljä kuvakulmaa antavat meille perspektiiviä ristin merkityksestä.

Ensinnäkin: risti uhrina. Paavali ilmaisee Kristuksen kuoleman uhrina: ”Hänet Jumala on asettanut armoistuimeksi uskon kautta hänen vereensä…” (Room. 3:25). Sana armoistuin on kreikaksi hilasterion ja hebreaksi kapporeth, joka ymmärretään tarkoittavan juuri kaikkein pyhimmässä sijainneen liitonarkin kultaista kantta. Heprealaiskirje erityisesti tulkitsee Jeesuksen ristinkuolemaa täydellisenä ja kaiken kattavana uhrina (Hepr. 9–10).

Toiseksi: risti voittona. Uusi testamentti ja alkuseurakunta korostivat Kristuksen voittoa synnistä, kuolemasta ja Saatanasta hänen ristinsä ja ylösnousemuksensa kautta.  Ensimmäisenä vuosituhantena kristillinen seurakunta ymmärsi sovituksen jumalallisena taisteluna ja voittona: Kristus – Christus Victor eli Voittaja Kristus – taistelee pahan ”sortovaltoja” vastaan, joiden sitomina ja hallintavallan alla ihmiskunta on orjuudessa, ja voittaa ne.Näin Kristuksessa Jumala sovittaa ihmiskunnan itsensä kanssa.

Kolmanneksi: risti anteeksiantamuksen perustana. Sanasta voimme myös nähdä ristin paikkana, jossa oikeudenmukainen tuomari julistaa tuomionsa syntiselle ihmiskunnalle ja samalla ottaa tuomion itse kannettavakseen.

Neljänneksi: risti Jumalan rakkauden osoituksena. Risti puhuu meille Jumalan rakkaudesta ihmiskuntaa kohtaan. Jeesuksen Kristuksen omin sanoin: ”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen poikansa” (Joh. 3:16).

Kristus antoi uhrin meidän syntiemme tähden. Hän voitti paholaisen vallan. Saamme syntimme anteeksi ristin tähden.

Risti osoittaa Jumalan rakkauden koko ihmiskuntaa kohtaan. Tästä syystä me Avainmedian medialähetystyössä julistamme ristiinnaulittua Kristusta.

“Me sen sijaan julistamme ristiinnaulittua Kristusta. Juutalaiset torjuvat sen herjauksena, ja muiden mielestä se on hulluutta.” (1 Kor. 1:23).

Lisää lukemista

Avainblogi

On aika rukoilla

Jeesus tahtoo tänäkin päivänä opettaa meitä rukoilemaan. Se voisi ollakin aivan ensimmäinen rukouksemme.

Avainblogi

Seurakuntayhteyden salaisuus

Epäitsekäs rakkaus ja yhteys niin seurakunnan keskellä kuin seurakuntien välillä on välttämätöntä.