–Tahdomme olla nostamassa nuoria aikuisia ja kaiken ikäisiä elämään todeksi omaa kutsumustaan uskovina – nousemaan ja loistamaan, Perhot kertovat uudesta työmuodosta "Nouse ja loista".

Nouse ja loista – uusi työmuoto opetuslapseuttamisen tueksi

Jaa somessa

Pekka ja Neea Perho ovat tulleet viime vuosina tutuiksi monille seurakuntatyötä tekeville. Pekka on viime vuodet työskennellyt Hyvä Sanoma ry:n evankelistana ja tätä ennen seurakuntapastorina Seinäjoen helluntaiseurakunnassa. Neea on toiminut Seinäjoen helluntaiseurakunnan nuorisopastorina. Nyt Neea opiskelee IK-opistossa terapeuttista sielunhoitoa ja Pekka on siirtynyt osittain liike-elämään. Mutta yllättäen Perhoilla on samaan aikaan menossa aivan uusi avaus: ”Haluamme tukea seurakuntia opetuslapseuttamisessa ja pienryhmätyössä mediaan pohjautuvien opetussarjojen välityksellä.” Hanke on saanut nimekseen ”Nouse ja loista”. Avainmedia on lähtenyt Perhojen kumppaniksi tarjoten heille median työkalut sekä opetusmateriaalin tuotannollisen puolen.

– Olemme tiivistäneet työmuodon vision: ”Tehdä opetuslapsia, jotka tekevät opetuslapsia, jotka tekevät opetuslapsia”, kuvailevat Pekka ja Neea uutta palvelua.

Hankkeen taustalla on Perhoille kertynyt kokemus niin seurakuntatyöstä Kanadassa ja Suomessa kuin mm. koululaisten rukousvälituntitoiminnasta, jonka Pekka käynnisti ollessaan Hyvä Sanoma ry:n toimessa ja joka on nyt levinnyt jo 25 paikkakunnalle ympäri Suomea. Rohkaisevana sysäyksenä Pekka Perho koki myös Avainmedialle tekemänsä ”Johdatus”-videosarjan, josta sai hyvää palautetta eri puolilta maata.

– Opetuslapseuttaminen on ollut sydämemme asia yli 20 vuotta, kertoo Neea Perho.

­­­– Suomen seurakunnat tekevät jo hyvää opetuslapseuttavaa työtä ja sitä Nouse ja loista -työmuoto haluaa tukea.

Pandemian alettua Perhot alkoivat pohtia, kuinka paikallisia seurakuntia voisi tukea opetuslapseuttavassa pienryhmätyössä.

– Totesimme, että tahdomme olla nostamassa nuoria aikuisia ja kaiken ikäisiä elämään todeksi omaa kutsumustaan uskovina – nousemaan ja loistamaan, Perhot kertovat yhteen ääneen.

Perhot vakuuttuivat siitä, että videopohjainen opetusmateriaali olisi hyödyllistä laajemminkin kuin vain yksilökäyttöön. Niinpä he esittivät ideansa pienryhmiä tukevasta opetusmateriaalista Avainmedialle.

– Keskustelimme Avainmedialla Perhojen ehdotuksesta, ja yhdessä muokkasimme siitä toimintamallin, joka sopii molemmille osapuolille, kertoo Avainmedian toiminnanjohtaja Marko Selkomaa.

Nouse ja loista -työ tehdään yhteistyössä Avainmedian, Hyvä Sanoma ry:n ja seurakuntien kanssa. Työmuodon rahoitus perustuu vapaaehtoisiin lahjoituksiin sekä yrityksiltä saatujen tuki-ilmoitusten tuottoihin. Toistaiseksi Perhot tekevät työtä vapaaehtoispohjalta ja kerätyt varat ohjataan työmuodon toteutukseen ja tuotantoon.

Pienryhmät voivat olla kuin kasvihuone

Perhot ovat kehittäneet Nouse ja loista -sisältöä vuoden 2020 aikana, ja keväällä 2021 aloitettiin kuvaukset Avainmedialla. Ensimmäisen tuotantokauden aikana tehdään viisi opetussarjaa. Jokaisessa opetussarjassa on kuusi noin 15 minuutin pituista jaksoa. Yhteensä kokonaisuus käsittää siis 30 opetusvideota.

Sisältöä tuottamaan Perhot haastoivat muitakin opetuslapseuttamistyön ammattilaisia. Ensimmäinen julkaistava jakso on otsikoitu nimellä ”Elämän tarkoitus”, jossa aiheesta opettavat Pekka ja Neea Perho. ”Minäkuva ja terve hengellisyys” aiheesta luennoi perheterapeutti Elli Meklin. Aiheesta ”I love my Bible” opettaa vanhempi konstaapeli, raamatunopettaja Ville Pitkänen Seinäjoelta. Aihetta ”Minun Jumalani” käsittelee Tampereen helluntaiseurakunnan pastori Jake Lindqvist. Viides sarja kulkee nimellä ”Yltäkylläinen elämä” ja opettajana toimii Houm Church -seurakunnan johtava pastori Niklas Niemelä. Toinen tuotantokausi on jo suunnitteilla.

– Toiveemme on, että syntyisi uusia Nouse ja loista -ryhmiä, ja että jo olemassa olevat pienryhmät saisivat olla kuin kutsuva lämmin koti, johon on hyvä tulla. Aito ja avoin yhteys on rohkaisevaa ja eheyttävää – sellaista, jossa on hyvä hengittää. Tämänkaltaista yhteyttä voisi verrata kasvihuoneeseen. Siemenet, jotka eivät selviä yksin pimeässä ja kylmässä, kukoistavat kasvihuoneessa. Kotimaisia kurkkuja voi ostaa talvellakin, vertaavat Pekka ja Neea.

– Parhaillaan Nouse ja loista -ryhmät ovat kasvihuoneita, joissa Jumalan asettamat siemenet kasvavat ja kukoistavat.

Nouse ja loista -opetusmateriaali julkaistaan sarja kerrallaan ja on maksuttomasti katsottavissa www.nousejaloista.fi sivustolla.  Sekä sivusto että opetusvideot ovat Avainmedian tuottamat. Nouse ja loista -työn taloudellinen tuki perustuu niiden lahjoittajien hyväntekeväisyyteen, jotka ymmärtävät työmuodon merkityksen. Tuki työmuodolle voidaan osoittaa Avainmedia Lähetysjärjestön kautta sekä Nouse ja loista -nettisivuilta löytyvien tietojen myötä. Seurakuntia haastetaan mukaan tärkeään, tavoittavaan ja opetuslapseuttavaan työhön. Maksuton Nouse ja loista -materiaali on rakennettu tukemaan seurakuntia ja yksilöitä.

Teksti ja kuva Eero Antturi

Tue kohdetta – lahjoita